VIDEO | Răchită vrea la Snagov un proiect asemănător celor pe care le-a pornit în trecut la Ploiești: „Sportul este cel mai bun ambasador orice am spune noi”

Marius ANGHEL 17 Jul. 2017, 18:16 Campionat
VIDEO | Răchită vrea la Snagov un proiect asemănător celor pe care le-a pornit în trecut la Ploiești:**

Prezent săptămâna trecută în emisiunea ProSport LIVE, într-o ediție specială, Valeriu Răchită, noul manager general al clubului Metalul Reșița, a vorbit și despre noua sa experiență din cariera de antrenor, cât și despre proiectul care derulează acum în orașul în care trăiește, Ploiești. Fostul fundaș al Stelei revine în fenoment după o perioadă în care a fost consilierul pe probleme de sport al primarului Ploieștiului Adrian Dobre.

După cele două proiecte fotbalistice pe care le-a început la Ploiești, CSM FC Ploiești, acum Astra Giurgiu, și FC Petrolul Ploiești, acum falimentat de Dan Capră, Răchită vrea să pună pe picioare fotbalul la Snagov, acolo unde de un an s-a mutat Metalul Reșița și din această vară ar putea lua numele de Sportul Snagov. Convins de Cătălin Rufă, fostul secund al naționalei României din ultimul mandat al lui Victor Pițurcă a acceptat să se implice la echipa din Snagov, unde vrea să facă un proiect asemănătoare celor de la Ploiești.

„Eu sunt găzar înnăscut crescut. Cele două proiecte pe care le-am făcut la Ploiești, ambele făcute împreună cu suporterii și duse la finalitate, îmi sunt dragi, sunt pentru mine ca doi copii crescuți din fașă până au ajuns la maturitate.

Acum, la Snagov, am plecat la un nou proiect, asemănător celor două, mă refer la faptul că am din nou mână liberă ca general manager și sper să merg și cu acest proiect, cu acest plan-program, spun eu de 3-5 ani, vom vedea dacă există atâta răbdare, acolo unde ne dorim cu toții. Am discutat cu patronul echipei, cu domnul Rufă (n.r. – Cătălin Rufă), și cu primarul Snagovului, domnul Oancea (n.r. – Marian Oancea), inclusiv cu consilierii locali din comuna Snagov, le-am spus planul meu program, proiectul, chiar și pentru o academie de juniori cu copii din acea zonă, să facem sport, să facem performanță, pentru că sportul este cel mai bun ambasador orice am spune noi pentru comunitățile locale și pentru România. Uitați-vă ce se întâmplă în aceste zile cu Halep. Toată lumea vorbește despre România pentru că o avem pe Simona”, a spus Răchită la ProSport LIVE.

„Fotbalul românesc ducea lipsă de astfel de echipe de tradiție cum sunt Petrolul, „U” Cluj, Galați și Farul”

Valeriu Răchită a comentat și reapariția într-un timp foarte scurt a mai multor echipe în orașe cu tradiție fotbalistică. Noul Petrolul este susținut de managerul echipei din Snagov, cu toate că el nu a avut nicio implicare de această dată în reapariția echipei mult iubite de fanii prahoveni.

„Fotbalul românesc ducea, cu siguranță, lipsă de astfel de echipe de tradiție cum sunt Petrolul, „U” Cluj, Galați și Farul Constanța. Sunt echipe de tradiție care merită să ajungă acolo unde le este locul, pe prima scenă. Din păcate, în ultimii ani au fost manageriate de oameni fără niciun fel de scrupule din punct de vedere sportiv, ci doar pentru propriul buzunar și aceste echipe au cam dispărut din prim-plan fotbalului românesc, au dispărut chiar din Registrul Comerțului, să spun așa, pentru că SC FC Petrolul Ploiești, echipa și societatea care a dus numele Petrolul până în cupele europene, s-a câștigat și acea Cupă a României în 2013, anul trecut în vară a dat faliment. Acum, această Asociație Club Sportiv Petrolul 52, care a participat la o licitație de una singură, normal, pentru că nu cred că își permitea cineva să participe la o licitație pentru brandul Petrolul nesusținut de suporteri, a participat și a luat brandul și tot ce înseamnă Petrolul pe o perioadă de patru ani,la prețul de început al licitației și noi, la Ploiești, sperăm să se construiască o echipă care să joace în Liga 1 pe acel frumos stadion. Eu nu sunt implicat, am lăsat pe alții să facă acest proiect și sper să îl ducă și ei la bun sfârșit. Sunt suporterii aproape și asta este un garant să duci acest proiect la finalitate. (…) În iarnă a apărut un sponsor care a salvat acest proiect de la înec, noroc cu un ploieștean, un suporter vechi al Petrolului care este director general la o multinațională și a venit a ajutat și se pare că va ajuta în continuare. Dacă toate lucrurile sunt în regulă, probabil că vom vedea în trei ani, sper eu, Petrolul în prima ligă”, a declarat antrenorul ploieștean.

Petrolul, fără ajutor din partea primăriei

Întrebat dacă Petrolul va beneficia de fonduri de la autoritățile locale, Valeriu Răchită convins că acest lucru nu se va întâmpla. „Nu, din două motive. Unul, am văzut declarația conducătorului Petrolului (n.r. – președintele Cristian Vlad), pentru că nu au nevoie de bani primăriei Ploiești. Și a doua, primăria Ploiești are Clubul Sportiv Municipal, pe care trebuie să îl finanțeze și încă nu a găsit cadrul legal, pentru că și acea ordonanță, deși îți dă voia ca cei 5% să fie din bugetul să fie direcționați către sport, deocamdată directoarea noastră economică de la primăria Ploiești nu a primit răspuns de la Ministerul de Finanțe referitor la acele contracte de activitate sportivă, cuantumul impozitărilor și încă nu și-a dat viza de control financiar pozitiv pentru a se debloca plățile. Mai ales la o societate sau asociație sportivă care nu aparține de primărie, așa cum există Clubul Sportiv Municipal, fiind ordonator terțial de credite în subordinea Consiliului Local”, a mai spus Răchită.

Mai jos poți vizualiza întreaga emisiune ProSport LIVE cu Valeriu Răchită invitat:

Marius ANGHEL 17 Jul. 2017, 18:16 Campionat
Pe aceeași temă