„Federația ar trebui să se implice mai mult și să ajute fotbalul din ligile inferioare”. Managerul general de la FC Clinceni spune ce greutăți întâmpină un club în Liga 2

Marius ANGHEL 04 Jul. 2015, 03:26 Liga 2

În noul sezon al campionatului Ligii 2 vom avea cu siguranță încă o echipă ilfoveană pe lângă ACS Berceni și CS Balotești. Academica Argeș Pitești a revenit la penultima denumire, FC Clinceni, și va evolua în comuna de lângă Capitală. De noul proiect al acestei grupări, care nu mai are nicio legătură cu foștii conducători, se va ocupa fostul jucător Bogdan Apostu. Retras din activitatea de fotbalist după o scurtă experiență la Olimpia Satu Mare, fostul atacant de la UTA, Petrolul sau „U” Cluj a fost numit manager general la FC Clinceni și alături de antrenorul Laszlo Balint au obiectivul, în primul an, de a menține în Liga 2 acest club.

Joi, la complexul Belvedere din Clinceni a avut loc prezentarea proiectului echipei ilfovene pentru noul sezon din Liga 2, mai multe detalii transmițându-ne Bogdan Apostu. „Nu avem nicio legătură din punct de vedere managerial, din punct de vedere financiar cu fosta Academica, dar s-a revenit, din punct de vedere juridic, la vechea denumire. Este practic aceeași societate, doar că s-a revenit la vechea denumire, în rest nu s-a schimbat nimic. S-a schimbat implicarea financiară, cea a vechiului patron nu mai există. Va trebui să ne descurcăm pe cont propriu. Tocmai pentru asta, pentru tot ceea ce înseamnă baza materială a echipei îi mulțumesc și eu, pe această cale, domnului Adrian Budeanu, pentru că ne-a pus la dispoziție această superbă bază. Vizavi de celelalte aspecte financiare, există câțiva sponsori care vor asigura continuitatea”, a spus managerul general de la FC Clinceni.

„Diferența e mult prea mare, și financiar, între Liga 1 și ligile inferioare din România”

Aflat în fața primei experiențe de acest gen, Apostu se află în ipostaza de a lua totul de la zero. Vor fi aduși jucători, se vor negocia contracte, se va pune baza unui nou proiect fotbalistic într-o comună care nu e străină de campionatul Ligii 2. Fostul atacant a vorbit, deasemenea, de obiective și despre incertitudinea care planează în acest moment asupra noului sezon care ar trebui să înceapă pe 22 august. În privința acestuia, FRF ar trebui să se implice mai mult pentru ca diferența dintre Liga 1 și a 2-a să nu mai fie așa de mare.

„În privința transferurilor, ne vom orienta cu siguranță către jucători liberi, fiindcă e greu pentru orice echipă din România să cumpere jucători acum pe o anumită sumă de bani, oricare ar fi ea, datorită situației economice. Vizavi de salarii, nu vom excela, nu vom avea salariile la nivelul la care le-a avut Academica în trecut, pentru că nu putem să susținem aceste salarii, dar vom oferi salarii cât de cât decente pentru nivelul ligii a doua. Vom încerca să construim ceva durabil, ceva sănătos, să începem cu baze solide. Baza, din punctul meu de vedere, este cea mai importantă, aceasta de pregătire pe care noi o avem aici. De aici putem începe construcția. Obiectivul, în momentul acesta nu este stabilit, nu neapărat din cauza noastră, cât din cauza incertitudinii care planează la nivelul organizării ligii secunde. Nu știm exact ce se va întâmpla. Cred că și federația ar trebui să se implice mai mult din acest punct de vedere și să ajute fotbalul din ligile inferioare, fiindcă e diferență mult prea mare, și financiar, între Liga 1 și ligile inferioare din România. E greu să susții activitatea unui club de fotbal la nivel de ligă a doua în condițiile în care nu primești niciun fel de sprijin din partea federației. Asta în condițiile în care la Liga 1, se știe foarte bine, suma minimă pe care o echipă o primește acum este de peste un milion de euro net, ceea ce reprezintă totuși o sumă importantă comparativ cu vremurile pe care le trăim acum. Așteptăm alături de noi orice sponsor interesat să se implice financiar. Ca orice altă echipă, avem asigurat un buget mediu, de continuitate, urmând să încercăm să mai atragem și alte fonduri pe parcurs. Sunt niște chetuieli desturi de mari, cu echipele de juniorii, cu deplasări, cu cazarea, cu salariile jucătorilor și nimeni nu susține acest lucru. Noi suntem un caz fericit aici pentru că beneficiem de această bază, dar sunt echipe care nu au terenuri de antrenament, nu au unde să se pregătească. Nu e simplu, la nivelul ligilor inferioare chiar nu e simplu și tocmai de asta cred că ar trebui să existe un interes mai mare, fiindcă fondul de jucători, până la urmă, pentru prima ligă și chiar pentru echipa națională pornește de la nivel de ligă a treia și a doua. Cred că ar trebui să se acorde o atenție mai mare din partea federației”, a mai spus Bogdan Apostu, care vrea să cheltuiască cu cap puținii bani de care dispune în acest moment: „Sunt atâtea exemple de echipe chiar de tradiție care au ajuns în colaps și care s-au desființat din cauza problemelor financiare. Tocmai de asta trebuie să fim atenți să nu facem risipă de bani. Să nu creadă cineva că umblă câinii cu covrigi în coadă la Clinceni. Vom fi foarte atenți cu tot ceea ce vom oferi, vizavi de partea financiară, vor fi contracte decente la nivelul la care se plătește acum în liga a doua”.

„O singură serie va fi imposibil fără cel puțin acei 100 de mii de euro de care se tot vorbește fiecărei echipe

Întrebat dacă ar prefera o singură serie sau două în noul sezon, Apostu nu a putut da un răspuns concret, însă a declarat că federația ar trebui să se implice și să atragă bani de la televiziuni pentru ca visul de a restructura Liga a 2-a într-o serie să aibă vreo șansă de reușită. „E greu de răspuns în sensul ăsta, în ideea în care, cred eu, că dacă se va crea o singură serie va fi imposibil fără ca federația să ofere cel puțin acei 100 de mii de euro de care se tot vorbește fiecărei echipe, bani necesari pentru deplasarea și cazarea în campionat. Altfel, credeți-mă, nu văd nicio soluție să existe o singură serie în acest moment fără ca echipele să fie sprijinite într-un fel financiar, chiar imposibil”, a mai spus conducătorului de la FC Clinceni.


Bogdan Apostu are tot sprijinul primarului din Clinceni, Adrian Budeanu.

Consideră că jucătorii under 19 vor face diferența

În privința reunirii pe care FC Clinceni o are programată luni, 6 iulie, Apostu a vorbit despre ce fotbaliști ar putea veni la club, a dat numele celor cu care s-a ajuns la un acord verbal, a descris importanța jucătorilor under 19. Totodată, se încearcă atragerea la echipă și a câtorva jucători din lotul pe care l-a avut Academica, dar să se facă și împrumuturi de la grupări din Liga 1.

„Sunt unii jucători cu care ne-am înțeles deja și care sunt confirmați din punctul nostru de vedere și vor fi și o serie de jucători care vor veni în probe, vor veni, alții vor pleca până vom ajunge la forma finală a lotului. Asta vrem noi să se întâmple, într-o proporție cât mai mare, înainte de cantonament. Vom fi un număr de 20-23 de jucători la reunirea lotului de luni, iar printre numele cu care am ajuns la o înțelegere vă pot spune pe Andrei Antohi, Radu Barbu, posibil Plecanciuc, Marius Bâtfoi și sunt și alții, aceștia sunt doar câțiva dintre ei. Vor fi destule perindări, probabil, până când antrenorul va considera că am ajuns la varianta finală a lotului. E foarte important pentru noi să ne axăm pe jucătorii under 19, să-i găsim pe acei jucători care credem noi că ne pot ajuta, însă, din punctul nostru de vedere, acești jucători pot face diferența. Echipele care vor avea jucători buni under 19 vor putea să urce în clasament și invers. Dacă acei jucători under 19 nu sunt destul de pregătiți vom avea mari probleme. Noi sperăm să găsim soluțiile optime împreună cu antrenorii, staff-ul tehnic, conducerea administrativă și la startul campionatului să fim pregătiți din toate punctele de vedere. Suntem în discuții cu câțiva jucători din fostul lot al Academicii, să vedem dacă ne vom înțelege și din punct de vedere financiar. Alexandru David este unul dintre ei, Darius Buia probabil, mai sunt doi-trei cu care negociem, însă nu-i putem anunța până nu avem ceva concret. Deasemenea, vom încerca să creăm parteneriate cu echipe din Liga 1, să luăm câțiva jucători împrumut, avem discuții avansate în sensul ăsta, și sperăm noi ca în cel mai scurt timp să anunțăm și numele jucătorilor”, a mai spus Bogdan Apostu.


Bogdan Apostu și Laszlo Balint vor încerca să facă o echipă respectabilă din FC Clinceni

FC Clinceni își va începe oficial aventura pentru noul sezon de Liga 2 luni, pe 6 iulie, de la ora 17:00, atunci când are loc reunirea lotului.

CITEȘTE și: VIDEO | FC Clinceni și-a prezentat proiectul pentru Liga 2. „Vrem să facem o echipă respectată la nivelul ligii secunde”

Articol și foto de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 04 Jul. 2015, 03:26 Liga 2
Pe aceeași temă