Încă un jucător din Liga 2 a ales să muncească în străinătate. A dat banderola de căpitan și 24 de ani de fotbal de-o parte pentru un nou stil de viață. „Nu mai suportam minciunile”

Marius ANGHEL 05 May. 2016, 17:42 Special

Marius Hodor (32 ani) este fostul căpitan al echipei FCM Baia Mare și unul dintre jucătorii de bază, încă din sezonul trecut, cel al promovării în Liga a II-a. După șase luni petrecute cu Baia Mare în al doilea eșalon, Hodor a luat o decizie care pare de necrezut pentru un fotbalist profesionist. În iarnă, atunci când clubul a început să aibă probleme financiare și nu era sigură că mai poate continua în campionat, jucătorul a renunțat la fotbal și a hotărât să plece la muncă în Irlanda.

Fostul căpitan al FCM-ul vorbește într-un interviu acordat pentru Liga2.ro despre lipsa de respect pentru fotbaliștii din liga secundă, despre promisiunile neîndeplinite al autorităților locale și cum a decis că e mai bine să plece la muncă în Irlanda, decât să mai joace fotbal în România. 24 de ani de fotbal la FCM Târgu Mureș, FC Hunedoara, Unirea Alba Iulia, FC Maramureș, Mobila Sovata sau FCM Baia Mare nu mai contează acum pentru Marius Hodor.

Marius, ai surprins în pauza de iarnă când ai renunțat la fotbal. De ce?
– În pauza de iarnă am renunțat pentru că nu mai suportasem să aud minciunile și promisiunile pe care ni le făceau toți.

Nu ți-a fost greu să renunți?
– Nu e ușor să renunți la ceea ce ai făcut 24 de ani, dar paharul s-a umplut pentru că la Baia Mare în ultimii ani mereu erau probleme financiare. Eu speram să se rezolve odată, însă se pare că persistă.

– Ai ales să muncești în Irlanda. De ce acolo?
– Pentru că e și cumnatul meu acolo și există și o echipă de fotbal care se numește FC Transilvania. O echipă formată din români care au activat în Liga 2, Liga 1, dar care muncesc, iar fotbalul îl fac în weekend când au meciurile din competiția în care sunt înscriși.

– La ce o să lucrezi în Irlanda?
– Sper să merg în locul cumnatului meu. Mi s-a zis că îmi găsesc de muncă și doar dacă nu vreau, nu lucrez.

Fără primă de promovare

– Ai fost căpitanul echipei din Baia Mare. Cum a fost?
– Am fost ales căpitan pentru că eram cel mai vechi dintre componenții echipei. Ai responsabilitatea de a menține starea echipei la un nivel bun și moralul colegilor să fie pozitiv mereu, iar în momentele grele ale meciurilor să îi aduni pe toți și să formezi un grup unit. Căpitanul trebuie să dea un exemplu, atât în teren, cât și în afara lui prin comportamentul și viața lui sportivă.

– Ați reușit să promovați după fiecare sezon competițional. Cum a fost promovarea în Liga 2?
– A fost o promovare destul de dificilă pentru că existau deja unele probleme financiare și așteptam să fim răsplătiți pentru munca noastră. Pentru cei tineri a fost o senzație mai diferită și o bucurie mai mare.

– Ați luat vreo primă?
– În cazul meu, am memoriul depus. Într-adevăr, am acceptat ca acele restanțe să ne fie trecute în noile contracte, dar am ajuns să vedem că nici așa nu au fost onorate.

Dezamăgit de ce se întâmplă în fotbalul românesc”

– În ciuda acestor probleme ați fost liderii seriei mult timp…
– Da, într-adevăr, am fost pentru că la începutul Ligii a doua, practic, am început bine, atât pe plan financiar, cât și sportiv. Moralul a fost bun până la meciul din Cupa României cu Steaua, când am avut promisiuni că din vânzarea biletelor ni se vor achita acele restanțe. Lucru care nu s-a întâmplat din păcate. Am rămas concentrați până la final, iar în pauza de iarnă fiecare a luat deciziile pe care le credea cele mai bune.

– Te vei mai întoarce în lumea fotbalului din România?
– Nu cred. Am rămas dezamăgit de ce se întâmplă în fotbalul românesc.

– Ce mesaj le transmiți foștilor tăi colegi, care încă mai cred în cariera de fotbalist?
– Colegilor le doresc să aibă succes și să obțină o clasare cât mai bună în clasament pentru că le prinde bine la CV, iar suporterii băimăreni să încurajeze echipa pentru că doar ei o mai pot motiva în aceste momente.

Două din punctele scăzute FCM-ului vin din litigiul cu Hodor

În iarnă, atunci când mare parte dintre jucătorii aflați în lot decideau să își ceară drepturile la FRF, conducerea clubului din Baia Mare a hotărât să îi dea afară sau să ajungă la o înțelegere cu ei, în sensul de a-i lăsa liberi de contract în schimbul banilor pe care îi aveau de primit. Vlad Potecu, Mădălin Popa, Dănuț Ivănică, Ionuț Bratimă, Dragoș Ganea și Cătălin Savin au fost jucătorii care în iarnă s-au despărțit de FCM pentru că au îndrăznit să ceară ceea ce obținuseră prin muncă. În acest moment, FCM Baia Mare mai are litigii cu Marius Hodor, Dragoș Ganea, Vasile Gherman, Radu Leonte și Octavian Ormenișan. Săptămâna trecută, Comisia de Disciplină și Etică a FRF a dictat o penalizare de 4 puncte pentru echipa maramureșeană, sancțiune care s-ar putea repeta dacă nu-și stinge aceste litigii. În cele din urmă se poate ajunge chiar la excluderea din campionat, așa cum a fost cazul echipelor FC Caransebeș și Cetatea Târgu Neamț în acest sezon.

Articol scris de Carmen BIZĂ‚U

Marius ANGHEL 05 May. 2016, 17:42 Special
Pe aceeași temă