Zi cu derby-uri la Cluj! CFR poate câștiga un nou campionat, „U” continuă luptă pentru promovarea directă. Meciul cu UTA, adjudecat la scor de neprezentare

Marius ANGHEL 12 May. 2019, 16:01 Campionat
Zi cu derby-uri la Cluj! CFR poate câștiga un nou campionat,
  • Universitatea Cluj s-a impus fără probleme în meciul de pe teren propriu cu UTA, scor 3-0, se menține la patru puncte de Chindia și se apropie la cinci puncte de liderul Academica Clinceni, pe care îl va întâlni joi, de la ora 18:00, la Clinceni.
  • Dorin Goga, cu o dublă, și George Florescu, după ce Goga i-a pasat scurt la un penalty, au înscris golurile victoriei de pe Cluj Arena, în ultimul meci al etapei a 34-a a Ligii 2.
  • UTA a avut un penalty clar în prima repriză, la 1-0, însă arbitrul s-a făcut că nu vede și nu a dat absolut nimic, cu toate că contactul a fost unul dur.

 

Posibilitatea de a se apropia de lider, chiar înaintea meciului direct, i-a impulsionat pe clujeni și deschiderea scorului în derby-ul cu UTA a picat destul de repede. Era minutul 9 când Dorin Goga (9) a primit de la Gavra, a fentat în centru și a finalizat cu un șut puternic de la 20 de metri lângă bara din stânga. Replica arădenilor a venit la șutul lui Melinte (20), de la 25 de metri, însă Dur-Bozoancă a reținut în doi timpi după ce aplonjat în stânga. Iar portarul Universității a mai avut o intervenție salvatoare, de această dată în fața lui Kanda (23), care a șutat telefonat din 7 metri lateral stânga, dintr-o poziție ideală. În partea opusă, Goga s-a complicat să reia dintr-o semi-foarfecă, din 7 metri central, însă a trimis mult peste poartă.

Jocul, uneori încet, alteori alert, putea beneficia de încă un gol din partea lui Goga (33), care a încercat să-l lobeze pe Orlic din marginea careului, însă portarul ieșit destul de mult în față s-a întins și a respins spectaculos cu mâna stângă. Dar și arădenii puteau înscrie dacă arbitrul nu ar fi închis ochii la un penalty clar. Cordoș l-a secerat pe Popa fix pe latura stângă a careului, însă Flueran n-a dictat nimic.

Repriza secundă a început cu o mare situație de gol a lui Gavra (46), parcă urmărit de ghinion în acest meci. Chitoșcă a centrat din stânga, iar golgheterul campionatului a reluat cu capul din 6 metri la colțul scurt, însă a trimis peste poartă.  Tot Gavra (52) a preluat pe piept o minge centrată din dreapta de Coman, a pivotat și a tras cu șiretul, însă tot peste transversală. Iar Orlic a avut și noroc, fiindcă Popa (55) a fost pe fază când a ieșit pe sub minge la o centrare din corner și a respins cu capul.

Totul s-a năruit pentru arădeni după ce Orlic a respins în sus cu piciorul un șut al lui Gavra, iar Dorin Goga (62) a urmărit perfect și a împins balonul în plasă din 3 metri.

Nervozitate a fost însă mai mult pe cele două bănci tehnice. După ce Kanda (64) a fost scos de pe teren, acesta a avut un conflict cu Alexandru Manea, în timp ce nici lui Giurgiu (70) nu i-a convenit că a fost înlocuit, însă și-a mai revenit după ce galeria l-a chemat la salut.

Gavra (69) a mai irosit o ocazie rarisimă când mingea a trecut prin fața porții, razant pe lângă bara a doua, după o reluare din stânga, iar Rus (81) și Ciucur (84) n-au punctat la încercările lor din afara și interiorul careului.

S-a mai înscris totuși o dată. După un fault făcut în careu de Costin asupra lui Hordouan, Goga a mișcat mingea la lovitura de pedeapsă cu talpa, iar George Florescu (90+4), venit din spate, a înscris lângă bara din dreapta.

S-a terminat 3-0, iar „U” Cluj speră că va câștiga joi la Clinceni și se va apropia la două puncte de lider, în dorința de a promova direct, nu de la baraj. UTA a rămas cu 44 de puncte și a căzut pe locul 10.


 

„U” Cluj poate profita de pasul greșit făcut ieri de liderul Academica Clinceni la Timișoara, unde a remizat in extremis cu ASU Politehnica, scor 2-2, și are șansa să se apropie la cinci puncte de acesta chiar înaintea meciului direct. Pentru asta, echipa lui Bogdan Lobonț trebuie să câștige astăzi jocul de pe teren propriu cu UTA, care începe de la ora 14:00.

  • Tot astăzi, la Cluj-Napoca, însă de la ora 21:00 și pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu, rivala Universității Cluj, CFR Cluj, o întâlnește pe teren propriu pe U Craiova, iar cu un egal va câștiga din nou campionatul Ligii 1.

 

În tur, Universitatea s-a impus clar la Arad, cu 4-0, prin golurile marcate de Gabriel Giurgiu (17), Alexandru Coman (38), Cristian Gavra (62) și Marius Coman (70), deși UTA se afla într-o situație mult mai bună. Acum, „Bătrâna Doamnă” vine pe Cluj Arena fără antrenorul principal Ionuț Popa, aflat în concediu medical, și cu multe absențe în lot cauzate de accidentări sau suspendări, și va fi, cel mai probabil, o victimă sigură.

„Urmează un derby de tradiție, cu două echipe foarte iubite și sunt convins că publicul va veni în număr mare la stadion. Nu mai avem altă soluție, trebuie să câștigăm toate partidele rămase până la finalul sezonului. Cred că ne-a lipsit continuitatea, din păcate în unele momente am arătat foarte rău, așa că au apărut înfrângerile. Am câștigat în tur la UTA, dar niciun meci nu seamănă cu altul și, după cum am mai spus, important este ce facem noi. Ne dorim promovarea directă, însă până atunci mai avem cinci jocuri de câștigat. Știam că va fi un sezon dificil, că vom da peste echipe puternice. Am făcut tot ce a depins de noi până acum și avem încredere că vom promova”, a declarat căpitanul Dorin Goga, înaintea meciului cu UTA.

Antrenorul secund al „Bătrânei Doamne”, Cristian Păcurar, crede că echipa sa nu e chiar așa victimă sigură la Cluj-Napoca.

„Ne-am dus și la Petroșani cu multe absențe și toată lumea ne-a dat victime sigure, dar dacă ne mențineam concentrarea încă 30 de secunde ieșeam victorioși. La Cluj, totul se rezumă la faptul că „U” are capacitatea ca lot și staff de a duce echipa pe loc promovabil, dar joacă cu presiune. Ultimele meciuri au jucat mai rău acasă, dar foarte bine în deplasare, acum au o presiune în plus că joacă cu UTA, pe când noi trebuie să jucăm degajat. Încercăm să blocăm anumite lucruri, au jucători importanți pe ambele faze, încercăm să speculăm ce au ei minus în momentul de față. Au foarte mulți jucători în jur la 30 de ani, experiența contează foarte mult, dar am vazut niște minusuri ca și joc. Știm că mai joacă și cu trei fotbaliști pe fund, în funcție de juniorii pe care îi au. E portarul Dur Bozoancă, cei doi de la Hagi, mai e și Janos,care vrea, probabil, să demonstreze, în special lui nea” Popică, că s-a renunțat ușor la el. E clar, Gavra și Goga sunt cei mai periculoși, Goga are execuție, Gavra este un atacant care te taxează la jumate de ocazie. Pe Gavra îl cunosc de mic, este cu sufletul alături de UTA, dar așa a ales. Este fotbalistul lui Hagi, este împrumutat la Cluj, iar noi, după cum se știe, nu luăm jucători împrumut”, e de părere Cristian Păcurar.

La ultimul meci pe teren propriu, „U” Cluj a pierdut cu Ripensia, scor 2-3, însă apoi a câștigat la ACS Poli, cu 3-0. UTA n-a mai câștigat un meci de cinci etape, în ultimul au pierdut acasă derby-ul Vestului cu ASU Politehnica (scor 0-2), iar jucătorii s-au ales cu sancțiuni financiare suplimentare din partea conducerii.

După desfășurarea celorlalte meciuri ale etapei a 34-a, „U” Cluj se menține pe locul 3, cu 69 de puncte, iar UTA a căzut pe locul 10, cu 44 de puncte.

Partida care începe la ora 14:00, pe Cluj Arena, din Cluj-Napova, este arbitrată de centralul Viorel Nicușor Flueran (Craiova) și asistenții Ionuț Marius Bobe (Videle) și Doru Zamfir (Slatina). Rezervă este Răzvan Necrici (Chechiș – Maramureș), iar observatori au fost delegați Dan Jiga (Bistrița) și Cristian Petropulos (Alba Iulia).

VEZI CLASAMENTUL LIGII 2 și GOLGHETERII

VEZI celelalte REZULTATE înregistrate în ETAPA 34

COMENTARIUL LIVE:

â–º„U” Cluj: Dur-Bozoancă – Al. Coman, Abrudan, Andr. Cordoș (I. Ursu 64′), Berci – Chitoșcă, Gab. Giurgiu (G. Florescu 70′), Greu – Hațiegan (Hordouan 41′), Goga (cpt.), Gavra
Rezerve neutilizate: Iul. Dinu – Telcean, Nic. Pîrvulescu, Mir. Axente
Antrenor: Bogdan Lobonț

â–ºUTA: Orlic – Ciucur, El Hasni, R. Iuga, Copaci (Al. Manea 78′) – Cr. Costin, Melinte, Hrezdac (Dam. Isac 46′), Kanda (Oroian 64′) – Dav. Popa, Cip. Rus (cpt.)
Rezerve neutilizate: Bodea – Cr. Matei, Gavrilă
Antrenor: Cristian Păcurar

â–ºMin 90+4  Final de partidă. „U” Cluj se impune cu scor de neprezentare și se menține la patru puncte de Chindia și se apropie la cinci puncte de liderul Academica Clinceni, pe care îl va întâlni joi, la Clinceni

â–ºMin 90+4 3-0 Dorin Goga se duce spre minge, o pasează scurt în dreapta, cu talpa, și George Florescu, venit din spate, înscrie lângă bara din dreapta. Orlic sărise în partea opusă

â–ºMin 90+3 Hordouan pătrunde în careu pe stânga și este faultat din alunecare de Cristian Costin. Arbitru dictează de această dată penalty

â–ºMin 90  Meciul e prelungit cu trei minute. Nu s-a mai jucat nimic în ultimele minute. Galeria Universității cântă

â–ºMin 84 Rus centrează din stânga, Berci respinge inexact în dreapta, acolo unde Ciucur preia la 11 metri și trage peste poartă

â–ºMin 81 Rus trage cu stângul de la 18 metri ușor lateral stânga, pe lângă bara din stânga

â–ºMin 78 Ultima schimbare la UTA. Iese Paul Copaci și intră Alexandru Manea, nerefăcut complet după o operație suferită în prima parte a sezonului la genunchi și intrat pe teren pe propria „semnătură”

â–ºMin 77 Ciucur e faultat de Hordouan în dreapta careului, iar arădenii beneficiază de o lovitură liberă bună

â–ºMin 70 Iese Gabriel Giurgiu, și el nemulțumit de schimbare, și intră George Florescu

â–ºMin 69 Goga pasează pe culoar, Gavra pătrunde în careu, merge în stânga și trimite din unghi printre picioarele lui Ciucur și pe lângă Orlic, însă balonul trece prin fața porții și se scurge în afară razant pe lângă bara a doua

â–ºMin 67 Popa trage din alergare, de la 22 de metri central, însă mingea se duce puțin pe lângă bara din stânga

â–ºMin 64 La „U” Cluj, iese Andrei Cordoș și intră Ionuț Ursu

â–ºMin 64 La UTA, Bodo Kanda este înlocuit cu Alexandru Oroian. Kanda e nemulțumit că e schimbat și are un conflict pe margine cu Alexandru Manea. Se crează un meleu în fața băncii tehnice, însă spiritele se calmează repede

â–ºMin 62 2-0 Abrudan pătrunde în careu și pasează pentru Gavra, care înaintează la 7 metri lateral dreapta și trage la colțul scurt. Orlic respinge cu piciorul în sus, Dorin Goga urmărește și împinge mingea cu capul din 3 metri în poartă

â–ºMin 55 După un corner bătut din dreapta și recentrat în fața porții, Orlic sare pe sub minge în duelul cu Gavra, Popa reia cu capul, mingea se lovește de portar și ricoșează în față, de unde este degajată în disperare de cauză

â–ºMin 52 Coman centrează din dreapta, Gavra se demarcă bine la 12 metri, preia pe piept, se întoarce și trage din prima cu șiretul peste poartă

â–ºMin 47 Paul Copaci iese șchiopătând în afara terenului, după ce a primit îngrijiri

â–ºMin 46 Centrare din stânga a lui Chitoșcă, Gavra reia cu capul din 6 metri, la colțul scurt, însă trimite peste poartă. Ocazie bună pentru clujeni

â–ºMin 46  S-a reluat meciul

â–ºMin 46 UTA schimbă la pauză. Iese Denis Hrezdac și a intră Damian Isac

â–ºMin 45+1 Pauză. „U” Cluj are 1-0 după prima repriză, cu golul marcat de Goga, însă UTA trebuia să primească un penalty în minutul 39, dar arbitrul s-a făcut că nu vede

â–ºMin 45 Meciul e prelungit cu un minut

â–ºMin 42 Greu intră prin alunecare și îl lovește în genunchi pe Melinte. Arbitrul lasă jocul să continue, însă apoi îl oprește și permite medicilor să-i acorde îngrijiri arădeanului. Altă fază decisă prost de central. Melinte a fost faultat clar

â–ºMin 41 Schimbare la „U” Cluj. Iese Iuliu Hațiegan și intră Denis Hordouan

â–ºMin 39 Cordoș îl seceră pe Popa fix pe linia de 16 metri, în stânga, însă arbitrul Viorel Flueran (Craiova) nu dictează nimic. Incredibil. A fost fault clar și UTA trebuia să primească penalty

â–ºMin 37 Paul Copaci primește cartonașul galben după ce se împiedică singur și pică ușor în fața careului clujenilor. Arbitrul consideră că a simulat, însă decizia lui e mult prea ușoară

â–ºMin 34 Rus trage de la 19 metri lateral dreapta, pe jos, iar Dur-Bozoancă preia cu piciorul

â–ºMin 33 Goga pătrunde din centru în stânga și din marginea careului încearcă lobul peste portarul ieșit ușor în față, însă Orlic se întinde bine și scoate în lateral cu brațul stâng

â–ºMin 27  El Hasni îl lovește pe Dur-Bozoancă după un corner bătut din stânga de Kanda și portarul are nevoie de îngrijiri medicale la spate

â–ºMin 25 Coman pătrunde în careu, pe dreapta, și centrează la bara a doua, acolo unde Dorin Goga, nemarcat, reia dintr-o semi-foarfecă laterală, de la 7 metri, mult peste poartă

â–ºMin 23 Rus pasează în stânga, pe culoar, pentru pătrunderea în careu a lui Kanda, care trage slab 7 metri metri lateral, iar Dur-Bozoancă scoate în față cu piciorul. Ocazie imensă

â–ºMin 21 Gavra centrează din stânga careului direct în brațele lui Orlic, aflat la prima bară, la 2 metri

â–ºMin 20 Melinte șutează pe jos de la 25 de metri central, Dur-Bozoancă plonjează în stânga și prinde în doi timpi. Meci slab la Cluj

â–ºDorin Goga ajunge la 16 goluri înscrise în acest sezon și îl egalează pe Vasile Buhăescu (FC Argeș), care este pe locul 4 în clasamentul golgheterilor. Principalul marcator al Ligii 2 este un alt jucător al Universității, Cristian Gavra, cu 21 de reușite.

â–ºGolul de 1-0 a fost al 78-lea înscris de Universitatea în acest sezon. Clujenii au cel mai bun atac din campionat, pe locul 2 fiind Academica Clinceni și Chindia Târgoviște, ambele cu câte 69 marcate. Ca apărare, clujenii sunt pe locul 2, cu 26 de goluri încasate, după Academica Clinceni (21).

â–ºMin 9  1-0 La primul șut pe poartă, „U” Cluj deschide scorul. Gavra pasează din stânga în centru pentru Dorin Goga, care îl fentează pe Iuga în dreapta și trage de la 20 de metri lângă bara din stânga. Mingea trimisă pe jos, bine plasată, l-a învins pe Orlic, care a plonjat degeaba. Până acum, clujenii au dominat, dar nu s-au apropiat de poarta arădenilor

â–ºMin 2 Kanda trage peste poartă cu stângul de la 19 metri central, după o minge respinsă acolo în urma unui corner bătut din dreapta

â–ºManagerul general al Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, stă din nou pe banca tehnică, alături de Bogdan Lobonț. E al doilea meci în care face acest lucru, după cel cu ACS Poli. Până acum, Sabău privea doar din tribună

â–ºMin 1 A început partida de la Cluj-Napoca

â–ºPe site-ul oficial, Universitatea Cluj anunță că meciul de astăzi cu UTA, numită ca una dintre adversarele tradiționale ale sale, este a 90-a întâlnire directă dintre cele două din istorie. Prima confruntare a avut loc tocmai în sezonul 1946-1947. Cele două formații s-au întâlnit de 85 de ori în primele două divizii, cu un avantaj pentru UTA, care are 39 de victorii, față de cele 32 de succese clujene. Au mai fost și patru jocuri în Cupa României, cu două succese de partea arădenilor și doar unul al  „studenților”. În tur, la Arad, clujenii s-au impus cu 4-0, după golurile lui Gabriel Giurgiu, Alexandru Coman, Cristian Gava și Marius Coman.

Să nu uităm totuși că cele două echipe prezente astăzi pe teren nu sunt cele originale, ci reprezintă noi proiecte după ce precedentele au intrat în faliment. Actuala UTA a fost înființată în 2013 și a început din Liga a 4-a Arad, iar actuala „U” Cluj a luat ființă în 2016, în Liga a 4-a Cluj.

Marius ANGHEL 12 May. 2019, 16:01 Campionat
Pe aceeași temă