Cu câte puncte începe Metalul Reșița play-out-ul. Explicația FRF și cum s-a evitat o situație fără precedent în fotbalul românesc

Marius ANGHEL 01 Apr. 2016, 16:38 Seria 2

De desființarea echipelor FC Bihor Oradea și FC Caransebeș va profita cel mai mult Metalul Reșița la finalul sezonului regulat. Gruparea condusă de Cătălin Rufă ocupă o poziție retrogradabilă direct în acest moment, a 13-a, însă poate participa în play-out în locul falimentarei FC Bihor, care și în această clipă are mai multe puncte decât bănățenii (13). Aflată la -5 puncte în clasament, datorită acumulării a 15 puncte de penalizare, suporterii și conducătorii altor cluburi rivale s-au întrebat cum va începe oare Metalul play-out-ul și câte puncte vor avea în dreptul liniei de clasament.

Liga2.ro a cerut un răspuns Federației Române de Fotbal în această privință și a aflat că Metalul Reșița va începe play-out-ul cu atâtea puncte cu câte va rămâne după ce i se vor scădea rezultatele înregistrate cu FC Bihor și FC Caransebeș. Bănățenilor nu li se vor împărți apoi puncte în două, așa cum se va proceda în cazul celorlalte echipe din campionat. Motivul este explicat de unul dintre reprezentanții Departamentului de Competiții al FRF: „Conform articolului 29, punctul 3 din Regulamentul de organizare a activității fotbalistice, înjumătățirea punctelor se referă doar la punctele obținute pe teren. Nu se specifică nimic de echipele care sunt pe minus în clasament. Deci, Metalul Reșița va începe play-out-ul cu atâtea puncte câte are în momentul în care termină returul sezonului regular, ea fiind în acel moment pe minus”.

Astfel, cum Metalul Reșița a acumulat până înaintea ultimei etape a returului sezonului regulat doar 10 puncte pe teren, dintre care șase în urma victoriilor la „masa verde” cu cele două echipe desființate, deci va rămâne doar cu 4, iar la Comisii a pierdut 15, bănățenii vor începe play-out-ul cu -11 puncte. În cel mai bun caz, ar putea începe cu -8 dacă ar câștiga sâmbătă meciul cu CS Mioveni, însă e greu de crezut că vor obține măcar un punct, având în vedere că argeșenii au nevoie disperată de acea victorie pentru a pătrunde în play-off. Rosso-nerii nu vor avea în această situație nicio șansă să se salveze de la retrogradare.

Prin această decizie, s-a evitat o situație penibilă, una care probabil nu s-a mai petrecut în campionatele de fotbal din România. În situația în care s-ar fi decis ca punctele rămase Metalului după scăderea celor patru rezultate obținute cu FC Bihor și FC Caransebeș, -11 la număr, să fie și ele împărțite în două, Reșița ar fi ajuns astfel la -5 în clasament, adică ar fi stat mult mai bine și, să spunem, ar fi avut mai multe șase de a se salva de la retrogradare (-11 / 2 = -5,5, adică -5 prin rotungirea cu 0,5).

Prezența Metalului în play-out, contestată de primarul din Tărlungeni

Participarea Metalului în play-out nu este dorită însă de toată lumea. Primarul din Tărlungeni, Iosif Kiss, care este și președinte la Unirea, nu vrea ca reșițenii să continue în campionat, după meciul direct din etapa a 23-a făcând niște declarații suspecte. „Am dominat meciul, dar golul a picat foarte greu. Cei de la Reșița se mobilizează foarte bine cu noi. În tur, au adus cinci jucători înainte de a juca noi la ei. Nu știu ce va fi cu Reșița în play-out. Din punct de vedere sportiv, ei sunt retrogradați. Pică locurile 13 și 14, iar pe 12 e Bihorul, nu Reșița. Ei pot face anumite jocuri, să ia bani de la alții, că ei oricum pică. Eu zic că nu e corect ca Reșița să mai joace. Nu știu ce se va întâmpla cu sistemul competițional, dar mă gândesc că nu au cum să schimbe, va fi tot o singură serie”, a zis Iosif Kiss după meciul desfășurat pe 19 martie și pe care Unirea abia l-a câștigat cu 1-0. Ulterior, reșițenii erau să le pună pierdică și celor de la Gaz Metan, care abia au câștigat tot cu 1-0.

Declarația lui Iosif Kiss nu a fost pe placul principalului acționar al Metalului, Cătălin Rufă, care a afirmat că nu va lăsa lucrurile așa. „Voi discuta cu administratorul judiciar și o să căutăm o variantă să-l dăm în judecată pe primarul de la Tărlungeni. E a nu știu câta oară când se leagă de Reșița și nu văd motivul pentru care se leagă. Noi am jucat tot timpul corect, ne chinuim să terminăm campionatul, ne ducem crucea până la capăt și vine unul și spune că luăm bani de la alte echipe. Să luăm bani pentru ce? Că oricum pe noi ne-a bătut toată lumea. Să luăm bani să nu primim mai multe goluri sau ce? Chiar am să vorbesc și cu Andrei Nicolescu, avocatul și partenerul nostru, și cu administratorul judiciar, să vedem dacă putem să-l dăm în judecată. Oricum, o să fac o adresă Federației Române de Fotbal, vizavi de declarația aceasta, pentru că deja nu mai suport. E a nu știu câta oară când primarul de la Tărlungeni se leagă de Reșița. La un moment dat știu că era în discuții cu Mihai Stepanescu să aducă echipa aici”, a declarat Cătălin Rufă pentru Express de Banat.

„Conform ROAF, Metalul Reșița poate opta să participe, pe locul Bihorului, în play-out. Dacă se retrage însă în perioada desfășurării play-out-ului, va fi amendată cu o sumă consistentă, dar și retrogradată în ultima categorie valorică”, a comentat situația Metalului și Auraș Brașoveanu, unul dintre reprezentanții cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF.

Iată ce scrie în „Regulamentul de organizare a activității fotbalistice”:

Articolul 29 – Sistemul competițional

3. Echipele calificate în play-off și play-out vor începe faza a II-a a competiției cu jumătate din punctele obținute în sezonul regular (sistemul belgian). În situația în care în sezonul regular s-a obținut un număr impar de puncte, numărul de puncte rezultat după împărțirea la 2 va fi rotunjit cu 0,5 (exemplu: în situația în care o echipă va obține în sezonul regular un număr de 31 de puncte, ea va începe faza a II-a cu 16 puncte).
În situația în care la finalul play-off-ului sau play-out-ului două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, departajarea se face în primul rând ținându-se cont dacă a fost sau nu aplicată rotunjirea cu 0,5. În caz de egalitate după aplicarea acestui criteriu, departajarea se va face conform art. 27″
.

Rezultate înregistrate de Metalul Reșița cu FC Bihor Oradea și FC Caransebeș în acest sezon de Liga 2:

Etapa 5: Metalul Reșita – FC Caransebeș     0-2
Etapa 7: FC Bihor Oradea – Metalul Reșița     2-1
Etapa 18: FC Caransebeș – Metalul Reșița     0-3
Etapa 20: Metalul Reșița – FC Bihor Oradea     3-0

 

Cum s-ar intrat în play-off și play-out în acest moment, cu o etapă înainte de finalul returului sezonului regulat:

play-off
1. Gaz Metan Mediaș        0    0    0    0    0-0    20 pct.
2. Chindia Târgoviște        0    0    0    0    0-0    20 (+0,5)
3. UTA Bătrâna Doamnă    0    0    0    0    0-0    18
4. FC Brașov            0    0    0    0    0-0    18 (+0,5)
5. CSM Râmnicu Vâlcea    0    0    0    0    0-0    17
6. FCM Baia Mare        0    0    0    0    0-0    17 (+0,5)

*locul 1 va promova direct în Liga 1 la finalul play-off-ului
**locul 2 va juca un baraj cu locul 2 din Seria I, iar câștigătoarea din dubla manșă va juca un nou baraj cu ocupanta locului 12 din Liga 1


play-out
1. Universitatea Cluj        0    0    0    0    0-0    16
2. CS Mioveni            0    0    0    0    0-0    15
3. Șoimii Pâncota        0    0    0    0    0-0    13
4. Olimpia Satu Mare    0    0    0    0    0-0    11 (+0,5)
5. Unirea Tărlungeni        0    0    0    0    0-0    9 (+0,5)
6. Metalul Reșița        0    0    0    0    0-0    -11

*locurile 1 și 2 se vor salva de la retrogradare
**locul 3 va juca un baraj de menținere în Liga 2 cu ocupanta locului 3 din Seria I
***locurile 4, 5 și 6 vor retrograda în Liga 3

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Marian CĂ‚RĂ‚VAN
 

Marius ANGHEL 01 Apr. 2016, 16:38 Seria 2
Pe aceeași temă