AUTODENUNȚ | VIDEO – Un arbitru acuză observatorul: „Mi-a spus să țin cu gazdele. Am dat trei cartonașe roșii, deși nu se impunea acest lucru”

Marius ANGHEL 07 Oct. 2014, 21:33 Special

Scandaluri, bătăi, jigniri, jocuri de culise, interese politice, corupție și amatorism. Toate aceste cuvinte te îndreaptă către orice, însă numai către fotbal nu. Într-un sport în care jucătorii cer publicului fair-play și spun nu rasismului, iar în ligile inferioare și cele profesioniste apar pe toate gardurile și panourile bannere cu mesajul „Fair-Play”, tocmai cei implicați într-adevăr în acest fenomen nu respectă acest lucru. 

Dezvăluirile incendiare făcute de un arbitru din Caraș-Severin confirmă aceste fapte. Ilie Ciocoi, arbitru de centru în ligile inferioare, a răbufnit și a ieșit public după o săptămână pentru a povesti întâmplarea pe care a trăit-o la un meci din Liga a V-a. Acesta a dezvăluit pentru ziarul local Express de Banat că observatorul partidei i-a transmis să „fluiere într-o singură direcție”, astfel încât echipa oaspete să piardă meciul. Ciocoi susține că, după acel meci, nu a mai fost delegat la nicio partidă, iar acum vrea să-și facă dreptate prin ieșirea sa în presă.

Totul s-a petrecut pe 28 septembrie, la un meci din Liga a V-a din Caraș-Severin, la Vrani, între Viitorul din localitate și AS Ramna, încheiat cu scorul de 1-0. Ilie Ciocoi a fost arbitrul de centru la acest joc, iar la cele două tușe l-au asistat Cristian Voina și Robert Petruț. Observatorul meciului a fost Marius Popescu, acesta fiind și personajul incriminat.

În repriza a doua, la scorul de 1-0 pentru gazde, arbitrul Ciocoi a fluierat într-o singură direcție, a dat trei roșii oaspeților și a făcut totul pentru ca echipa din Ramna să piardă. O recunoaște chiar el.

„Domnul Marius Popescu mi-a zis la pauză să țin cu echipa gazdă. S-a speriat și mi-a transmis încontinuu, mi-a făcut semne să țin cu Viitorul Vrani. I-a fost frică de public, a spus să țin cu gazdele că nu mai ieșim de acolo. Pe mașină mi-a spus că e bine că s-a terminat așa, că altfel nu scăpam întregi. Colegii mei au fost martori, dar ei spun că nu au auzit nimic sau că nu au fost atenți. Nu-i lăsam pe cei de la Ramna să treacă de centrul terenului. Am dat trei cartonașe roșii celor de la Ramna, deși nu se impunea acest lucru, așa am fost dirijat, așa am primit directive. Când am ajuns acasă l-am sunat pe domnul președinte al arbitrilor, Dan Miholcea. L-am sunat și pe domnul președinte de la Ramna să-mi cer scuze, i-am spus cum au stat lucrurile”, a mărturisit arbitrul Ilie Ciocoi pentru Express de Banat.

Președintele echipei dezavantajate: „Au ce au cu noi deoarece nu am înscris echipă în campionatul de futsal organizat de AJF”

Totuși, președintele echipei AS Ramna, Ilie Ciurea, crede că adevăratul motiv pentru care arbitrului i s-ar fi cerut să tragă cu echipa din Vrani este altul. „Au ce au cu noi deoarece nu am înscris echipă în campionatul de futsal organizat de AJF. Am încercat să-i spun domnului Popescu că nu am cu cine, că nu am jucători. M-a chemat înainte de meci și m-a jignit aducând vorba de echipa de futsal. La pauză arbitrul s-a schimbat radical, după ce Marius Popescu a vorbit ceva cu el. Arbitrul de centru i-a spus jucătorului nostru Molnar să stăm liniștiți că meciul trebuie să se termine cu victoria gazdelor, că așa a primit indicații”, susține Ciurea, care nu a mai fost delegat la vreun meci al ultimei etape.

Ciocoi spune că delegările în Caraș-Severin se fac pe „atenții”, sticle de wisky

Cum asistenții de la meciul cu scandal de la Vrani și observatorul au fost delegați în continuare, Ilie Ciocoi s-a trezit a fi singurul care plătește după sesizările făcute inițial. Cavalerul fluierului „a luat foc” și s-a hotărât să provoace un adevărat cutremur în fotbalul cărășean. Acesta a povestit cum se fac delegările în Caraș-Severin, a dat nume și spune că are și dovezi. „Trebuie să spunem odată lucrurilor pe nume, să nu ne mai ascundem. O să spun eu tot ce se întâmplă în fotbalul din Caraș-Severin. Când era președinte la arbitri, Gheorghe Vasile Balaj cerea sume de bani ca să fim delegați. A fost prins că a luat sticle de whisky în parcare la CSM Reșița de la arbitrul Adrian Loba. Mi-a cerut și mie. Alți colegi de-ai mei îi dădeau sticle de whisky, câte și mai câte. L-am sesizat pe președintele AJF de atunci (n.r. – Costinel Ristache), i-am dat și o înregistrare, dar domnul președinte nu a făcut nimic. Arbitrul Adrian Loba îi dădea sticle de wisky, domnul Balaj mergea pe la Caransebeș și cerea bani, așa erau delegările! Cerea bani de la arbitrii din Caransebeș! Și mie mi-a cerut de câteva ori. Erau atenții! Am înregistrări!”, a dezvăluit Ilie Ciocoi.

Fostul președinte CJA, Gheorghe Vasile Balaj, în prezent observator, a fost foarte iritat de acuzațiile ce-l vizează. „Îmi pare rău, eu problema asta nu o discut. Este o totală minciună și nu am ce să discut cu un asemenea om. Dacă el afirmă și consideră lucrul ăsta, nicio problemă, merg mai departe. Eu știu despre ce este vorba și am stat cu el de vorbă la momentul respectiv, sunt lucruri care, până la urmă, dacă dumneavoastră spuneți aceste lucruri și mă luați pe mine în privința acestui fapt, înseamnă că pot să acționez și eu în altă parte. Sunt lucruri neadevărate și am pus punct”, a replicat Balaj.

Președintele AJF Caraș-Severin: „Voi recomanda să se meargă până la excludere”

Dezvăluirile în Express de Banat ale arbitrului Ilie Ciocoi nu au rămas fără rezultat. Centralul care susține că observatorul Marius Popescu, fostul președinte din Valea Domanului pe vremea când Reșița se afla pe harta primei ligi, i-a cerut să vicieze un rezultat și că fostul șef al Comisiei Județene de Arbitri făcea delegările pe șpagă va trebui să prezinte probe atât comisiilor AJF, cât și instanțelor de judecată.

Observatorul acuzat că ar fi cerut arbitrului Ciocoi să influențeze rezultatul meciului dintre Voința Vrani și AS Ramna, a reacționat vehement. „Este exclus așa ceva. Îl voi da în judecată pe acest arbitru”, a spus Popescu. La fel va face și Gheorghe Vasile Balaj, fostul șef al CJA, despre care Ciocoi afirmase că lua bani și sticle de whisky.

Președintele AJF Caraș-Severin, Viorel Lolea, dă asigurări că totul se va rezolva cu maximă transparență. „Noi am început analizarea acestui caz. Ca o primă măsură, vom reține de la delegări atât arbitrul respectiv, cât și observatorul incriminat, până la finalizarea anchetei interne. Vă asigurăm de o transparență totală și de sancționarea drastică a celor vinovați. E păcat de munca întregului colectiv de la AJF! Voi recomanda să se meargă până la excludere pentru astfel de lucruri! Nu vom tolera niciodată asemenea tentative de a ne duce în derizoriu. În domnul Ciocoi eu am avut mare încredere ca arbitru, știu că a fost nedreptățit în trecut, până să venim noi la AJF, și în opinia noastră era un arbitru de mare viitor”, a declarat Lolea.

Iată rezultatele și clasamentul după ultima etapă, a 5-a, din Liga a V-a Caraș-Severin, Zona Reșița:

Foto și video: Express de Banat

Marius ANGHEL 07 Oct. 2014, 21:33 Special
Pe aceeași temă