Nu știe română, dar e în națională. Portarul maghiar care joacă pentru România: „O să țin cu Ungaria în preliminarii”

Nu știe română, dar e în națională. Portarul maghiar care joacă pentru România:
  • Un portar care nu vorbește limba română a fost selecționat în naționala de juniori Under 19
  • Fejer Csongor are nevoie de translator pentru a înțelege indicațiile antrenorului
  • Selecția la națională vine după ce portarul a debutat săptămâna trecută la ASA Târgu Mureș, în liga secundă

Adrian Falub a surprins pe toată lumea când a decis să-l titularizez pe Fejer Csongor în poartă, la meciul decisiv al ASA-ului, în lupta pentru play-off, cu CS Mioveni, scor 4-0. Portarul împlinește luna viitoare 19 ani și a debutat fără să primească gol. Până aici nimic nefiresc.

Spectatorii au fost însă suprinși să vadă cum indicațiile antrenorului îi erau traduse de Sepsi tânărului goalkeeper. Fejer nu vorbește limba română, cu toate că e născut în județul Covasna! În satul Zăbala, unde s-a născut portarul ASA-ului, românii sunt minoritari, acoperind doar 19 la sută din totalul populației. Peste 68 la sută din locuitorii satului sunt de etnie maghiară. Așa se explică faptul că, pentru Fejer, limba română este o limbă străină și are nevoie de translator pentru a vorbi cu coechipierii sau antrenorul.

„Este dintr-un sat din județul Covasna și se descurcă foarte greu în Română. Nu-i chiar ca unul din Brazilia, care nu înțelege nimic, dar se descurcă greu.”, povestește Adi Falub.

 

Fejer: „Țin cu Ungaria în preliminarii”

Debutul în Liga a II-a i-a adus lui Fejer și selecția în naționala Under 19 a României. Acesta va fi prezent în 8 și 10 aprilie la partidele amicale cu Israelul. Falub îl sfătuiește să învețe limba română cât de repede, ca să se poată descurca pe viitor, la lotul național.

„Trebuie să învețe și limba română. Indicațiile le mai înțelege, dar câteodată îi traduc și jucătorii care vorbesc atât maghiară cât și română”, a spus antrenorul.

Fejer nu s-a bucurat foarte mult de selecția la naționala de junior a României. El tine cu Ungaria. „Cred că o să țin cu Ungaria în preliminarii. Sper să ajung să apar la ambele naționale”, a spus acesta pentru ProTV, ajutat de translator.

Cred că o să țin cu Ungaria în preliminarii. Sper să ajung să apăr la ambele naționale
Fejer Csongor, portar ASA

Este un portar cu personalitate, cu tehnică și are doar 18 ani. Un portar poate apăra până la 35-36 de ani. Are o viață în față să învețe. Potențial există însă și asta e foarte important
Adrian Falub, antrenor ASA Târgu Mureș

El a avut și o șansă foarte mare să debuteze la 18 ani. Nu toți au șansa asta. Peste tot pe unde am fost am dat posibilitatea tinerilor să joace
Adrian Falub, antrenor ASA Târgu Mureș

9 meciuri consecutive fără gol primit a avut Csongor, la FC Zagon, în Liga a III-a, de unde a fost adus la ASA

 

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Foto: Valics LEHEL

Pe aceeași temă