Un fotbalist de la FC Brașov schimbă regulamentul FRF după ce a câștigat un proces la TAS: „S-a făcut dreptate”

Marius ANGHEL 04 Dec. 2015, 13:51 Special

Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a luat recent o decizie istorică pentru fotbalul românesc, una care va obliga Federația Română de Fotbal (FRF) să schimbe regulamentul!

TAS a decis în dosarul CAS 2015/A/3957 FC Sportul Studentesc vs FC Petrolul SA și Mareș George Alexandru că juniorii români nu sunt obligați să semneze contracte de fotbaliști profesioniști cu echipa la care s-au format. Concret, TAS anulează practic articolul 14 din Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de fotbal al FRF, pentru că „acest articol este în directa contradicție cu prevederile legislatiei europene”,conform stiridesport.ro.

Prin urmare, FRF va fi nevoită să anuleze sau să modifice respectivul articol pentru a nu încălca decizia TAS.

A debutat în Liga 1 cu Isăilă antrenor

Fostul junior al Sportului Studentesc, George Mareș, a semnat în 2014 un contract Petrolul Ploiești, când avea 17 ani, deși Sportul a încercat să-l oblige să rămână, în baza articolului 14. Cei de la Sportul s-au adresat comisiilor FRF și apoi la TAS, dar au pierdut. George Mareș a debutat în Liga 1 la 15 ani, când evolua la Sportul Studențesc, fiind unul dintre cei mai tineri jucători care și-au făcut debutul în prima ligă. Cel care l-a promovat pe Mareș în Liga 1 a fost antrenorul brașovean Daniel Isăilă.

„Mă așteptam să câștig”

În vară, jucătorul (19 ani) a fost împrumutat de Petrolul la FC Brașov până la finalul acestui campionat. Hotărârea TAS ar putea declanșa un „caz Bosman”. „Cred că este exagerat să se spună că decizia TAS ar putea declanșa un nou „caz Bosman”. Eu doar mi-am apărat interesul în acest caz. Pentru mine era important să joc, pentru că se știe că activitatea unui sportiv este scurtă. Mă așteptam să câștig și mă bucur că s-a făcut dreptate”, a declarat Mareș pentru Monitorul Expres.

Ce prevede articolul 14 din Regulamentul FRF privind Statutul și Transferul Jucătorilor:

1. Începând cu vârsta de 16 ani împliniți, jucătorii juniori sunt obligați să încheie primul contract cu clubul la care sunt legitimati cu titlu definitiv;

2. Cu 6 luni înainte de terminarea perioadei junioratului jucătorul este obligat sa încheie un contract cu clubul la care este legitimat cu titlu definitiv, pe o durată de cel puțin 3 ani, numai in situația în care clubul respectiv îi propune să încheie un contract și îi garantează un venit lunar echivalent cu salariul mediu pe economie, așa cum este comunicat de Institutul Național de Statistică.

3. Dacă un jucător junior, aflat în situatia prevazută de alin. 2, refuză, în mod nejustificat, semnarea unui contract de muncă/contract civil, deși clubul său i-a oferit condițiile aratate la alin. 2 de mai sus, el urmează sa fie sancționat potrivit prevederilor prezentului regulament.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 04 Dec. 2015, 13:51 Special
Pe aceeași temă