De la golul decisiv marcat împotriva Angliei lui Beckham, la viața de antrenor la Călărași. Ionel Ganea a devenit „PR-ul” României pentru Euro 2016

Marius ANGHEL 26 Nov. 2015, 18:58 Diverse

O echipă de jurnaliști britanici a celebrei emisiuni UEFA Magazine s-a deplasat la începutul acestei săptămâni în România pentru a efectua un amplu reportaj cu Ionel Ganea, fost internațional român și actual antrenor al clubului din Liga 2 Dunărea Călărași. Subiectul de discuție s-a centrat pe persoanlitatea fostului atacant, ultimul jucător român care a înscris decisiv pentru obținerea unei victorii a naționalei la un Campionat European. Se întâmpla în urmă cu mai bine de 15 ani, la CE din 2000, desfășurat în Olanda și Belgia, atunci când România învingea la Charleroi cu 3-2 pe Anglia, în ultimul meci din grupe, și se califica în sferturile de finală. De atunci, niciun alt jucător român nu a mai marcat decisiv pentru o victorie la un turneu final, cu toate că România a participat și la Europeanul din 2008 din Austria și Elveția.

Reporterii britanici au realizat zilele trecute un interviu complex cu tehnicianul echipei Dunărea Călărași. Fostul internațional român Ionel Ganea a detaliat despre perioada sa de glorie pe care a avut-o ca jucător la echipa națională în perioada anilor 2000. O perioadă frumoasă pentru fotbalul românesc, echipa națională condusă atunci de Emeric Ienei reușind să se califice mai departe din faza grupelor de la Euro 2000, eveniment fotbalistic găzduit de Olanda și Belgia.

În primul meci de atunci, tricolorii au remizat cu Germania, 1-1 (goluri V. Moldovan (5) / Scholl (28)), însă urmașii lui Beckenbauer au scăpat ca prin urechile acului de la o înfrângere. A urmat apoi eșecul nemeritat al românilor, 0-1 în fața Portugaliei, după un meci echilibrat care se îndrepta spre un 0-0, rezerva Costinha marcând decisiv cu capul la ultima fază a jocului.

În aceste condiții, pentru a ne califica în sferturi, eram obligați să învingem Anglia în ultimul meci, iar Portugalia să nu piardă în fața Germaniei. Și exact așa a fost. Lusitanii au „măturat” pe jos cu nemții, 3-0, în timp ce România a învins dramatic Anglia, cu 3-2 (1-2). Chivu (22), D. Munteanu (48) și Ganea (89 – pen.) au semnat golurile unei victorii istorice, după ce Shearer (41 – pen.) și Owen (45) întorseseră scorul în prima repriză. În sferturile de finală România avea să întâlnească naționala Italiei, contra căreia pierdea în cele din urmă cu 0-2.

De remarcat e faptul că antrenorul de azi al Dunării Călărași este ultimul jucător român care a marcat un gol ce a dus la victoria naționalei la un turneu final. „De 16 ani echipa noastră nu a mai câștigat niciun meci la vreun turneu final. Eu am fost singurul marcator care a dus echipa noastră mai departe, ieșind din grupe cu golul marcat de mine contra Angliei din penalty. Am amintiri plăcute de atunci și sper ca la anul un alt jucător să-mi doboare acest record”, a spus Ionel Ganea.

Pe lângă interviul cu actualul tehnician al echipei de pe malul Borcei, reporterii UEFA au surprins, într-un montaj video de excepție, imagini din cariera „Ganezului”. Materialul respectiv va fi difuzat înaintea începerii Campionatului European din 2016, găzduit de Franța.

Articol și foto de Cătălin NIȚU (Călărași)

Marius ANGHEL 26 Nov. 2015, 18:58 Diverse
Pe aceeași temă