UTA Bătrâna Doamnă devine UTA: „Hotărârea a fost luată pentru copiii noștri”

Marius ANGHEL 17 Mar. 2014, 19:30 Seria 2

Suporter Club UTA și Alexandru Meszar au prezentat astăzi coordonatele viitorului. Organizația fanilor utiști a decis aseară să ofere drepturile federative oferite de Nicolae Bara, finanțator la Arad între 2006 și 2008, clubului UTA Bătrâna Doamnă, care, practic devine UTA.

„Decizia a venit după gravele prejudicii de imagine aduse UTA-ei, iminentul faliment a fost doar o mică parte. Imaginea UTA-ei ne-am asumat să o protejăm prin statutul nostru, iar la Adunarea Generală de duminică am avut cea mai mare prezență de la înființare încoace. UTA și Suporter Club UTA stârnește interesul suporterilor utiști, UTA e în continuare un simbol. Varianta dorită de majoritate a fost acordarea drepturilor federative, pe o perioadă nedeterminată și cu respectarea unor condiții, către UTA Bătrâna Doamnă”, a motivat Proca.

„Decizia a fost luată cu mintea”

„Nu are rost să spunem cât am demonstrat, nu doar prin vorbe, cât iubim clubul. Vorbesc în numele meu, nu a fost ușor de luat decizia de acum două luni. Cea de aseară (n.r. duminică), a fost foarte ușoară. Cei doi ciocli, care ne-au adus la capătul puterilor, nu au dorit să lase clubul, deși ni s-a demonstrat că domnul Meszar a încercat să preia acest SA din liga a doua. Decizia a fost luată cu mintea, acum avem ce ne-am dorit, o echipă a Aradului, cu arădeni, susținută de toată comunitatea. Vreau să-i liniștesc pe acei suporteri care nu agrează ce am făcut, scenarii putem face o săptămână, dar această tânără UTA va avea un parcurs lung. În fiecare vară sau iarnă am stat cu sufletul la gură, nu știam dacă începem campionatul, am învățat de insolvență… Nu era menirea noastră de suporteri. Hotărârea a fost luată pentru copiii noștri, avem o singură UTA”, a punctat și Colin.

„Avem o UTA așa cum ne-o dorim”

Mecanismul care va reda UTA Aradului are mai mulți pași. ONG-ul UTA Bătrâna Doamnă se modifică prin alipirea siglei. Demersurile juridice vor dura probabil până în vară (numele poate fi schimbat doar în pauza competițională), însă, din punct de vedere al suporterilor reuniți în SCU, UTA Bătrâna Doamnă înseamnă UTA Arad. Prin cedarea actualei mărci, SCU e cooptată în Consiliul Director al grupării, având rolul de a-și da acordul sau a bloca anumite acțiuni, din a doua făcând parte fuziuni, cesiuni sau mutări ale echipei. „Nu am dorit să plecăm la drum punând răul în față, nu au fost condiții imperative, decizia Adunării Generale a fost luată în urma evenimentelor de la UTA din Liga a 2-a, pe care am dorit până în ultimul moment să o salvăm din ghearele celor doi gropari. E o decizie luată ca să avem o UTA așa cum ne-o dorim. Știm că suntem supuși unor acuze din partea celor care cred că nu am făcut totul, dar apelurile pentru normalizarea situației, mitingurile de protest, eforturile, sacrificiile, inclusiv susținerea financiară – chiar și din partea domnului Meszar -au fost relatate pe larg”, a menționat Dan Proca, dezvăluind că UTA va fi susținută de fani începând cu următorul meci din Liga a IV-a, vineri, ora 17,00, cu Unirea Sântana, pe arena „Francisc Neuman”.

Mesaj pentru Gio și Marțian

În același timp, duo-ul Catanzariti – Marțian a fost atenționat: „Din vară, sperăm să terminăm cu varianta ambiguă. Ne vom îndrepta demersurile atât în instanțele sportive cât și cele civile, sperăm că și actualii conducători renunță în a-și mai asuma identitatea societății UTA Arad, altfel ne vom adresa și pe căi penale. Nu dorim să mai discutăm de ei, vrem să ne lase să ne ocupăm de UTA. Ei ne-au adus în această situație disperată. Suntem convinși că am luat decizia cea mai bună”, a mai spus Proca.

Meszar: „Noua identitate ne obligă”

Concluzia îi aparține lui Alexandru Meszar. „În 2010, am înființat ONG-ul UTA Bătrâna Doamnă și am avut ca obiective promovarea și protejarea identității UTA-ei. În 2013, am înscris echipa în Liga a IV-a cu scopul de a avea alternativă, dacă echipa din Liga a II-a ajunge la colpas. Trecerea drepturilor federative într-un timp atât de scurt în societatea UTA Bătrâna Doamnă nu a fost în planul nostru, s-a întâmplat ieri seară. Salutăm decizia și mulțumim pentru încredere, noua identitate ne obligă. Proiectul nu e al meu, eu doar am avut grijă de el să ajungă în această fază. E proiectul primarului, a Consiliului Local, al Consiliului Județean, al celor două universități arădene, al majorității suporterilor, al legendelor UTA-ei, al oamenilor de afaceri, într-un cuvânt, al Aradului”, a transmis Meszar, care a atins și un punct delicat, cel al protocolului prin care UTA Bătrâna Doamnă a acceptat statutul de „satelit” – „Dușmănie și rivalitate nu a existat, fiind vorba de echipe care activează în ligi diferite. Problema cu folosirea numelui poate să apară pe parcurs, dacă nu se finalizează amiabil”.

Iată comunicatul emis azi, 17 martie 2014, de Suporter Club UTA:

„Conferința de presă SCU 17.03.2014

     Adunarea Generală a Suporter Club UTA s-a întrunit duminică în ședință extraordinară deschisă oricărei persoane care dorea să-și spună punctul de vedere legat de cedarea dreptului de folosință a siglei, numelui și culorilor UTA-ei către ONG-ul „UTA Bătrâna Doamnă.” O prezență mai bună la o Adunare Generală a SCU am avut doar la înființare când eram în liga I. Un procent de 72 la sută dintre cei prezenți cu drept de vot au votat pentru cedarea dreptului de folosință a numelui, siglei și culorilor UTA-ei către UTA Bătrâna Doamnă în anumite condiții pe care le-am discutat cu domnul Mesazr și asupra cărora am căzut de-acord. E foarte important să distingem între cedarea dreptului de folosință și cedarea definitivă pentru că noi nu avem acest drept conform actului prin care domnul Bara a cesionat către SCU dreptul de folosință al mărcii UTA.  Condițiile cele mai importante sunt:
1.    Modificarea statutului ONG-ului „UTA Bătrâna Doamnă” în sensul adoptării siglei, culorilor și numelui clubului de fotbal „UTA Arad” concomitant cu cedarea către SCU a dreptului de folosință a numelui, culorilor și siglei „UTA Bătrâna Doamnă”;
2.    Cooptarea SCU printr-un reprezentant în structurile de conducere ale asociației UTA Arad (Adunare Generală, Consiliu Director);
3.    Avizul SCU  în cazul modificărilor majore ale statutului asociației ce ar implica eventuale schimbări de denumire, fuziuni, cesiuni, schimbări ale sediului în alte localități sau la alte adrese fără nicio legătură cu simbolul UTA;
4.    Înființarea unui Centru de Copii și Juniori al UTA-ei care să funcționeze pe structura unui ONG, organizat profesionist, care să fie o adevărată pepinieră de talente pentru echipa mare.
     
      Menționăm că SCU va respinge de principiu orice situație anormală care ar putea apărea în sensul condiției numărul trei de mai sus. De asemenea, modul în care protocolul va fi pus în aplicare și respectat va fi supus în permanență atenției membrilor Suporter Club UTA. Nu avem însă motive să punem răul în față, de aceea condițiile nu sunt formulate la modul imperativ.           
     Decizia AG a SCU a fost luată după ce în prealabil a fost respinsă o propunere de amânare a oricărei decizii privind sigla, numele și culorile până la finalul campionatului. Menționăm că toată lumea prezentă la AG a avut dreptul să-și spună liber opinia, iar în urma unor discuții constructive credem că am ales calea cea bună pentru viitorul UTA-ei. Ieri nu am am luat o hotărâre pentru ziua de azi sau de mâine, am ales să fie UTA mai departe așa cum merită această echipă să existe: o echipă îmbrățișată de întreg orașul, de la simplii suporteri la oameni de afaceri și autorități.
     Închidem astfel demersul nostru prin care am încercat să redăm UTA atât Aradului cât și sieși. Am făcut „n” încercări de a salva UTA S.A. din mâinile celor care o duceau zilnic spre o moarte urâtă. Am lansat  apeluri la dialog pentru găsirea de soluții. Am stârnit dezbatere în Arad legată de UTA și ne-am bucurat că în aceste ultime săptămâni s-a discutat despre viitorul echipei și că în cele din urmă s-a ales o cale mai bună. Am făcut ceva pentru UTA în tot acest timp, am ales să ne implicăm, nu să stăm în expectativă pe principiul „vedem ce-o fi când o fi”. Prin drumul pe care am început să mergem suntem convinși că am dat o șansă mare Aradului să aibă fotbal de performanță peste doar câțiva ani, iar acel fotbal să existe tot prin UTA – echipa noastră cu un palmares atât de bogat. Mai mult, această echipă va putea fi apreciată, iubită de arădeni și respectată de adversari.
     Noi, SCU, vom susține din această săptămână UTA, singura UTA care există pentru noi. Nu forțăm pe nimeni să facă ceva cu care nu este de-acord, nu obligăm pe nimeni să meargă la meciurile UTA-ei în liga a 4 a, nu obligăm pe nimeni să nu meargă la meciurile echipei care joacă încă în liga a 2 a. Însă noi, ca grup activ de suporteri, am luat ieri o decizie pe care o considerăm corectă și astfel ca asociație și peluză vom merge mai departe și vom susține UTA. Nu am trecut deloc printr-o perioadă ușoară, nu a existat o izbucnire de bucurie ieri după vot, însă am luat o decizie atât cu inima dar mai ales cu mintea. Ne-am simțit ușurați că UTA este de astăzi pe mâini bune și că ne vom putea vedea liniștiți de viața noastră de suporteri fără să ne fie rușine de cine reprezintă UTA și fără să ne îngrijorăm dacă există mâncare pentru jucători, dacă există bani de cazare, salarii și alte cheltuieli.
     Din vară nu va mai trebui să existe situația ambiguă cu două echipe care își revendică titulatura de UTA și vom merge mai departe cu demersurile noastre pentru a avea o singură UTA. Facem apel la conducătorii SC FC UTA S.A. să își asume public în cel mai scurt timp că nu mai reprezintă UTA și să-și găsească o soluție pentru o nouă identitate a clubului pe care îl conduc înainte să fie obligați să o facă. Credem că în acest moment ei au probleme mai importante decât cele legate de orgoliul personal.
   Cât de curând sperăm să vedem UTA acolo unde îi este locul, în Liga I, jucând pe un stadion ajuns în sfârșit aproape de standardele europene.”

Sursa: Sport Arad

Marius ANGHEL 17 Mar. 2014, 19:30 Seria 2
Pe aceeași temă