Falimentul celei mai frumoase echipe din istoria Galațiului este inevitabil. Detalii despre situația FC Oțelul, prezentate de administratorul judiciar

Falimentul celei mai frumoase echipe din istoria Galațiului este inevitabil.** Detalii despre situația FC Oțelul, prezentate de administratorul judiciar
  • Adunarea Creditorilor a fost convocată pentru vineri, 12 februarie, iar în documentul de informare se spune că pentru evitarea desființării este nevoie de o investiție de 3,5 milioane de euro


Administratorul judiciar al Fotbal Club Oțelul SA, MB Management IPURL prin Mihail Bojincă, a convocat pentru vineri, 12 februarie, Adunarea Creditorilor, pentru decizii urgente în ceea ce privește viitorul societății.

Conform documetului de informare a creditorilor pentru această ședință, Mihail Bojincă va propune două variante de decizii, extrem de importante. Prima este „încetarea definitivă a activităților sportive”, care presupune automat dezafilierea și ca urmare a dezafilierii se pierd toate potențialele drepturi provenite din activitatea sportivă. Altfel spus, este vorba de desființarea clubului, în condițiile în care acesta va rămâne fără principala sa activitate.

Cea de-a doua propunere este „continuarea activității sportive cu fonduri asigurate de creditori până la aprobarea majorării de capital social cu consecință ieșirii din insolvență”. Greu de crezut că se va ajunge la așa ceva, creditorii să devină și finanțatori, în condițiile în care au sume importante de recuperat de la FC Oțelul.

În aceste condiții, este evident că falimentul campioanei României din 2011 este practic inevitabil. Singura soluție de evitare a acestui deznodământ este una aproape utopică: „Având în vedere că echipa a retrogradat în Liga a II-a, singură soluție viabilă, dar cu șanse reduse de realizare, este refinanțarea acesteia prin majorare de capital social cu suma de 3.500.000 euro, din care să se acopere datoriile curente și creanțele din tabelul definitiv, și în plus să existe surse pentru continuarea activității. Au fost identificați și potențialii investitori, acționarii actuali au fost de acord cu cesiunea acțiunilor și preluarea lor de către un investitor din Galați”.

Totodată, în documentul menționat nu se spune nimic concret în ceea ce privește majorarea de capital, fără a fi nominalizați eventualii investitori doritori să preia acțiunile.

Situația actuală a clubului

În contul de lichidare al societății, pe data de 4 februarie, erau 8.200 lei, din care 4.000 lei urmau să fie plătiți pentru serviciile de contabilitate și resurse umane. Sunt restante salariale față de 59 de angajați (inclusiv 28 de jucători cu contracte de muncă) pe lunile noiembrie, decembrie și ianuarie. Între timp, o parte din personalul administrativ și de întreținere a stadionului „Ancora” a fost concediat.

Pe lângă salarii, mai sunt și cheltuielile permanente pentru utilități (energie electrică, telefonie, internet, gunoi, canalizare, apă). Pentru neplată, în acest moment este întreruptă furnizarea apei. Pentru plata restanțelor salariale și la utilități este nevoie de aproximativ 110.000 de euro.

Centrul de juniori, de la grupa cea mai mică (născuți 2008-2009) până la juniorii A, include 181 de jucători și 7 antrenori.

De la echipa de seniori, cu activitatea suspendată cel puțin până pe 25 februarie, zece jucători au plecat deja la alte cluburi, sub formă de împrumut: Lucian Murgoci – Farul Constanța, Raphael Stănescu – ACS Turnu Măgurele, Cosmin Miron, Lucian Asanache, Cosmin Stoian, Samoel Cojoc și Daniel Dajbog – toți la ACS Delta Dobrogea Tulcea, Ionuț Constantinescu și Mihai Adăscăliței – Metalosport Galați, Daniel Grecu – Universitatea Cluj. Alți patru – Chipirliu, Ed. Dumitru, Daniel Vicol și Robert Ciurea – au solicitat încetarea contractelor de muncă. Din lotul din prima parte a campionatului, au mai rămas numai juniorii, cu foarte puține excepții.

Costuri pentru continuarea activității

Mihail Bojincă a informat creditorii că pentru continuarea activității este nevoie de aproximativ 180.000 de lei pe lună. Costurile lunare ale activității echipei de seniori sunt: baremuri de arbitraj meciuri acasă – 14.500 lei, ambulanță 100 lei, meciuri în deplasare (transport, masă, cazare) 10.000 lei, medicamente 1.000 lei, taxe și vize 500 lei, salarii staff 31.650 lei, salarii sportivi 95.000 lei (taxe incluse). Pentru echipele de copii și juniori, costurile lunare sunt de aproximativ 25.000 lei.

Comitetul Creditorilor a recomandat, pe 3 februarie, continuarea activității sportive cu finanțare din vânzarea bunurilor care nu sunt indispensabile. Conform administratorului judicar, astfel de bunuri sunt: un microbuz și șase autoturisme (trei din ele au rulaj de minim 250.000 km, iar celelalte trei în jur de 100.000 de km), din vânzarea cărora se estimează obținerea în total a sumei de 22.400 de euro. Se precizează că este nevoie de aproximativ două luni până la finalizarea vânzării acestor bunuri, iar cu banii obținuți s-ar putea susține activitatea clubului doar pentru o lună.

FC Oțelul mai deține parțial stadionul „Ancora”, o parte din suprafață terenului de joc fiind revendicată și câștigată în instanța de judecată de o persoană fizică. De asemenea, FC Oțelul mai deține șase utilaje care sunt indispensabile pentru conservarea/întreținerea gazonului și cu șanse de a putea fi vândute estimate la 10 la sută.

De ce plan de reorganizare vechi

Totodată, Mihail Bojincă a explicat de ce la precedenta Adunare a Creditorilor nu a prezentat un plan de reorganizare nou, în concordanță cu situația actuală a societății. „Ca urmare a retrogradării în Liga a II-a, administratorul judiciar a propus încă din luna iunie 2015 modificarea planului de reorganizare, însă instanța a dispus votarea planului inițial. Planul inițial nu a fost aprobat de către creditori, pe motivul neactualizării acestuia”.

Acțiunile FC Oțelul SA au fost preluate de TNG, compania a afaceristului Dan Adamescu, în septembrie 2012. Conform fostului administrator special al societății, Vlad Răpișcă, în acel moment în conturi era suma de 5,5 milioane de euro. Peste doar câteva luni, în vara anului 2013, acționarii au băgat FC Oțelul SA în insolvență.

Articol scris de Marian CĂ‚PĂ‚ȚÎNĂ‚
Foto: Sorin PANĂ‚

Pe aceeași temă