Meciurile cu Rapid îi dau emoții. Jucătorul care atunci când joacă împotriva giuleștenilor își dă autogol, ia roșu sau face penalty. Ce explicații dă fundașul

Marius ANGHEL 25 Mar. 2016, 18:55 Liga 2

Joi seară, în campionatul Ligii 2 s-a consumat a șasea confruntare directă dintre Rapid București și SC Bacău, încheiată cu succesul jucătorilor lui Dan Alexa, scor 5-1. A fost al șaselea meci dintre cele două echipe și, totodată, a tot atâta victorie pentru gruparea giuleșteană. Coincidență sau nu, Rapidul și-a construit succesul în jocul din etapa a 25-a grație unui jucător din defensiva oaspeților, un fundaș care în patru dintre cele șase meciuri dintre cele două echipe a comis erori care au influențat scorul final.

Aseară, Andrei Burcă (22 ani, foto mic), căci despre el este vorba, a ieșit din nou în evidență. A greșit decisiv în debutul partidei, și-a respins o minge în propria mână, nepresat de niciun adversar, și arbitrul a dictat penalty, fază din care Iulian Popa a deschis scorul. E doar una dintre situațiile în care Burcă s-a făcut din nou „remarcat” cu Rapidul, în celelalte meciuri bifând un autogol, un cartonaș roșu și alte gafe majore.

, s-a apărat Burcă atunci când reporterul ProSport l-a întrebat de ce comite mereu greșeli cu Rapidul. „Să știți că nu a greșit doar în meciul cu Rapid. El a greșit în mai multe meciuri. Îi place lui să complice, este vorba și despre lipsa de experiență…”, îi ia apărarea și antrenorul Sport Clubului, Cristian Popovici, care nu-l bănuiește de alte lucruri necurate.

„Nici nu trebuia să se dea henț. Așa mi-a zis și tușierul, că nu trebuia să se dea penalty. Pentru că n-a fost intenție… Mie îmi place să joc mai complicat, să pun mingea jos, să pasez. Din cauza asta apar și greșelile. Dar nu este nimic intenționat. Și antrenorul mi-a spus să joc mai simplu, dar mie îmi place să intru în combinații, să pasez. Este vorba și despre lipsă de experiență. Dacă vă uitați, trebuia să câștigăm lejer la câte ocazii am avut. și atunci cum poate fi vorba despre intenție?”, mai spune Burcă, care dezvăluie că după astfel de greșeli stă supărat două zile.

Meciul cu Rapid de joi seară a fost pentru Andrei Burcă al patrulea dintre cele cinci în care a jucat ca titular contra giuleștenilor și în care a greșit și a înfluențat scorul. Site-ul Sport Moldova atrage atenția într-un articol intitulat „Burcă, fundașul fantomă. Parior, balerin, rapidist sau doar ghinionist?” despre toate aceste faze în care fundașul băcăuan le-a pus pe tavă mingea adversarilor sau chiar a înscris în propria poartă. De notat este și faptul că de fiecare dată când Burcă a gafat, echipa sa conducea sau era la egalitate cu Rapid.

Un transfer al său la Rapid în această vară, odată cu promovarea în Liga 1, ar răspunde astfel la multe semne de întrebare. Popovici consideră chiar că tânărul său jucător merită să facă pasul către prima ligă: „El este un fundaș central în care am mare încredere, am vorbit mult cu el și i-am transmis că mă aștept de la el să facă pasul spre Liga 1”.

Mai jos vă descriem cele patru jocuri în care Andrei Burcă a gafat contra Rapidului:

SC Bacău – Rapid București, 1-2, 1 martie 2014

În minutul 41, la scorul de 0-0, Burcă trimite o pasă excelentă în propriul careu pentru Ciolacu, pe care îl pune în situație de unu la unu cu portarul Petrariu, vârful rapidist luftează și trimite paralel. Mingea ajunge la Selagea, care centrează de pe dreapta și Burcă își dă un autogol de toată frumusețea din 8 metri central.


Sursa video: TVR

SC Bacău – Rapid București, 1-2, 26 aprilie 2014

În minutul 25 al partidei, la scor de 0-0, Burcă dă pe lângă minge la o pasă de circa 30 de metri a unui adversar rapidist și Daniel Niculae scapă singur cu portarul băcăuan, care salvează in extremis. Câteva secunde mai târziu, Burcă pierde din nou mingea inexplicabil în preajma careului, Daniel Niculae scapă pentru a doua oară singur cu Petrariu, care apără din nou și mingea iese în corner. Burcă este înconjurat de coechipierii săi, care îi cer explicații pentru fazele uluitoare de mai devreme.

În minutul 41, la scorul de 1-0 pentru SC Bacău, Burcă primește al doilea galben și implicit cartonașul roșu, pentru o ținere de tricoul fără sens asupra lui Vali Negru la mijlocul terenului.


Sursa video: TVR

SC Bacău – Rapid București, 0-3, 31 octombrie 2015

În minutul 13 al meciului din turul acestui campionat, la scorul de 0-0, la o fază care nu anunța absolut nimic, Burcă preia mingea la 20 de metri de propria poartă, dar, prea relaxat fiind, Iulian Popa îi fura balonul și îl învinge pe Ureche.


Sursa video: DigiSport

Rapid București – SC Bacău, 5-1, 24 martie 2016

Minutul 15 al partidei din Giulești de joi seară, la scorul de 0-0, Kusnir centrează din dreapta careului și Burcă, nepresat de nimeni, își respinge minge în mână, arbitrul acordând penalty fără ezitare. Iulian Popa bate puternic în dreapta, aproape de Miron, dar reacția portarului e și ea înceată.


Sursa video: DigiSport


 

INTERVIU | Cristian Popovici: „A greșit în mai multe meciuri. Îi place lui să complice”

– Cum comentați hențul făcut de Andrei Burcă în meciul cu Rapid?
– Am văzut greșeala de la golul Rapidului. I-am atras și eu atenția la pauză, pentru că practic le-a deschis drumul spre victorie. El este un băiat de caracter, are coloană vertebrală, este serios. Nu-l bănuiesc de alte lucruri. El este un fundaș central în care am mare încredere, am vorbit mult cu el și i-am transmis că mă aștept de la el să facă pasul spre Liga 1.

– Spuneți că este un fundaș central foarte bun, dar greșește în faze simple…
– Să știți că nu a greșit doar în meciul cu Rapid. El a greșit în mai multe meciuri. Îi place lui să complice, este vorba și despre lipsa de experiență…

– Spuneți că este bun, dar greșește des… Ceva nu se leagă.
– Eu am încredere în el, îl cunosc, nu pot să-l bănuiesc de alte lucruri. A fost pură coincidență că a greșit în atâtea meciuri cu Rapid. Dacă și în meciul viitor greșește, atunci pot să-mi pun semne de întrebare. Dar, repet, a fost vorba despre coincidență. Îmi cunosc jucătorii, sunt băieți serioși.

– Și atunci, de ce a greșit în ultimele meciuri cu Rapid?
– Repet, a fost pură coincidență. Eu așa cred. Chiar este un băiat cu coloană vertebrală. A mai greșit și în alte meciuri… Lui îi place să combine, are viteză, are viziune… Nu știu câți fundași centrali din Liga 1 au viteza lui.

– Ați avea curajul să băgați mâna în foc pentru ei?
– Eu am vorbit cu ei. Nu au treabă cu pariurile și treburi de genul ăsta. Sunt jucători tineri, nu au prea multă experiență, e normal să greșească.

INTERVIU | Andrei Burcă: „N-a fost nimic intenționat. De fapt, nici nu trebuia să se dea henț. Așa mi-a zis și tușierul”

– Salut, Andrei! Ce faci?
– Sunt supărat pentru meciul de aseară. Am avut o groază de ocazii, dar am pierdut. Ei au avut cinci șuturi pe poartă și au dat cinci goluri. Am și greșit și când greșesc vreo două zile nu-mi arde de nimic.

– Cum ai putea să explici faza de la hențul din careu?
– A fost o minge pe sus, eu am plecat din marcaj ca să degajez. Nu am știut că nu mai nimeni pe lângă mine. Am vrut să o degajez, dar m-a lovit în mână. N-a fost nimic intenționat. De fapt, nici nu trebuia să se dea henț. Așa mi-a zis și tușierul, că nu trebuia să se dea penalty. Pentru că n-a fost intenție…


Hențul comis de Burcă în meciul cu Rapid de joi seară. Foto: Captură DigiSport 1

– OK, dar tu ai greșit decisiv în patru din cele cinci meciuri pe care le-ai jucat cu Rapid…
– Să știi că nu este ușor să joci în Giulești, cu atâta presiune. Se întâmplă să greșești. Acum ce vreți să faceți, să spuneți că a fost intenționat? Credeți-mă, eu două zile n-am chef de nimic după ce greșesc.

– Antrenorul tău spune că ești un fundaș foarte bun. Însă tu ratezi o preluare simplă, fără să ai adversar lângă tine. Cum poți să explici asta?
– Mie îmi place să joc mai complicat, să pun mingea jos, să pasez. Din cauza asta apar și greșelile. Dar nu este nimic intenționat. Și antrenorul mi-a spus să joc mai simplu, dar mie îmi place să intru în combinații, să pasez. Este vorba și despre lipsă de experiență. Aseară nici măcar nu trebuia să se dea henț. Dacă vă uitați, trebuia să câștigăm lejer la câte ocazii am avut. Și atunci cum poate fi vorba despre intenție?

– Și de ce mereu cu Rapidul? În ultimele meciuri ai greșit de fiecare dată…
– Este vorba și despre presiune, nu este așa ușor. Ce vreți să spuneți acum, că am făcut-o intenționat? Deja exagerați. Dacă vă uitați, să știți că am greșit și în alte meciuri. Îmi doresc să ajung în Liga 1, credeți că mi-e simplu să se spună despre mine că am făcut-o intenționat?

– Ai fost acuzat până acum de lucruri dubioase?
– Nu, niciodată. Nu mi-a spus nimeni nimic până acum. Au fost greșeli, în fotbal se întâmplă să greșești. Mai ales că eu sunt fundaș central, se vede imediat…

18 meciuri dintr-un total de 23, dintre care 17 ca titular, și 2 goluri a bifat Andrei Burcă în acest sezon pentru SC Bacău

Foto principală: HEPA – SportPictures / Răzvan Păsărică

Marius ANGHEL 25 Mar. 2016, 18:55 Liga 2
Pe aceeași temă