„Cavalerul” care merita o carte. La 91 de ani, Nicolae Szoboszlay a fost prezent la lansarea cărții vieții sale

  • Cartea „Ultimul cavaler al fotbalului romantic” a fost lansată la Cluj Arena, în prezența multor oameni de fotbal, care i-au mulțumit lui Nicolae Szoboszlay pentru tot ce i-a învățat fostul antrenor.

 

Unul dintre cei mai longevivi oameni din fotbalul românesc a fost sărbătorit ieri, 26 noiembrie, așa cum merita de mult timp. La 91 de ani, Nicolae Szoboszlay, a fost prezent la Cluj Arena pentru a-și divulga povestea unei vieți dedicate în întregime fotbalului. Povestirile fostului portar au fost transpuse în cartea jurnalistului Cristian Aszalos, intitulată „Ultimul cavaler al fotbalului romantic”.   

„Cavalerul” Szoboszlay evoluează în carieră, odată cu evoluția fotbalului românesc și practic, povestea vieții lui, se confundă de multe ori cu momente decisive din istoria Universității Cluj sau cu trecerea de la perioada „romantică” a fotbalului, chinuit de al doilea Război Mondial, spre fotbalul ce avea să devină profesionist. Povestiri incredibile despre exilul Universității Cluj, de la Sibiu, din pricina cuceririi austro-ungare sau despre vestiarul cu Petschovschi, Bodola ori Ștefan Kovacs, ori amintirea primului derby din istorie dintre Steaua și Dinamo sunt lucruri povestite de legendarul portar și antrenor, Nicolae Szoboszlay.

Sabău: „Dacă-l ascultai, te scotea doctor în fotbal”

Alături de el, la lansarea cărții, au fost prezenți Ioan Ovidiu Sabău, Remus Câmpeanu, Zoli Iasko, Alpar Meszaros, jucători cărora le-a fost antrenor, dar și jucătorii din actuala echipă a Universității și membrii din galerie. Primul a ținut un discurs, care l-a sensibilizat pe „Cavalerul Szoboszlay”, în care a vorbit despre cel care l-a descoperit și l-a format ca jucător și ca om, pe cel ce avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. „Să nu fi șmecher ieftin!”, a fost unul dintre sfaturile amintite de Sabău, pe care le-a primit de la Szoboszlay.

„Este un om cum puțini au existat în fotbalul nostru. Dacă am avea mai mulți specialiști de rangul dânsului, jucătorilor ar mai trebui să le transmiți doar tactica meciului, fără să mai ai alte griji. Dacă-l ascultai, te scotea doctor în fotbal. Pentru profesorul Szoboszlay eram în stare să ofer cinci sute la sută față de capacitatea mea obișnuită. Dacă fiecare echipă din România ar avea un astfel de om în conducere, ar fi imposibil ca fotbalul românesc să nu strălucească din nou”, este una dintre aprecierile lui Ioan Ovidiu Sabău, care apar în cartea lui Cristian Aszalos.

„Am servit cu cinste și cu profesionalism fotbalul românesc, fotbalul din județul Cluj, fotbalul clujean și prima și marea mea dragoste, Universitatea Cluj”, a spus Nicolae Szoboszlay.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Pe aceeași temă