CF Brăila, din nou în impas. Consiliul Județean a redus drastic bugetul pe care voia inițial să-l acorde echipei

Marius ANGHEL 05 Mar. 2015, 11:09 Liga 2
  • Oficialii clubului CF Brăila spun că, inițial, Consiliul Județean a promis că va aloca echipei de fotbal 500.000 lei. Ulterior, clubul a fost anunțat că nu va primi decât 10% din această sumă.
  • Conducătorii formației din Liga 2 vor încerca vineri o nouă discuție cu oficialii CJ pe această temă.
  • De cealaltă parte, șeful județului, Viorel Mortu, spune că nu mai este dispus să dea bani până nu vede că se face performanță.


Finanțarea echipei CF Brăila rămâne în continuare o problemă critică, iar formația fanion a orașului poate oricând să-și încheie activitatea în Liga a II-a. Consiliul Județean a anunțat conducerea clubului că nu poate susține o finanțare, la nivelul celei promise verbal la începutul anului, de 500.000, ci doar una de 10% din această sumă. Această decizie i-a luat prin surprindere pe oficialii clubului de la Dunăre, care mizau pe suma promisă pentru a putea încheia în grafic acest sezon competițional.

De altfel, reluarea pregătirilor pentru sezonul de primăvară la CF Brăila s-a efectuat cu o întârziere de aproape două săptămâni, abia după ce reprezentații Primăriei și cei a Consiliului Județean au promis că vor susține fiecare fotbalul, cu câte 500.000 lei.

„Se pare că noi în permanență trebuie să trăim periculos, să fim mereu cu sabia lui Damocles deasupra capului. Acum o lună ni s-a promis ceva de la Consiliul Județean, acum lucrurile au luat o altă întorsătură. Ne-am creionat un buget pentru sezonul de primăvară, iar fără banii promiși inițial de la CJ nu putem să ne descurcăm. Dacă la Primărie se pare că lucrurile, cu greu, se mișcă, la Consiliul Județean situația nu este de loc roză. Cei de acolo ne-au anunțat că nu ne pot da decât 50.000 lei. Conform Legii nr. 350/2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general. L-am anunțat și pe principalul finanțator Florin Cârligea despre acest aspect și împreună le-am solicitat celor de la CJ o nouă întrevedere. Vineri vom discuta din nou pe acest subiect. Inițial, ambele autorități au spus că vor căuta calea legală de finanțare. Conform legii, Consiliul Local a considerat că ne poate sprijini cu 500.000 lei, însă aceeași cale legală nu îi permite CJ-ului să ne aloce această sumă. Nu mai înțelegem nimic. Este greu de anticipat ce va urma”, a declarat Valentin Avramescu, președintele CF Brăila.

Cu toate că Primăria a promis că va aloca un buget de 500.000 lei, până în acest moment niciun ban nu a ajuns la club. Iar situația financiară se poate răsfrânge asupra jocului echipei. „Toate aceste frământări pot afecta evoluța echipei la viitoarele partide. La noi nu a ajuns un leu până acum de la autoritățile locale și suntem deja în luna martie. Sper ca totuși să-i putem mobiliza pe fotbaliști și să obținem un rezultat pozitiv la Buzău”, a mai spus Avramescu.

Cârligea: „Vom discuta din nou cu conducerea CJ-ului. Nu vor să ajute fotbalul, sănătate”

Contactat telefonic, Florin Cârligea, principalul finanțator al echipei CF Brăila, a declarat răspicat că așteaptă întrevederea de vineri, iar dacă CJ-ul nu-și va respecta promisiunea făcută în urmă cu o lună, nu va mai băga bani în fotbal. În aceste condiții, clubul nu are cum să mai reziste în acest eșalon: „Ceea ce s-a întâmplat anul trecut nu se va mai repeta. Vineri, vom discuta din nou cu conducerea CJ-ului, nu vor să ajute fotbalul, sănătate. Eu nu pot de unul singur să susțin CF Brăila, să fie clar. Dacă oficialitățile locale nu se implică, echipa nu cred că are șanse de supraviețuire”.

Viorel Mortu: „Până când nu avem fixate standarde de performanță, nu finanțăm!”

Aceasta a fost reacția președintelui interimar al Consiliului Județean, Viorel Mortu, întrebat, ieri, de redactorii ziarului Obiectiv – Vocea Brăilei în privința posibilității de a acorda echipei de fotbal locale cele cinci miliarde de lei vechi care au fost promise în cadrul negocierilor de anul trecut. Acesta a susținut că încă este dispus să negocieze, însă a punctat că nu are de gând să dea bani către CF Brăila până când nu se va putea discuta despre un anumit standard de performanță.

„Deocamdată suntem în stadiul de evaluare al propunerilor. Să vedem cererea, să vedem ce condiții pun ei, dar trebuie să vadă și ei ce condiții punem noi, pentru că dacă le dăm cinci miliarde de lei vechi să pice din Divizia B în Divizia C sau în Divizia Județeană, nu am făcut nimic. Singurul criteriu cu care putem finanța fotbalul este criteriul de performanță. Până când nu avem fixate standarde de performanță, nu finanțăm! Pentru că până acum orice finanțare la fotbal a fost un eșec al fotbalului nu al finanțării”, a declarat Viorel Mortu.

Articol scris de Costel FILIP și Alexandru NECULA

Marius ANGHEL 05 Mar. 2015, 11:09 Liga 2
Pe aceeași temă