Transferul lui Vătăjelu la Sparta Praga scoate un club din Liga 2 din insolvență. Banii pe care urmează să-i primească echipa. Finanțatorul nu e la primul tun de acest gen

Adrian MUJEA, Marius ANGHEL 30 Dec. 2016, 11:31 Liga 2

Transferul lui Bogdan Vătăjelu (23 ani) de la CS U Craiova la Sparta Praga a reprezentat o lovitură financiară nu numai pentru clubul oltean din Liga 1, ci și pentru ultima clasată din Liga 2, Metalul Reșița. 20 la sută din cei 1,3 milioane de euro, cât va primi Universitatea, se vor îndrepta către echipa lui Cătălin Rufă. Cu cei 260 de mii de euro, Metalul Reșița, echipă care are nume de oraș bănățean, dar joacă într-un sat din Ilfov, în Ghermănești / Snagov, poate scăpa de insolvența în care se află.

În momentul în care Metalul Reșița l-a cedat pe Bogdan Vătăjelu la CS U Craiova, în luna ianuarie a anului 2014, Cătălin Rufă păstra un procent de 20 la sută din drepturile federative asupra jucătorului vâlcean. Vătăjelu, care până atunci jucase în Liga 2 pentru Steaua II, CSM Râmnicu Vâlcea și Metalul Reșița, pentru acesta din urmă doar în 14 meciuri din prima parte a sezonului 2013-2014, era transferat la Craiova din postura de căpital al Metalului pentru a ajuta echipa să promoveze.

„Metalul mai deținea 20 la sută dintr-un eventual transfer. Cu banii care urmează să vină ne-am propus să ieșim din insolvență. Sper să și reușim. Nouă ne-ar reveni cam 250 mii euro, am acoperi o bună parte din datorii, care însumează 315 mii euro”, a explicat Cătălin Rufă pentru Liga2.ro.

„E un transfer la fel de important ca cel al lui Brănescu la Juventus”

Principalul acționar de la Metalul Reșița a mai dat o lovitură asemănătoare și pe vremea când deținea CSM Râmnicu Vâlcea, cu transferul lui Laurențiu Brănescu la Juventus Torino.

„Plecarea lui Vătăjelu la Sparta Praga este un transfer la fel de important ca cel al lui Brănescu la Juventus, sumele totale sunt cam pe acolo. Sentimental însă, am avut aport mult mai mare la formarea lui Vătăjelu. El este copilul meu de suflet, e născut în aceeași zi ca mine, am avut rol important când l-am adus la Vâlcea și când ulterior a rămas (n.r. – în 2013, Cătălin Rufă și Laurențiu Nițu, patronul firmei Damila, făceau schimb de echipe în Liga 2. Rufă se alegea cu Damila Măciuca, iar Nițu prelua CSM Râmnicu Vâlcea. Damila Măciuca se muta în acea vară la Reșița și lua denumirea de Metalul Reșița). Antrenorii care i-au urmat lui Bucuroaia la Vâlcea nu erau convinși că Vătăjelu ne ajută, dar am cerut în mod expres ca el să joace”, a mai spus, pentru Liga2.ro, Rufă, care îl adusese pe Vătăjelu la CSM Râmnicu Vâlcea după ce fundașul nu fusese păstrat de Steaua.

Rufă și-a amintit și de un moment din perioada scurtă petrecută de Vătăjelu la Metalul Reșița: „Eram în fața vestiarelor și Bogdan a venit să-mi ceară niște bani împrumut pentru o pereche nouă de ghete. În cinci minute a venit înapoi cu banii, pentru că site-ul de unde trebuia să-și ia ghetele se închisese. Altul n-ar fi făcut asta.”

„Cehia e sub nivelul său, el poate ajunge în Anglia, Germania sau Spania”

Cătălin Rufă consideră că Bogdan Vătăjelu este cel mai bun fundaș stânga din țară și nu înțelege cum jucătorul nu este titular la națională. „Acum, m-a interesat doar ca să îi iasă lui transferul și să poată pleca din România, să fie propulsat la un nivel superior. Cehia e sub nivelul său, el poate ajunge în Anglia, Germania sau Spania. Vătăjelu trebuia să fie demult titular la națională, numai viziunea unora despre fotbal a făcut să nu fie. Bogdan este cel mai bun fundaș stânga din țară și unul dintre cei mai talentați tineri jucători. Chiar am un nou Vătăjelu în echipă, chiar dacă joacă pe alt post, la vară sper să fie un nou transfer important”, a mai spus Rufă pentru Liga2.ro.

104 meciuri și 8 goluri a bifat, în Liga 2 și 1, Bogdan Vătăjelu pentru CS U Craiova, în perioada 2014-2017. În primul sezon a evoluat cel mai puțin pentru olteni, în 14 meciuri de Liga 2, perioadă în care nu a înscris deloc.

44 de meciuri și 1 gol sunt cifrele lui Bogdan Vătăjelu la CSM Râmnicu Vâlcea, în Liga 2, iar la Metalul Reșița a evoluat doar un tur de campionat, în 14 jocuri, fără să înscrie, apoi fiind transferat de CS U Craiova. Pentru Steaua II a evoluat în campionat de 25 de ori.

CITEȘTE și: „Era mic și îndesat ca o sărmăluță”. De la Oltchim la Sparta Praga, via CS U Craiova. Antrenorul care l-a descoperit și crescut pe Bogdan Vătăjelu îi povestește începutul carierei

Articol scris de Adi Georgescu

Adrian MUJEA, Marius ANGHEL 30 Dec. 2016, 11:31 Liga 2
Pe aceeași temă