Dunărea se mută pe „Ancora”

Marius ANGHEL 14 Mar. 2013, 16:21 Liga 2

Cea mai mare arenă sportivă a orașului Galați a devenit „piesă de muzeu”, starea deplorabilă a terenului impunând părăsirea acestuia înainte de demararea proiectului noului stadion promis de primarul Marius Stan.

Stadionul pe care a fost învinsă Juventus Torino mai este bun doar de obiectiv turistic pentru nostalgici. Arena a rămas fără utilitate, după ce conducerea echipei de ligă secundă, FCM Dunărea, a decis să-și dispute jocurile de pe teren propriu pe alt teren, cel al bazei sportive „Zoltan David”, fosta „Ancora”.

Hotărârea a fost motivată de starea precară a gazonului de pe „Dunărea”, o investiție în schimbarea acestuia fiind considerată inutilă în condițiile în care în câteva luni este preconizată începerea lucrărilor de reconstrucție. „Terenul a ajuns într-o stare care ne-a obligat să luăm această decizie. Avem o echipă cu jucători a căror tehnică este peste media celorlalte formații din campionat și eram dezavantajați de acest teren. Nu avea rost să se risipească bani pe un alt gazon atât timp cât urmează reconstrucția stadionului”, a explicat Auraș Brașoveanu, președinte FCM Dunărea.

Ultimul meci disputat pe bătrânul „Dunărea” a fost pe 24 noiembrie 2012, FCM Dunărea – Săgeata Năvodari, scor 1-0, în etapa a 14-a din Liga II. Marcatorul din această partidă, Alexandru Cristea, devine astfel ultimul fotbalist care a înscris pe acest stadion, inaugurat în 1962. A avut o capacitate de 18.000 de locuri până în 1988, când tribunele au fost mărite până la 25.000 de locuri pentru meciul Oțelul – Juventus Torino din Cupa UEFA, câștigat de gălățeni cu 1-0 prin golul lui Profir.

Primarul municipiului Galați, Marius Stan, a promis că în acest an va începe în aceeași locație construcția unui nou stadion, care să întrunească standardele necesare găzduirii de meciuri în Liga Campionilor. În acest moment există în studiu și „varianta B”, cea a ridicării unui nou stadion între Galați și Brăila, pe care să joace echipele din ambele orașe, costurile urmând să fie suportate de autoritățile din ambele județe.

Pe „Ancora”, gazon impecabil

Stadionul „Ancora” a fost deținut de Șantierul Naval Damen și modernizat de cei de la Oțelul, care l-au redenumit „Zoltan David”, în memoria regretatului antrenor care și-a dedicat cariera copiilor și juniorilor. Gazonul a fost pus cu aceeași tehnologie ca pe arena unde joacă acum echipa de primă ligă și se prezintă impecabil în acest moment. În urmă cu doi ani a fost scos la vânzare de Damen, dar în acel moment plățile celor de la Oțelul erau blocate de confictul dintre executiv și acționarii de atunci, astfel că s-a apelat la sprijinul omului de afaceri Radu Călin, un apropiat al clubului și prieten cu Marius Stan, director general la Oțelul în acel moment. Călin a achiziționat baza cu 350.000 de euro, iar FC Oțelul SA, după schimbarea acționarilor toamna trecută, l-a răscumpărat cu aceeași sumă, din banii ce erau deja în conturile clubului în momentul preluării de către TNG.

Articol scris de Marian CĂ‚PĂ‚ȚÎNĂ‚

Marius ANGHEL 14 Mar. 2013, 16:21 Liga 2
Pe aceeași temă