Din Extremul Orient în „Estul Sălbatic”! Takenori Kawagoe, japonezul Ripensiei, visează la Liga 1: cum a ajuns în România, echipa fiului lui Dragnea, joaca „pe fals” și mâncarea preferată

Anda DELIU, Marius ANGHEL 15 Dec. 2018, 10:18 Special
  • Clubul cu parfum de România interbelică, Ripensia Timișoara, are în lot, din vara aceasta, și o prezență mai exotică. De data aceasta nu este vorba de un jucător de culoare, cum l-a avut pe Mediop Ndiaye, ajuns între timp în Liga 1 la Dunărea Călărași, sau cum îl are acum pe Mansour Gueye, ci de japonezul Takenori Kawagoe.
  • Niponul a împlinit 23 de ani zilele trecute, pe 10 decembrie, și a plecat din Țara-Soarelui-Răsare de la 16 ani, în speranța că Europa îl va consacra în fotbalul mare. După patru ani în Marea Britanie, în cele din urmă a ajuns în Estul „sălbatic” al Bătrânului continent, în România, unde a jucat, pe „fals” și pe „bune”, în Liga a 4-a, a 3-a și a 2-a.

 

Takenori a plecat de la 16 ani din Tokyo, orașul natal unde a început să joace fotbal de la numai trei ani. A ajuns în Marea Britanie, unde a putut sta patru ani, timp în care a jucat la Farnborough, Lindfield și Borhamwood, în ligi inferioare. „Când avem 16 ani am plecat din Japonia la Londra să joc fotbal, pentru că mătușa mea locuia acolo. Am început să joc fotbal la trei ani, în Tokyo. În Anglia e mai greu, se joacă un fotbal bazat pe forță. Dar mi-a plăcut acolo, mediul e profesionst, salariul era foarte bun. Am stat patru ani în Londra și îmi expira viza. A trebuit să plec în altă parte, să joc fotbal”, povestește japonezul pentru ProSport.

Fără „carte verde”: „Mi-a fost foarte, foarte greu în primii doi ani”

Sfătuit de amicul său, nigerianul Dapo Kayode, ex-Dinamo II, a ajuns în România. Lipsa permisului de muncă l-au ținut mult pe tușă, prima dată la Berceni. „A durat foarte mult, aproape doi ani să am toate actele în regulă. Mi-a fost foarte, foarte greu în primii doi ani. Acum lucrurile s-au rezolvat și, pas cu pas, mă acomodez. Sper să joc bine din nou, să îmi revină și încrederea. Agentul m-a dus la Berceni. Prima dată, am mers la Alexandria. Nu eram în regulă cu actele și agentul m-a trimis acolo. Dar Berceniul avea probleme financiare. Nu am putut juca, pentru că nu aveam permisul de muncă. Nu am primit bani, mai aveam economii din Anglia”, rememorează jucătorul născut în 1995.


România față de Japonia. Takenori a ajuns din Tokyo la Timișoara, să devină cineva în fotbal

A jucat la echipa fiului lui Dragnea

A ajuns în Liga a 4-a Teleorman, la Voința Saelele, redenumită ulterior Voința Turnu Măgurele și Turris Oltul Turnu Măgurele, echipa finanțată de fiul liderului PSD Liviu Dragnea, unde a putut juca din postura de amator. „La Săelele am putut juca, pentru că era Liga a 4-a. A fost bine, am promovat la Liga a 3-a. Evident, nivelul era scăzut, dar am stat la un hotel, unde primeam mese gratuite: mic dejun, prânz și cină. Condițiile nu erau deloc rele, ca să fiu sincer”, spune Kawagoe despre actualul lider al Seriei a 3-a a Ligii 3 și una dintre principalele favorite la accederea în Liga 2.

La Mama Mia a jucat pe gratis: „A fost groaznic”

A urcat o etapă, la defuncta Nuova Mama Mia Becicherecu Mic, în Liga a 3-a, echipă aflată la nord-vest de Timișoara. Nici aici nu cheltuia mult pentru traiul în România. „La Mama Mia a fost groaznic! Nu am luat niciun salariu. Proprietarul, Marcel Băban, îmi mai dădea bani din când în când, dar atât. Aveam unde să stau, primeam și mese la restaurant. Dar echipa era foarte slabă. Pierdem toate meciurile, cu scoruri de tip 10-0. Mi-a fost greu. Nu am fost dezamăgit, pentru că am jucat 13-14 meciuri, și am dat trei goluri. Așa m-am acomodat cu fotbalul românesc”, își amintește japonezul, care se simte cel mai bine în postura de mijlocaș central.

A jucat „pe fals”

Takenori recunoaște că a jucat și „pe fals”, o practică des întâlnită în România, în ligile județene, dar inclusiv și la Liga a 3-a. „Da, așa a fost. Nu aveam permisul de ședere. Îmi aduceam pașaportul la fiecare meci. Acum am carnet, îl aveam de la Berceni, dar rămăsese la București. Dar i-au cerut lui Marcel Băban ceva documente pe care nu le-a putut pregăti. Cei de la Ripensia au rezolvat. În sfârșit, după doi ani, totul e în regulă!”, spune acum, cu liniște, asiaticul.

Din Extremul Orient în Estul Sălbatic

În Japonia, Takenori spune că un salariu obișnuit ajunge la echivalentul a 2.000 de euro. Fotbalistul spune că nu se aștepta ca viața în România să fie așa grea.

„Suntem în Estul Europei. Nu mă așteptam la ce e aici, mă așteptam să fie mai bine. Dacă e să compar cu Londra sau țara mea… Acum m-am obișnuit cu România, cu oamenii, cu stilul de joc. Nivelul e mai scăzut decât Liga a 5-a din Londra. Dar în Liga a 2-a se joacă foarte fizic, cu mingi lungi. Pentru mine e greu, pentru că sunt scund. Trebuie să mă obișnuiesc. Salariile sunt prea mici. Uneori terenul e prost și asta nu-mi place”, mărturisește Takenori Kawagoe.

Sportivul e puțin descurajat că încă nu joacă prea mult la Ripensia. În prima parte a sezonului a apucat să joace în doar două meciuri de Liga 2, cu Dacia Unirea Brăila (2-0) și Energeticiaul (1-1), totalizând 19 minute. „Încă nu am jucat, decât 15 minute cu Energeticianul. Am jucat bine în acel meci, dar nu am mai primit șanse. Sper să mai primesc minute. Condițiile sunt foarte bune, nu pot compara cu Mama Mia. Pentru mine e fantastic. Nu am mai jucat un meci întreg de cinci luni, nu știu dacă pot juca 90 de minute. Dar pot juca 45”, spune Takenori, care are cuvinte de laudă despre antrenorul Alexandru Pelici: „E un om de treabă, este foarte bun. Vorbește cu mine în engleză”.


Takenori Kawagoe a jucat în două meciuri pentru Ripensia în prima parte a sezonului, cu Brăila și Energeticianul. Foto: Leczki JOZSI (Mediafax foto)

Micii, singura mâncare din România pe care o place

Niponul spune că a auzit de istoria renașterii clubului la care activează acum, unul care a scris istorie în perioada interbeliză, anii ’30 – ’40, și, ulterior, a dispărut în 1948. Din 2012 a fost reînființat. „Am auzit de istoria Ripensiei, că au început din Liga a 6-a, iar în cinci ani au ajuns în Liga a 2-a. Este impresionat. Acum echipa e într-o situație dificilă. Trebuie să acumulăm puncte și să urcăm în clasament”, crede fotbalistul.

Takenori spune că îi place la Timișoara, iar din meniul specific românesc l-au cucerit doar micii. „Timișoara e un oraș frumos, îmi place să stau aici. Dar mi-e dor și de casă. Îmi lipsește familia. Eu îmi gătesc în fiecare zi, cu mâncarea nu am probleme. Îmi plac micii”, spune japonezul.

Altfel, deși momentan nu prea joacă, Takenori visează să fie precum Takayuki Seto, cel mai cunoscut japonez care a evoluat în România. Din 2007 a venit la Ploiești, a jucat pentru FC Ploiești, echipă care, ulterior, și-a schimbat numele în Astra. În total, pentru echipa care s-a mutat cu meciurile oficiale la Giurgiu a evoluat aproape de 350 de ori. „Vreau să rămân în România până voi ajunge în prima ligă”, a mai spus fotbalistul de 22 de ani.

Articol scris de Anda DELIU
Foto: Leczki JOZSI (Mediafax foto)

Anda DELIU, Marius ANGHEL 15 Dec. 2018, 10:18 Special
Pe aceeași temă