„Ceahlăul nu e pe marginea prăpastiei, e căzut deja. Urmează impactul!”. Ioan Mironaș a demisionat de la clubul nemțean și anunță dezastrul

Marius ANGHEL 26 Apr. 2016, 14:23 Liga 2

Ca și retrogradată din Liga 2, învinsă în ultimele cinci jocuri, aflătă în insolvență, Ceahlăul se apropie cu pași repezi către desființare mai degrabă decât de Liga 3. O spune chiar Ioan Mironaș, deja fostul director executiv al clubului nemțean înființat în anul 1919, după ce marți dimineață acesta și-a anunțat demisia într-o conferință de presă. „Clubul nu e pe marginea prăpastiei, e căzut deja. Urmează impactul”, a spus Mironaș, care a activat la Ceahlăul în ultimii 40 de ani.

„Am fost timp de 40 de ani în interiorul clubului. Cele mai mari bucurii, cele mai mari supărări, cele mai mari satisfacții, viața mea s-a identificat cu interesele clubului. Nu pot fi în niciun fel unul care să aducă vreun prejudiciu clubului. Clubul nu e pe marginea prăpastiei, e căzut deja. Urmează impactul. Poate cumva poate fi agățat. O posibilă soluție poate fi și declarația ambilor acționari majoritari (n.r. – Angelo Massone și Viorel Măstăcăneanu) care pun la dispoziție acțiunile necondiționat pentru oricine vrea să se implice în viața clubului și vrea să salveze clubul. Am mandatul lor expres să anunț acest lucru, de maniera în care cine vine, aduce bani la Ceahlăul, nu aduce sub forma unei sponsorizări sau a unei reclame de publicitate, ci acei bani se vor transforma în acțiuni. Nu contează foarte mult ce a făcut Massone sau ce nu face Mironaș sau cum face. Eu cred că, dacă la rândul nostru iubiți cât de puțin acest club, ar trebui să începeți să căutați soluții pentru ceea ce se întâmplă. Să dați zvon atât cât depinde de dumneavoastră, că cine vrea să salveze sufletul acestui club este binevenit și poate să o facă necondiționat”, a spus Mironaș, citat de site-ul oficial al clubului nemțean.

„În anul 2013 a început declinul, pe care l-aș lega de plecarea tehnicianului Costel Enache”

Mironaș a făcut un istoric al clubului din perioada 2004 și până în prezent căutând să explice cauzele prăbușirii unui club de tradiție, „un simbol al orașului”, cum l-a numit. „În primul rând, FC Ceahlăul SA a gestionat prost contractul prin care Primăria Piatra Neamț a cedat în folosință gratuită stadionul, deoarece s-au cheltuit sume colosale pentru utilități. Se plăteau în jur de 10.000 de euro pe lună pentru gaz, apă și curent electric. Cu toate acestea, clubul a încheiat anul fiscal 2011 pe profit, un fapt mai puțin întâlnit în fotbalul românesc. În anul 2013 a început declinul, pe care l-aș lega de plecarea tehnicianului Costel Enache. Echipa juca un fotbal spectaculos, aveam jucători valoroși în lot și eram elogiați. Intrarea clubului pietrean în insolvență a însemnat momentul în care s-au creat adversități în club, iar fotbaliștii au ales calea grevelor, a declarațiilor, care au adus importante prejudicii clubului. Cauzele sunt generale și particulare”, a precizat, citat de zch.ro, Ioan Mironaș, care a spus că datoriile clubului, în momentul în care Angelo Massone a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni, erau de aproximativ 4 milioane de euro, plus cele două litigii care sunt pe rolul instanțelor, cu Primăria Piatra Neamț și Consiliul Județean, ce însumează aproximativ 1 milion și 200 de mii de euro.

Mironaș a mai explicat și cauzele care au dus clubul pietrean în această situație extrem de dificilă din punct de vedere financiar, aproape de faliment. „Lipsa unui plan de dezvoltare riguros. Nu am avut niciodată așa ceva. Lipsa unei politici de marketing și publicitate. Lipsa unui buget anual. Lipsa unei politici de comunicare. Am avut alături de noi un sufletist (n.r. – Gelu Crăcană) care a fost depășit de situație și a plecat. Lipsa de rigoare și disciplină din cadrul clubului. Jucătorilor neplătiți nu li s-au mai aplicat prevederile Regulamentului de ordine interioară, dar și ghinionul. Când eram în Liga 1, veneam după victorii cu Pandurii Târgu Jiu și Steaua și lotul a suferit mai multe accidentări”, a spus, cu ochii în lacrimi, fostul director executiv al Ceahlăului, care a anunțat că și-a dat demisia pentru că s-a săturat să fie făcut vinovat pentru situația din club.

În prezent, Ceahlăul se află pe ultimul loc în play-out-ul Seriei I, a înregistrat numai înfrângeri în acest turneu, are 5 puncte și e la o distanță de 11 puncte de echipa care merge la barajul de menținere în Liga 2. Până la finalul sezonului mai sunt de disputat șapte etape.

Foto: FB FC Ceahlăul

Marius ANGHEL 26 Apr. 2016, 14:23 Liga 2
Pe aceeași temă