„Am crezut că Gigi Becali poate fi salvatorul Brașovul, dar el poate fi considerat groparul acestei echipe”. FC Brașov reclamă FCSB la FRF

Marius ANGHEL 27 Jun. 2017, 11:32 Diverse

FC Brașov nu se va mai înscrie în noul sezon al Ligii a 2-a, astfel că, pentru prima oară în istoria de 80 de ani a clubului, „stegarii” nu vor participa la o competiție organizată de FRF. Aflată de doi ani în procedură de insolvență, FC Brașov este la un pas de faliment. Sufocați de datoriile imense, circa 15 milioane de euro, oficialii clubului par resemnați cu declararea falimentului, dar până atunci mai au un singur obiectiv. Pentru că jucătorii, antrenorii și angajații clubului nu au fost plătiți de luni bune, conducătorii vor să recupereze cei 230.000 de euro de la FCSB, în schimbul procentelor pe care le-au avut din vânzarea lui Chipciu la Anderlecht, pentru a achita aceste datorii.

Gigi Becali, salvator sau gropar!

Până acum, FCSB a plătit 520.000 de euro, astfel că FC Brașov mai are de primit 230.000 de euro. Săptămâna trecută, cei de la FC Brașov au sesizat Camera Națională de Soluționare a Litigiilor (CSNL) în acest caz, iar FRF va anunța când este programat primul termen al procesului.

„Am așteptat atâtea luni, am fost amăgiți, mințiți. Dacă am fi primit acești bani poate acum vorbeam de FC Brașov în Liga 1 și mai erau șanse să evităm falimentul. Am crezut că Gigi Becali poate fi salvatorul Brașovul, dar el poate fi considerat groparul acestei echipe. Sunt jucători, antrenori, angajați, toți cu familii care au așteptat acești bani care nu au mai venit. Noi sperăm să se rezolve cât mai rapid acest caz pentru că lucrurile sunt clare”, spun cei de la FC Brașov, potrivit Monitorul Expres.

Aceștia suspectează că pentru a obține licența pentru participarea în cupele europene, cei de la FCSB s-ar fi folosit de un act semnat de fostul administrator judiciar al clubului, Marian Brescan, pentru eșalonarea plăților, însă acest document nu ar fi legal pentru că nu este semnat și de către administratorul special de la acea vreme. „La CNSL se vor clarifica lucrurile, pentru că se vor scoate toate actele de la dosar”, spun cei de la FC Brașov.

25% din transfer sau 1 milion de euro

În ultimul sezon, FC Brașov a fost considerată una dintre principalele favorite la promovare, iar, după cum au mers lucrurile în turul campionatului trecut, accederea în Liga 1 părea o simplă formalitate. Situația s-a schimbat radical în retur, când elevii lui Cornel Țălnar au acuzat din plin problemele financiare, astfel că echipa a terminat pe un modest loc șase. FC Brașov a fost la un pas de retragere încă din vara trecută, însă transferul lui Chipciu la Anderlecht a venit ca o gură imensă de oxigen.

Alexandru Chipciu a ajuns la Anderlecht pentru circa 3 milioane de euro, iar FC Brașov ar trebui să primească 750.000 de euro de la FCSB, adică 25% din valoarea sumei de transfer plătită de belgieni. În acordul de transfer al lui Chipciu la Steaua, semnat pe 27 decembrie 2011, Steaua se obliga ca „în cazul vânzării jucătorului, clubul FC Brașov va primi 25% sau 1 milion de euro din valoarea transferului”.

Gigi Becali a plătit vara trecută brașovenilor circa 420.000 de euro, iar fostul administrator judiciar, Marian Brescan, a fost cel care a decis destinația acestor bani, la echipă, angajați, Finanțe, dar și-a pus și un comision de succes de circa 8% pe care l-a încasat imediat. După înlăturarea lui Brescan din funcția de administrator judiciar, în conturile clubului nu mai erau bani, astfel că la finalul lunii decembrie 2016, cei de la FC Brașov au reluat demersurile cu Gigi Becali. După mai multe discuții cu „latifundiarul din Pipera”, acesta a mai virat 100.000 de euro în contul lui FC Brașov, sumă care a asigurat plata restanțelor și plăților la echipă, angajați și terțe persoane până la mijlocul lunii ianuarie 2017.

L-au ajuns blestemele brașovenilor

De la mijlocul lunii ianuarie până la finalul campionatului, FC Brașov a supraviețuit doar din banii achitați de Vasile Dochița, din contractul de sponsorizare cu firma de imobiliare a lui Simon Maurer, cu sprijinul lui Kiss Iosif pentru cazarea jucătorilor și cel al lui Sever Badea, cel care a asigurat masa fotbaliștilor. Mai mult, activitatea de la Centrul de Copii și Juniori al clubului a fost susținută de Ciprian Anghel.

Jucătorii, antrenorii și angajații clubului au primit asigurări în timpul returului că, în cazul în care Gigi Becali va plăti suma datorată Brașovului, își vor primi imediat restanțele. Lunile au trecut, dar banii nu au mai venit. Din luna ianuarie 2017 și până la finalul campionatului, Cornel Țălnar și Florentin Petre au avut mai multe discuții la București cu Gigi Becali pentru rezolvarea acestui caz. „Stați liniștiți, vă dau banii”, a fost prima reacție a lui Becali, apoi a intervenit litigiul dintre Sporting Pitești și FCSB, finalizat la Comisiile FRF.

Deși a promis că la soluționarea litigiului cu Sporting Pitești va plăti banii Brașovului, Becali a pasat totul pe Vali Argăseală. „Eu vă dau banii, dar trebuie să vorbiți cu Argăseală. Dacă el spune că totul e legal, imediat virez banii”. Argăseală nu s-a agitat prea tare pe această temă și le-a transmis celor de la Brașov că mai bine ar citi cu atenție contractul, iar în final a închis orice cale de dialog.

Ajunși la capătul puterilor și neplătiți de luni bune, jucătorii brașoveni au răbufnit în momentul în care Viitorul lui Gică Hagi i-a suflat titlul de campioană celor de la FCSB: „Gigi Becali spune că e credincios, dar de noi și-a bătut joc. L-au ajuns blestemele noastre și nu a câștigat titlul. Dumnezeu nu a fost cu Becali!”.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 27 Jun. 2017, 11:32 Diverse
Pe aceeași temă