A demarat ultima fază a finalizării stadionului „Francisc Neuman”. „O să facem tot posibilul să-l terminăm mai repede de 6 luni”

Marius ANGHEL 04 Mar. 2020, 18:34 Diverse

A venit și ordinul de începere al lucrărilor la stadionul „Francisc Neuman” din partea Primăriei Arad pentru firma Drast Company, cea care a câștigat licitația pentru finalizarea arenei de 11.526 de locuri. De astăzi, 4 martie 2020, conform contractului, societatea arădeană trebuie să predea la cheie stadionul peste cel mult 6 luni de zile, adică la începutul lunii septembrie.

Pentru a afla mai multe despre ceea ce urmează să se întâmple în Calea Aurel Vlaicu, Sport Arad a vorbit cu Radu Dragoș, directorul SC Drast Company SRL, care s-a arătat extrem de deschis și dispus la eforturi pentru a preda lucrarea înainte de termenul limită.

În primul rând, am dori să vă întrebăm dacă sunteți conștient că odată cu câștigarea acestei licitații v-ați luat și o mare responsabilitate. Această arenă se tot construiește în Arad de aproape 6 ani de zile și suporterii, echipa, cetățenii în majoritatea lor vor să o vadă terminată în cel mai scurt timp posibil.
Da, cunoaștem istoricul acestei construcții, suntem conștienți că toți ochii vor fi îndreptați asupra noastră, dar mai știm că tot ceea ce avem de făcut este să lucrăm. Adică să ne facem treaba cum știm mai bine fără a pierde timpul. Am executat deja lucrări importante în județul și municipiul Arad, știm ce ne așteaptă. Arena e construită undeva la 70 la sută, urmează să facem noi restul și, zic eu, ne vom încadra fără probleme în termen. Chiar dacă ordinul de începere al lucrărilor a venit doar azi, noi de luni am început să ne pregătim pentru ceea ce urmează. Suntem la faza de pregătire a șantierului, ne facem aprovizionarea cu materiale și vom ataca de la bun început toate fronturile, ca să spun așa.

„E posibil să lucrăm și cu 200 de oameni la stadion”

Toată lumea e curioasă dacă aveți mână de lucru pentru multitudinea de lucrări ce trebuie făcute la arena Francisc Neuman…
30 de muncitori ai firmei noastre sunt deja la stadion, dar, de săptămâna viitoare și până pe 16 martie, vor mai apărea nu mai puțin de 17 subcontractori. Zece pe partea de construcții și finisaje și șapte pe partea de instalații. Fiecare dintre aceste firme subcontractate se vor prezenta cu 6-10 muncitori la stadion, așa că faceți și dumneavoastră calculele. E posibil să lucrăm și cu 200 de oameni acolo.

Aveți priorități pentru perioada ce urmează?
Așa cum am spus, o să atacăm încă din start toate fronturile, dar sunt și câteva priorități. E destul de lucru la interioare, la demisolul sau parterul tribunei I, dar ne orientăm și spre peluze. De exemplu, trebuie să facem cât mai rapid stâlpii de protecție, anti-cădere cum le spunem noi. Apoi, vom construi cât mai rapid și casa de bilete, căci ea nici nu a fost începută, apoi urmează pompele de la PSI și tot așa. Săptămânal vom avea ședințe pe șantier cu subcontractorii și vom evalua lucrările executate deja și stabilim ceea ce e de făcut în continuare.

Avans din valoare lucrării pentru a comanda unele dotări importante la stadion

S-a spus că veți cere și un avans de 30 la sută din valoarea lucrării de la Primăria Arad…
Într-adevăr, vom face această solicitare, dar nu depindem direct de banii sosiți acum de la Primărie. Adică, noi oricum ne apucăm de treabă și vom munci în ritmul pe care-l știm, doar că acest avans e necesar pentru a comanda unele dotări importante la stadion. De exemplu, cele două tabele de marcaj, o reclamă mare luminoasă, turnicheții, generatoarele de curent, iar în unele cazuri durează luni de zile de la comandă și până la predarea respectivului produs. Cel mai mare termen de execuție ne-a fost dat pentru tabelele de marcaj și acela e de 16 săptămâni din momentul comenzii.

Așadar, depindeți oarecum și de aceste comenzi, adică termenul de execuție nu poate scădea dacă veți putea monta toate aceste dotări…
Exact, oricât ne-am dori noi să terminăm mai repede, e important și când avem la dispoziție toate aceste dotări. Intenția noastră este să terminăm sub 6 luni stadionul, ne-am și organizat în acest fel prin cooptarea atâtor subcontractori, majoritatea dintre ei firme din Arad. Știm și noi că echipa UTA este aproape de promovare și va trebui să folosească cât mai repede noul stadion, o să facem tot posibilul să-l terminăm mai repede de cele 6 luni prevăzute în contract.

Suntem siguri că, vizitând stadionul, ați sesizat câteva crăpături la tribune, peluze, o să le reparați tot dumneavoastră?
Nu, e responsabilitatea fostului constructor, conform garanției. Dar, dacă ni se va solicita, vom face și această parte, contracost, bineînțeles.

Sursa: Sport Arad

Marius ANGHEL 04 Mar. 2020, 18:34 Diverse
Pe aceeași temă