Pumni grei între coloși! „U” Cluj a trimis Petrolul la podea, dar a fost, la rândul ei, salvată de fluierul final! Ploieștenii au mascat în prelungiri imaginea unei înfrângeri dureroase

„U” Cluj – Petrolul… Multe echipe din Liga 1 și-ar dori suporterii lor, multe echipe din Liga 1 și-ar dori istoria lor, brandul pe care îl reprezintă și, probabil, numărul de prezențe din Liga 1. Două echipe mai cunoscute în România decât mai bine de jumătate din formațiile primului eșalon au ajuns în a doua divizie, la mijlocul unui drum anevoios și dureros, de revenire din abis. Istoria lor cenușie are un punct comun. Florian Walter, omul care le-a dus pe culmi pentru scurtă vreme, dar după retragerea căruia au ajuns în prăpastie. Acum tot trecutul sumbru este dat uitării.

„U” Cluj și Petrolul sunt două echipe care au din nou viață, la care nu se vorbește de probleme financiare și care par mai „sănătoase” din punct de vedere managerial ca oricând. Ele au transformat Liga 2 în cea mai interesantă stagiune din istorie. Pentru ele s-a mai mărit și suma din drepturile tv pentru eșalonul doi, chiar dacă infim, și tot ele sunt favoritele caselor de pariuri la promovare.

Greșeala lui Tordai și „dubla” lui Goga

Așadar, „U” Cluj – Petrolul a fost pentru Liga 2 un fel de Dinamo – Steaua, în vremurile bune din Liga 1.

A fost un meci cu fani în tribune, cu galerii organizate care au ridicat atmosfera, cu istoric, cu ambiții, adică un meci normal, așa cum trebuie să fie un joc de fotbal, dar totodată devenit atât de rar în peisajul românesc. Tensiunea n-a lipsit nici pe bănci. Falub știa că s-ar putea să-și joace postul, iar Leo Grozavu știa că o înfrângere ar fi greu de digerat pentru fanii atât de vocali ai „lupilor”. Pe teren, nume grele: Abrudan, Sepsi, Goga, Marinescu.

Cu toate aceste detalii în spate a început „U” Cluj – Petrolul, dar partida n-a avut un grad de spectaculozitate ridicat. Clujenii aveau să aibă un grad important de șansă. Portarul crescut de Viitorul, Tordai, a gafat grav la 17 metri, când a ieșit neinspirat să îl blocheze pe Ursu, a anulecat, iar mijlocașul a făcut 1-0 (13). Apoi a început o dominare sterilă a Petrolului, dar fără ocazii mari și clujenii conduceau la pauză.

Repriza a doua avea să înceapă perfect pentru Universitatea. Kofi Twumasi i-a pasat lui Takacs, acesta a centrat din dreapta la colțul lung și Dorin Goga (49) a făcut 2-0, spre bucuria galeriei clujene. Faza s-a repetat două minute mai târziu. Același Goga s-a aflat la colțul lung, la capătul unei centrări venite acum din stânga din piciorul Gavra, iar căpitanul n-a ratat să facă „dubla”.

Prelungiri agonizante pentru „U”

Petrolul era K.O, la fel și tactica gândită de Grozavu la acest derby! A urmat eliminarea lui Doru Dumitrescu (60), iar ultimele 30 de minute au fost total ale ploieștenilor. Au dominat steril însă, până la bara lui Țigănașu (90), care a fost ca un gong. Nini Popescu (90+1) l-a lăsat spectator pe Dur-Bozoancă cu un șut de la 23 de metri lateral dreapta, de pe loc, iar Claudiu Herea (90+4) a împins în plasă din 6 metri o minge centrată perfect din stânga de Ștefănescu.

Ultimul minut a fost tot cu atac petrolist, însă arbitrul Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea) a fluierat chiar mai devreme finalul, ca nu cumva găzarii să mai puncteze o dată. A rămas 3-2, iar „U” Cluj a păstrat victoria, ca în vremurile bune.

UNIVERSITATEA CLUJ – PETROLUL PLOIEȘTI 3-2
Octavian Ursu 13′, Dorin Goga 49′, 51′ / Nini Popescu 90+1′, Claudiu Herea 90+4′

Dur-Bozoancă – Al. Coman, Abrudan, Sepsi, Berci – K. Twumasi (Taub 81′), D. Dumitrescu – Oct. Ursu, Goga (cpt.)(Gab. Giurgiu 60′), Takacs (Căpușă 69′) – Gavra
Rezerve neutilizate: Albuț – Cr. Ene, M. Coman, Hațiegan
Antrenor: Adrian Falub
Eliminat: Doru Dumitrescu 60′ (cumul de cartonașe galbene)

Tordai – Fl. Plămadă, Antoche, L. Cazan (Ștefănescu 52′) – Alb. Olaru, Ghinga (cpt.)(N. Popescu 78′), Laur. Marinescu, Țigănașu – Cl. Herea, Tudor Șaim, Lumu (Arnăutu 67′)
Rezerve neutilizate: Isvoranu – Țicu, Rob. Grecu, Danci
Antrenor: Leo Grozavu

Stadion: Cluj Arena (Cluj-Napoca); Spectatori: 4.000; Arbitru: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea); Asistenți: Gabriel Sabin Stroe (Pitești) și George Florin Neacșu (Câmpulung Muscel).

Cu punctaj maxim pe teren propriu, „U” Cluj acumulează 15 puncte și urcă pe locul 6, între CS Mioveni și FC Argeș, ambele cu același punctaj. Petrolul cade pe locul 4, cu 16 puncte, ratând astfel șansa să urce pe a doua poziție.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN
Foto: Petrolul Ploiești

Pe aceeași temă