Revoluție la Gaz Metan, după ce favoriții la promovare vor ierna pe locul 7. „Scădem salariile. Cine nu vrea e liber să plece. Vreau sânge proaspăt”

  • Leo Grozavu spune că rezultatele proaste ale Gazului sunt cauzate și de salariile primite de jucători, care au dus la o auto-mulțumire.
  • Antrenorul a propus scăderea tuturor salariilor și oferirea de bonusuri de performanță, iar conducerea este de acord.
  • Grozavu vrea și o restructurare a lotului, unul care într-un sezon și jumătate a ajuns din Liga 1 pe locul 7 în Liga a 2-a.


Gaz Metan era văzută, de departe, cea mai valoroasă echipă din liga secundă la începutul sezonului. Cu un lot compus, în proporție de aproape 90 la sută, din jucători cu care Gazul a evoluat și în Liga 1 și cu aceleași salarii ca în primul eșalon, era de așteptat ca medieșenii să defileze într-o serie zguduită de probleme financiare. N-a fost deloc așa însă, ba, mai mult, dezamăgirile au curs pentru medieșeni în primele 18 etape din campionat.

Antrenorul Ioan Balaur a fost schimbat cu Leo Grozavu, dar nici asta nu a șters rezultatele surprinzător de slabe ale echipei transilvănene. Înfrângerile cu Tărlungeni, Pâncota sau Mioveni, din ultimele patru etape au încheiat dezastruos anul pentru Gaz Metan.

Leo Grozavu spune că s-a ajuns în această situație pentru că jucătorii au cele mai mari salarii din liga secundă și că asta nu le-a mai produs niciun fel de motivație. Astfel, politica medieșenilor se va schimba. Toate salariile vor fi reduse, iar jucătorii vor fi recompensați doar dacă reușesc promovarea. „Cui nu-i convine, să plece!”, este concluzia antrenorului într-un interviu acordat pentru Liga2.ro.

– Domnule Grozavu, nu cred că sunteți mulțumit de cum s-a încheiat anul pentru Gaz Metan. Care ar fi motivele?
– Nu sunt mulțumit, normal. Am preluat echipa într-o situație în care nu puteam să fac modificări. Acum îmi doresc să continui, cu anumiți jucători, dar în alte condiții.

– La ce vă referiți?
– Conducerea a avut intenții bune, la începutul campionatului, când a decis să păstreze salariile din prima ligă. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar nu a fost cea mai bună idee, în opinia mea. Salariile trebuiau să fie mai mici și să se ofere bonusuri de performanță, pentru a exista motivație. Jucătorii au dovedit că n-au meritat salariile pe care le-au primit.

„Erau jucători plătiți bine, care stăteau acasă, la cafele”

– Se va schimba politica financiară?
– Eu am propus conducerii să reconsiderăm poziția. Să reducem salariile și să plătim performanța. Cine nu vrea e liber să plece, indiferent că vorbim de jucătorii vechi sau de cei nou-veniți. Nivelul salarial trebuie coborât. Vom continua cu cei care se vor alia acestei politici. Au fost jucători plătiți prost și care jucau bine și jucători plătiți foarte bine și care stăteau acasă și beau cafele. Trebuie să înțeleagă că performanța se face în teren.

– Vă temeți că ați putea rata promovarea?
– E mult spus a ne teme. Până la urmă e un sport. Eu am venit pentru a promova. Nu am venit la Gaz Metan să pierd vremea. Conducerea trebuie să analizeze, dacă ar fi o tragedie financiară, în cazul în care se ratează promovarea. Diferența de puncte nu este mare. Ar fi culmea să ne temem pentru play-off. Vreau să continuăm cu „sânge proaspăt” sau cu jucători care să înțeleagă că au fost prea bine plătiți pentru performanțele obținute.

„Gazul, un fel de Steaua pentru Liga a 2-a”

– Gaz Metan are doar al optulea atac din serie…
– Este și asta o problemă. Nu mai departe de ultimul meci am avut trei jucători de atac, cu o medie de înălțime de 1,65. Asta spune ceva, dar nu e mai puțin adevărat că nu e obligatoriu să marchezi goluri nici dacă ai 1,85 metri.

– Este nevoie neapărată de transferuri pentru a promova?
– Este nevoie de jucători valoroși, în toate compartimentele. Această echipă a retrogradat anul trecut. După ultima jumătate de an am terminat pe locul 7. E clar că nu suntem pe drumul bun. Staff-ul s-a schimbat și trebuie să se facă și altceva.

– Jucătorii de la Gaz Metan sunt cei mai bine plătiți din serie?
– Nu știu exact, dar cred că sunt cele mai bune salarii din Liga a 2-a. Păstrând proporțiile, din punctul acesta de vedere și al valorii lotului, Gaz Metan e un fel de Steaua în liga secundă. Nivelul seriei nu e unul fantastic de ridicat, dar nici scăzut nu e, pentru că, iată, niște jucători care au jucat la prima ligă au probleme.


 

Costin Gheorghe și Vitinho, primi plecați

Înainte ultimului meci pe care l-a susținut în acest an, 0-2 cu CS Mioveni, Gaz Metan Mediaș s-a despărțit de doi jucători. Gruparea de pe Târnava Mare nu se va mai baza în 2015 pe serviciile lui Costin Gheorghe și Vitinho Medeiros. Ambii jucători și-au reziliat contractele.

Vitinho se afla Mediaș din luna septembrie 2011, interval în care a evoluat în 71 partide și a marcat 8 goluri, în timp ce Costin Gheorghe a îmbrăcat tricoul Gazului în perioada 2011-2013, respectiv din 2014 până în prezent.

31 de puncte a acumulat Gaz Metan Mediaș în primele 18 etape ale Ligii 2, puncte ce o clasează pe locul 7, primul de sub linia play-off-ului. Liderul FCM Baia Mare are 35 de puncte.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN
Foto: Istvan BERTALAN

Pe aceeași temă