Primăria Oradea renunță să finanțeze clubul FC Bihor, condamnându-l la faliment

Marius ANGHEL 16 Jun. 2014, 18:00 Seria 2
Primăria Oradea renunță să finanțeze clubul FC Bihor,** condamnându-l la faliment

Boală lungă, moarte sigură. După ani întregi în care a încercat zadarnic să resusciteze FC Bihor, conducerea municipalității orădene a hotărât că a venit vremea să îi pună cruce și, la capătul a două decenii în care l-a susținut financiar, săptămâna trecută a anunțat că vrea să iasă din acționariatul clubului.

„Experiența a demonstrat că eforturile financiare făcute de oraș nu se regăsesc în performanțele clubului, așa că nu mai are rost să continuăm”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Nu (mai) finanțează!

Mișcarea a fost gândită de la începutul anului, hotărârea a fost luată la începutul lunii iunie, iar decizia a fost anunțată vinerea trecută, după ora 16.00, când orașul intra în weekend. „În urma analizei făcute asupra activității sportului orădean, Primăria intenționează să nu mai finanțeze FC Bihor”, se menționa într-un comunicat al municipalității.

Potrivit depeșei de numai patru rânduri, Primăria va pune în continuare la dispoziția FC Bihor stadionul și sediul administrativ din strada Iosif Vulcan, dar nu-i va mai aloca niciun leu, iar fondurile astfel economisite vor fi direcționate către sporturile unde Oradea a obținut rezultate: baschet și polo.

Primarul Ilie Bolojan spune că măsura, îndelung cântărită, este consecința prestației echipei. „De-a lungul timpului am încercat toate variantele. Am susținut financiar clubul, ne-am asumat plata unor datorii istorice, am avut mai mulți președinți, am schimbat antrenori, am avut un parteneriat cu un investitor privat, iar în ultima perioadă am încercat varianta evoluției în liga secundă cu jucători primiți gratis de la alt club. Municipalitatea a epuizat toate variantele, așa că intenționează să iasă din club”, spune edilul.

Bani contra performanță

Primarul l-a înștiințat pe președintele Consiliului Județean, Cornel Popa, la începutul lui iunie, că vrea să îl lase cu clubul pe cap, dar ieșirea pare să fi fost hotărâtă încă de la începutul anului. Parteneri egali în FC Bihor, Consiliul Local și cel Județean susțin activitatea fotbalistică prin cotizații egale, fiecare de circa 1,8 milioane lei pe an. Coincidență sau nu, pentru anul acesta municipalitatea și-a bugetat în februarie doar jumătate din sumă.

Cei 900.000 cheltuiți în prima jumătate a anului reprezintă cea mai mică sumă alocată vreodată echipei de la bugetul local. În 2013 municipalitatea a plătit 1,2 milioane lei, iar în 2012 aproape 1,9 milioane lei. Pentru că, totuși, echipa a încheiat de fiecare dată codașă, iar anul acesta, aflată chiar pe ultimul loc, n-a retrogradat numai fiindcă din cele 16 echipe înscrise în campionat au rămas în final 11, conducerea municipalității a hotărât să finanțeze doar rezultatele.

„Fondurile vor fi alocate către secțiile performante precum cea de polo, baschet, judo, scrimă și atletism, toate clasate pe podium. Nu putem să dăm bani la FC Bihor, dar să nu avem finanțare pentru a susține deplasările echipei de baschet, vicecampioană națională, la campionatele europene”, zice și viceprimarul Ovidiu Mureșan.

Șanse fără sorți

Retragerea finanțării de la bugetul local echivalează cu falimentul clubului aflat, oricum, în insolvență. Potrivit viceprimarului, FC Bihor are doar trei căi de salvare. Toate discutabile.

„Varianta fericită ar fi să găsească un partener privat care să preia partea de finanțare a Primăriei”, spune Mureșan. În condițiile în care majoritatea întreprinzătorilor care s-au implicat de-a lungul timpului în fotbalul bihorean, de la Ionel Codoban și Iosif Lucaci la Attila Borsi și Viorel Știube, au avut probleme cu legea, iar oamenii de afaceri de anvergură, precum Zoltan Teszari, preferă să susțină alte sporturi, e greu de crezut că fotbalul bihorean va atrage peste noapte un investitor. De altfel, clubul e atât „atractiv” încât nici măcar discuțiile purtate în primăvară de către președintele CJ Cornel Popa cu omul de fotbal Alexandru Boc, bihorean de origine, nu au dus nicăieri.

O a doua soluție ar fi ca FC Bihor și un club de talie similară să își unească puterile. Bihorul ar aduce în parteneriat stadionul și palmaresul vechi din 1902, iar partenerii banii și jucătorii. E greu de crezut însă că un club suficient de puternic pentru a putea evolua în campionat ar fi dispus să renunțe la propriile culori.

În acest context, ultima și cea mai previzibilă cale pare reducerea activității la nivelul Centrului de copii și juniori, ca secție a Liceului cu Program Sportiv sau a Clubului Sportiv Municipal. Dar, desigur, asta înseamnă falimentul…

Către faliment

Vineri dimineață, la sediul din strada Iosif Vulcan nimic nu trăda furtuna care avea să se abată asupra clubului. Președintele Șerban Morcan semna liniștit contractele cu jucătorii. „Am mandat până la data de 30 iunie. Că voi rămâne, că voi pleca, trebuie să mă îngrijesc să avem lotul necesar înscrierii în campionat”, a declarat acesta pentru Bihoreanul. Despre intenția Primăriei de a se retrage din club nici măcar nu știa.

De altfel, nici vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Mang, nu era foarte convins de asta. „Conducerea Primăriei ne-a spus acum câteva săptămâni că s-ar putea să nu mai vrea să finanțeze clubul, dar până acum nu am primit nicio înștiințare oficială”, a zis Mang, adăugând că, dacă CJ nu va găsi un partener privat care să ia locul Primăriei, clubul se poate pregăti să intre în faliment. „Va trebui să cântărim serios opțiunile pe care le avem. Consiliul Județean nu poate susține singur FC Bihor”, a explicat vicele.

După doi ani în care a plătit eșalonat 20 din cele 47 milioane de lei reprezentând datoriile istorice către diferiți furnizori și către bugetul de stat și către cele ale asigurărilor sociale și de sănătate, FC Bihor așteaptă să tragă obloanele. Atâta tot că, dacă decizia s-ar fi luat mai curând, ar fi scutit bugetul local și cel județean de pierderi consistente. Speranța (în relansarea clubului) moare ultima, cum zic jurnaliștii sportivi. Dar iată că i-a venit și ei vremea…

EȘEC DE MILIOANE: 11,5 milioane lei a cheltuit Primăria cu finanțarea FC Bihor începând din 2009

„Vrem să ieșim din FC Bihor ca să putem da banii secțiilor sportive care merg bine, care adună 2.000 de orădeni la un meci, decât să îi îngropăm în fotbal, unde abia dacă sunt 200 de spectatori”
Ovidiu Mureșan, viceprimar

TRADIȚII BIHORENE: Adio performanță!

Înființat în 1910 sub denumirea de Club Atletic Oradea, la 8 ani după primul meci de fotbal organizat la Oradea, clubul fanion al județului, singurul cu o astfel de tradiție din Transilvania, a intrat în umbră după 1989. În 23 de sezoane, echipa a reușit să evolueze unul singur în prima ligă, în ediția de campionat 2003-2004. Promovarea de atunci a scos în stradă nu mai puțin de 20.000 de orădeni. Ulterior, performanțele au tot scăzut, cu excepția din 2011 când, în timpul parteneriatului cu CF Liberty, echipa a reușit promovarea în teren, dar a pierdut la masa verde, neprimind licența pentru Liga I.

După ce omul de afaceri Marius Vizer a renunțat la parteneriatul cu municipalitatea, echipa a evoluat tot mai slab, cu o echipă defensivă construită pentru contraatac, dar în imposibilitatea de a face un joc atractiv. Singura victorie clară din ultimul sezon a fost obținută împotriva UTA, și aceea doar pentru că arădenii au fost nevoiți să joace cu juniorii, după ce membrii lotului mare, cu salariile neplătite, au refuzat să intre în teren.

Sursa: eBihoreanul

Marius ANGHEL 16 Jun. 2014, 18:00 Seria 2
Pe aceeași temă