Daminuță, jurnal de pe frontul din Irak: „Mi-a fost frică. Am jucat la 70 de kilometri de locul unde era război”. Fostul jucător al lui AC Milan și Inter își povestește aventura irakiană

Marius ANGHEL 07 Apr. 2016, 15:18 Seria 2
  • Jucătorul celor de la FCM Baia Mare vorbește, în premieră, despre provocarea irakiană, alături de antrenorul Ilie Stan.
  • Cristian Daminuță (26 ani) n-a rezistat mai mult de șase luni în Irak, o țară zdruncinată de un război civil și aflată în imediata apropiere de Siria, unde are loc un alt război.


„Cristian Daminuță joacă în Irak!”, a fost știrea „bombă” din vara anului trecut care a acaparat până și presa din Italia. Fostul jucător de la Inter și AC Milan mergea să joace într-o țară chinuită de războaie. A dat dovadă de curaj, când a acceptat propunerea lui Ilie Stan de a juca la Zakho FC, dar spune că s-a temut pentru viața lui. Era cea mai „exotică” destinație a lui Daminuță, după Internazionale Milano, AC Milan, Dinamo II, Dinamo, FC Tiraspol, ACS Poli sau FC Viitorul.

Jucătorul care a plecat în Irak de la Viitorul vorbește despre fotbalul dur de acolo, de jucători cu salarii peste media Ligii 1 și de scenele de război văzute zilnic la televizor. După nici jumătate de an, Daminuță a părăsit Irakul și spune că n-ar mai merge niciodată să joace acolo. A revenit în România la FCM Baia Mare și a devenit rapid om de bază în echipa lui Dorin Toma, cu care maramureșenii visează să promoveze în Liga 1.


Mihai Leca, Florin Costea și Criastian Daminuță, la prezentarea echipei Zakho FC

– Cristian, cum de ai acceptat să vii la Baia Mare, în Liga a 2-a?
– În primul rând, pentru staff-ul acestei echipe, deoarece m-au dorit cu adevărat și știți cum e: când ești dorit cu adevărat, vii cu o motivație în plus. În al doilea rând, pentru proiectul care mi l-au arătat și în al treilea rând pentru băieți pentru că știu că sunt de caracter, care au dovedit în tur că au valoare și sper să o țină tot pe drumul acesta.

– Ai avut și alte oferte?
– Da. Am avut și alte oferte. Am avut oferte chiar și din Liga 1, dar am preferat să vin aici ca să pun umărul pentru promovare.

– Cum ți se pare echipa din Baia Mare?
– O echipă foarte bună, jucători cu experiență, jucători cu o calitate tehnică foarte bună. Eu pe majoritatea îi cunosc demult. Mă bucur de grupul pe care l-am găsit aici și sper să facem treabă bună.

„La televizor vedeai numai scene de război”

– Ai venit după o experiență inedită, în Irak. Cum a fost acolo?
– O experiență din care am avut numai de învățat. Din punct de vedere psihic, foarte greu, deoarece știe toată lumea de problemele care sunt acolo. Am fost și departe de familie, dar știți cum e, „ce nu te doboară te face mai puternic”.

– Au fost momente în care ți-a fost frică pentru siguranța ta?
– Da, normal. Ținând cont că eram la 70 de kilometri de Siria, unde era plin război. Vă dați seama că mi-a fost frică, dar e bine că s-a terminat acea perioadă și că am ajuns la Baia Mare.

– Se simțea că războiul e aproape? Vedeai asta la televizor sau pe stradă?
– Da, la televizor vedeai numai și numai scene de război pentru că asta era realitatea. Nu putea nimeni să o mascheze.

– Cum e nivelul de trai în Irak?
– Nivelul de trai era în plină dezvoltare, adică ei au investit foarte mult, vor să se extindă mai ales în clădiri. Au un nivel de trai foarte bun.

– Dar nivelul fotbalului?
– Să știți că mă așteptam să fie mai scăzut, dar e cam nivelul Ligii 2 spre nivelul Ligii 1, de la noi.

– Se joacă un fotbal dur?
– Da, se joacă și dur. E un fotbal bazat mai mult pe duelurile fizice, alergătură, mai slab organizați din punct de vedere tactic.

„Jucam la 45 de grade Celsius”

– Cum e infrastructura echipelor, cum arată stadioanele?
– Condiții de pregătire foarte bune. Aveau o bază foarte frumoasă. Stadionul era chiar în centrul orașului. Chiar o bază modernă. Sunt ca și în România, echipele cu pretenții care se băteau la campionat aveau condiții foarte bune.

– Nu ai reușit să te acomodezi…
– Din păcate, nu. Nu am reușit să mă acomodez, în primul rând, cu clima de acolo. Erau călduri insuportabile. Jucam la ora 14:00 când erau 43-45 de grade Celsius. Era foarte greu.


Daminuță va juca în play-off cu FCM Baia Mare și are șanse mari să promoveze în Liga 1. Foto: Dan Buia

„Salarii mai mari ca în Liga 1″

– Cât câștigă, în medie, un jucător în Irak?
– Mediu, undeva la vreo 7.000 – 8.000 de dolari pe lună.

– Ai mai merge în Irak?
– Nu. Cu siguranță nu. Nu aș mai merge pentru că în momentul de față îmi doresc altceva. Am alte gânduri.

– Care ar fi aceste gânduri?
– În primul rând, să încerc să obțin cât mai mult de aici de la Baia Mare. Ne dorim din tot sufletul să promovăm și, de ce nu, dacă vom reuși promovarea să și rămân aici. Suporterii au fost minunați. Ne-au susținut după perioada aceasta mai grea, ca să zic așa. Au fost lângă noi.

Articol scris de Carmen BIZĂ‚U

Marius ANGHEL 07 Apr. 2016, 15:18 Seria 2
Pe aceeași temă