Unde-i dreptatea? „U” Cluj impresionează, dar e eliminată din Cupă de FCSB. Ioan Hora, gol superb

Liga2.ro 29 Oct. 2019, 23:21 Campionat

„U” Cluj – FCSB 0-1 (Hora 12)

Două echipe care își împart momentul din finalul sezonului 2015, atunci când se aflau într-un moment de măreție pe care nu l-au mai întâlnit. De la finala Cupei, câștigată de FCSB, echipa lui Becali și-a purtat destinele din postura de eternă urmăritoare a câștigătoarei titlului în Liga 1, în timp ce ardelenii au suportat chinul ligilor inferioare, un coșmar din care nu au ieșit nici acum. Totuși, Cluj Arena găzduiește un meci de interes în fotbalul românesc al anului 2019, iar asta se vede și se aude din comportamentul suporterilor gazdelor, cei care aduc Revelionul mai devreme.

Începutul e departe de a fi surprinzător. Andrei Vlad greșește preluarea la o pasă, ce-i drept, tare venită de la Soiledis, iar clujenii sunt aproape de gol. Replica vine imediat, Manea centrează perfect, în spatele fundașilor, dar Moruțan nu lovește bine cu capul, deși citește impecabil traiectoria pasei. FCSB e echipa mai vie, iar concretizarea vivacității vine de la Hora, cel care transformă impecabil o lovitură liberă la marginea careului. Deși s-au declarat victime prin vocea posacului Falub, ardelenii de pe teren se luptă. Florescu reia spectaculos, singur în careu, și îl remarcă pe Vlad. Același portar care intervine fericit pentru Vintilă la faza imediat următoare, atunci când Gavra reia cu capul. Vicecampioana are posesia prelungită și încearcă verticalizări, însă își pigmentează jocul cu călcâiele lui Moruțan. Gazdele joacă pe contre și ratează alte două șanse mari, prin Gavra și Goga, ultimul cu o reluare spectaculoasă, puțin peste.

Repriza lui „U”, victoria FCSB

Kay accentuează efectul Revulsinului de pe gambele vicecampionilor și ratează o șansă uriașă în primele secunde ale părții a doua. „U” iese mai hotărâtă de la vestiare și presează serios careul oaspeților timp de minute bune. FCSB se scutură și încearcă să preia controlul grație prospețimii aduse de Man și de Coman. Doar primul reușește să îl întrebuințeze pe Dur-Bozoancă, dar portarul lui „U” se descurcă la șutul periculos.

Senzația generală e că „U” merită mai mult, însă fotbalul presupune mai multe decât o zbatere în van. Iar ardelenii eșuează repetat în a-l pune în dificultate pe Vlad, în ciuda acțiunilor tot mai dese la poarta FCSB-ului. Unde-i dreptatea? Cine a zis că fotbalul e mereu drept? Finalul precipită echipa lui Falub. Acțiunile ofensive își pierd și puținul calm pe care îl aveau, nevoia unui gol simplifică ideea tactică, însă fundașii vicecampioanei au experiența necesară pentru a respinge tot. La poarta cealaltă, Tănase își pune în valoare calitatea de săritor, cade și îl păcălește pe arbitrul Chivulete, însă tot el ratează un penalty acordat ușor. Vlad o scoate din nou pe FCSB în prelunguri, cu o intervenție bună la „foarfeca” lui Kay, iar transpirația de pe tricourile bucureștenilor devine, brusc, rece.

Fără să strălucească, ba din contră, FCSB se califică în sferturile de finală ale Cupei României, iar „U” Cluj rămâne cu unicul obiectiv de a nu eșua în acest sezon din Liga a II-a.

UNIVERSITATEA CLUJ – FCSB    0-1
Ioan Hora 12′

Dur-Bozoancă – Kay, Art. Crăciun, Inacio Miguel – R. Takacs (Rafa Miranda 77′), G. Florescu, Dican, Taub – Gavra (Guedj 87′), Goga (cpt.), Al. Pop (Nic. Pîrvulescu 46′)
Rezerve neutilizate: Gorcea – Telcean, Andre Ceitil, Burghele
Antrenor: Adrian Falub

Andr. Vlad – Cr. Manea, Planic, I. Cristea, Soiledis – Vînă (Man 46′), Nedelcu, Fl. Tănase (cpt.) – Moruțan, Tsoumou (Fl. Coman 46′), Hora (Moutinho 90+1′)
Rezerve neutilizate: Bălgrădean – L. Filip, Ov. Popescu, Salomao
Antrenor: Bogdan Argeș Vintilă

Stadion: Cluj Arena (Cluj-Napoca – Cluj); Arbitru: Andrei Florin Chivulete (București); Asistenți: Ciprian Florin Danșa (Satu Mare) și Andrei Constantinescu (București); Rezervă: Szabolcs Kovacs (Carei); Observatori: Dan Jiga (Bistrița) și Mihai Țîră (Alba Iulia).

Articol scris de Cristian SCUTARIU
Foto: Florin BUBOI / Mediafax foto

Liga2.ro 29 Oct. 2019, 23:21 Campionat
Pe aceeași temă