Startul campionatului Ligii 2 a fost amânat. Când se va stabili țintarul. Despre Liga 3 se discută în următorul Comitet Executiv

Marius ANGHEL 22 Jul. 2016, 16:45 Special
Startul campionatului Ligii 2 a fost amânat. Când se va stabili țintarul.** Despre Liga 3 se discută în următorul Comitet Executiv

În urma ședinței Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal desfășurate în această dimineață la Casa Fotbalului s-a decis în privința noului campionat al Ligii 2, ediția 2016/2017, amânarea cu o săptămână a startului acestuia. Astfel, noul sezon al eșalonului secund nu va mai începe pe 30 iulie, ci pe 6 august.

Totodată, țintarul pentru Liga 2 a fost mutat de lunea aceasta pentru 1 august, adică echipele își vor afla programul cu doar cinci zile înainte de startul sezonului. Se va aștepta clarificarea situației Rapidului, dacă ACS Poli va urca în Liga 1, însă și clarificarea problemelor pe care le întâmpină multe dintre formațiile care ar trebui să joace în noul sezon al Ligii 2, gen FCM Baia Mare, Șoimii Pâncota, ACS Berceni, SC Bacău, Farul Constanța sau FC Brașov.

Mai mult, cluburile înscrise în acest moment în Liga 2 au termen până miercuri, pe 27 iulie, să se decidă dacă pot sau nu să joace în campionat, altfel având la dispoziție și trecerea în Liga 3, în limita locurilor disponibile pentru un sistem competițional cu 5 serii a câte 16 echipe (80 de echipe).

„La Liga a 2-a s-a amânat începerea campionatului cu o săptămână, pe 6 august, după ce s-au strâns 13 sau 14 cereri. Luni, 1 august, la ora 12:00, va avea loc întrunirea care se va transforma și într-o consfătuire pe tema problemelor pe care le întâmpină cluburile din Liga 2. Deocamdată nicio echipă din cele 21 (n.r. – echipe care au dreptul legal de a evolua în Liga 2, fiindcă au fost și alte trei cereri trimise de cluburi care au retrogradat în Liga 3) nu a făcut vreun pas înapoi. Mai e situația Rapidului, ce se întâmplă, dacă pleacă sau nu Poli în Liga 1. Toate au dus la amânarea campionatului cu o săptămână și restul subiectelor se discută luni, atunci când va avea loc și țintarul. Poate în ceasul al 12-lea cluburile cu probleme își vor da seama că nu e bine să meargă la două capete și, în situația în care constată că nu sunt organizați pentru liga a doua, să opteze pentru Liga 3, mai având o lună pentru organizare. Totodată, trebuie luat act exact și câte locuri sunt vacante, unul sau două, în funcție de Timișoara”, a spus, pentru Liga2.ro, Auraș Brașoveanu, membru în Comitetul Executiv al FRF.

„Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal din data de 22 iulie 2016 amână pentru o săptămână (începând de luni, 25.07.2016) aprobarea componenței nominale a Ligii a 2-a și implicit tragerea la sorți a jocurilor Ligii a 2-a. Amână debutul campionatului Ligii a 2-a, ediția 2016 -2017, cu o săptămână. Acordă termen pentru depunerea cererii de înscriere până miercuri, 27.07.2016, cluburilor cu drept de participare în Liga a 2-a care doresc să se înscrie în Liga a 3-a, respectivele cluburi urmând a fi admise în Liga a 3-a doar în limita locurilor disponibile pentru un sistem competițional cu 5 serii a câte 16 echipe. În situația în care vor fi formulate mai multe cereri decât locurile disponibile, criteriul de departajare va fi locul ocupat în clasamentul Ligii a 2-a în sezonul anterior”, a sunat și comunicatul FRF în privința situației cluburilor din Liga 2.

După mai bine de patru ore de dezbateri în cadrul Comitetului Executiv al FRF, s-a decis ca soarta Rapidului, dacă va continua sau nu în Liga 1, se va decide luni, atunci când se va întruni Comisia de Disciplină și Etică. Tot atunci va afla și ACS Poli Timișoara dacă va fi reprimită în prima ligă sau va juca în Liga 2, însă decizia în cazul Rapidului va putea fi contestată.

Doar 78 de înscrieri s-au făcut pentru noul sezon al Ligii 3. Se vor face noi întrebări către cluburi cu acest drept sportiv

Cât privește situația noului sezon al Ligii 3, nu s-a luat nicio decizie în ședința Comitetului Executiv de astăzi, ci doar s-au purtat unele discuții. După expirarea termenului limită în înscriere în acest campionat, 20 iulie, doar 78 de echipe din totalul de 96 au depus cereri, urmând ca în perioada următoare să se mai facă întrebări pentru echipele care au acest drept sportiv și care până acum nu s-au înscris.

„În privința Ligii a 3-a nu s-a luat nicio decizie astăzi, sunt 78 de echipe înscrise, s-au mai depus două cereri. Subiectul Liga 3 nu a fost pe ordinea de zi pentru că începe tocmai în septembrie și mai e un Comitet Executiv până atunci. Se vor analiza toate cererile și în situația în care mai sunt cluburi care au drept sportiv și nu au optat vor fi întrebate, dar doar atât, nu și invitate. Cele cu drept sportiv, adică cele care au participat la Under 19, echipele cu activitate exclusivă de copii și juniori, cluburi de Liga 1 și 2 dacă vor înscrierea echipei a doua, deci pe parte de drept sportiv, nu cele care s-au înființat ieri și astăzi vrem la Liga 3. A fost o discuție, nu o hotărâre”, a declarat, pentru Liga2.ro, Auraș Brașoveanu.

Noul campionat al Ligii 3, ediția 2016/2017, ar trebui să înceapă pe 27 august sau 3 septembrie.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 22 Jul. 2016, 16:45 Special
Pe aceeași temă