Sancțiuni dure pentru ASU Poli și UTA după show-ul suporterilor de la derby-ul Vestului. Spectacolul incendiar nu a fost gustat de federali

Marius ANGHEL 02 Jun. 2017, 20:02 Liga 2

Suporterii timișoreni și arădeni au așteptat tot returul campionatului Ligii 2 pentru un nou meci între echipele favorite, ASU Politehnica, respectiv UTA Bătrâna Doamnă. Partida care s-a desfășurat pe stadionul „Dan Păltinișanu” din Timișoara, în etapa a 35-a a campionatului, duminică, 21 mai, începând cu ora 19:00, a atras nu mai puțin de aproximativ 10.000 de spectatori în tribune, o sumă impresionantă pentru fotbalul românesc din zilele noastre, nu doar pentru Liga 2. Galeriile celor două rivale din Vestul țării au oferit un adevărat show, atât auditiv, cât și vizual, prin coregrafiile pe care le-au avut și fumigenele colorate expuse în cele două peluze.

Observatorul Cristian Petropulos (Alba Iulia) nu a gustat însă spectacolul și a scris în raportul său cele văzute la Timișoara. Astfel, Comisia de Disciplină și Etică a FRF a dictat în ședința din 31 mai 2017 sancțiuni împotriva celor două cluburi.

Gazda ASU Poli a luat o amendă de 5.000 de lei, în timp ce oaspeții arădeni, fanii echipei UTA Bătrâna Doamnă s-au ales cu o sancțiune și mai costisitoare, de 7.500 de lei. Amenzile urmează a sărăci bugetele celor două cluburi.

Dacă în tur, la Arad, scorul a fost 1-1, în retur, la Timișoara, UTA a câștigat cu 3-0 împotriva Politehnicii, prin golurile lui Marius Curtuiuș (31), Alin Gligor (33) și Gianmarco Piccioni (90+2).

Sancțiunile dictate:

ASU Politehnica Timișoara – În baza art. 82/1 și art.82/3/a raportat la art.83/2/b din RD se sancționează ACS ASU Politehnica Timișoara cu penalitate sportivă de 5.000 lei

UTA Bătrâna Doamnă – În baza art. 82/2 și art.83/3/a raportat la art. 83/2/b din RD se sancționează clubul ACS UTA Bătrâna Doamnă cu penalitate sportivă de 7.500 lei


 

Regulament disciplinar:

  • Articolul 82 – Responsabilitatea pentru comportarea spectatorilor
    1 Clubul gazdă răspunde pentru comportarea neregulamentară a spectatorilor și, în funcție de situație, poate fi sancționat gradual cu penalitate sportivă și interzicerea organizării de jocuri pe propriul stadion sau măsura programării jocurilor fără spectatori de la 1 la 10 jocuri. În funcție de circumstanțe măsura programării jocurilor fără spectatori se poate aplica parțial prin interzicerea ocupării unui anumit sector de tribună de la 1 la 10 jocuri.
    2 Clubul vizitator răspunde pentru comportarea neregulamentară a propriilor grupuri de suporteri și, în funcție de gravitatea faptelor, poate fi sancționat în mod similar cu clubul gazdă și/sau cu măsura interzicerii propriei galerii sau propriului grup de suporteri la jocurile disputate în deplasare sau pe teren neutru de la 1 la 10 jocuri. Suporterii care ocupă în stadion sectorul destinat oaspeților sunt considerați a fi suporterii echipei oaspete, cu excepția cazului în care se probează contrariul.
    3 Comportamentul neregulamentar cuprinde:
        a) introducerea în locurile de desfășurare a jocurilor de băuturi alcoolice, obiecte și materiale explozive, incendiare și fumigene, substanțe toxice, halucinogene și iritante, alte obiecte ce au fost folosite de spectatori la acțiuni de tulburare a ordinii publice sau care pot contribui la producerea unor acte de violență;
     
  • Articolul 83 – Nerespectarea obligațiilor de organizare a jocurilor
    2 Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor privind asigurarea măsurilor de ordine și siguranță în stadion care au avut drept rezultat:
        b) introducerea și aprinderea în stadion a obiectelor și materialelor prevăzute în art. 82, alin. 3, lit. a), se sancționează cu penalitate sportivă de la 5.000 la 30.000 de lei. În cazul săvârșirii unei noi abateri de același tip, clubul se sancționează cu o penalitate majorată cu ½ față de sancțiunea aplicată anterior, până la atingerea pragului de 60.000 lei. Ulterior, la fiecare nouă abatere de acest tip, clubul va fi sanționat gradual cu măsura programării jocurilor fără spectatori, cumulat cu penalitatea maximă de 60.000 lei.
    3 Abaterile prevăzute la alin. 2 din prezentul articol, se sancționează și în cazul interzicerii organizării jocurilor pe stadionul propriu.
Marius ANGHEL 02 Jun. 2017, 20:02 Liga 2
Pe aceeași temă