Prima realizare a jucătorului pe care îl remarca „Oracolul” Dumitru Dragomir și anunța că se împușcă dacă „în lume sunt cinci ca el”: a debutat în Liga 2 la 15 ani și a marcat

Marius ANGHEL 18 May. 2019, 19:11 Campionat
  • Daco-Getica București a câștigat la scor, 5-2, meciul de astăzi de pe teren propriu cu Dacia Unirea Brăila, în cadrul etapei a 36-a a Ligii 2. Până aici nu e nimic nou, având în vedere că ultima clasată din eșalonul secund e ciuca bătăilor de câteva partide bune.
  • Cea mai importantă realizare a echipei antrenate de Marius Baciu în această rundă este utilizarea în minutele de final a unui jucător de 15 ani și trei luni, Gabriel Plumbuitu (născut 14 februarie 2004).
  • Bucureșteanul internațional U15 și pe care și-l dorește FCSB nu numai că a bifat debutul la prima echipă și, totodată, în Liga 2, ci a și marcat la doar patru minute după ce a fost introdus pe teren.
  • Dumitru Dragomir, fost președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, spunea nu cu mult timp în urmă că se împușcă dacă în lume există cinci jucători ca Plumbuit. „Țineți minte numele ăsta! Plumbuitu. Notați-l undeva„, spunea „Oracolul din Bălcești” la finalul anului 2018.

 

Daco-Getica a avut o primă repriză modestă în fața ultimei clasate Dacia Unirea, însă, chiar și așa, a intrat în avantaj la vestiar, la pauză, după ce Philippe Nsiah (43) a marcat cu un șut pe jos de la 22 de metri, plasat, în stânga. Anterior, Bustea (9) nu l-a putut învinge pe Moldoveanu din 10 metri, iar apoi, în minutul 28, a reluat peste poartă din doar 8 metri. Brăilenii au avut și ei o ocazie prin Jallow (20), însă Gavrilaș l-a blocat pe atacant.

În partea secundă a plouat cu goluri. Andrei Vladimir Georgescu (48) a mărit rapid diferența cu un șut puternic din 7 metri, dar și echipa lui Florentin Petre a reușit să puncteze printr-un autogol al lui Vlad Motroc (57), care a deviat cu capul în propria poartă după o centrare din dreapta a lui Coteț. Ion Prodan (60, cap din 6 metri), Philippe Nsiah (67, lob din 20 de metri) și Gabriel Plumbuitu (83, șut din 6 metri) au marcat și au asigurat liniștea pentru Daco-Getica. Momodou Jallow (86), scăpat singur cu portarul după o pasă a lui Ciucureanu, a mai înscris o dată pentru Brăila și a stabilit scorul final.

Cu 43 de puncte acumulate după 36 de etape, Daco-Getica a urcat pe locul 13, la cinci puncte peste Pandurii, ultima clasată pe loc retrogradabil, în timp de Dacia Unirea a rămas ultima, cu 19 puncte.

Dragomir: „Băi, fraților, dacă în lume sunt cinci ca ăsta, eu mă împușc”

Diferența de pe tabelă, cât de valoare între cele două echipe i-a permis antrenorului echipei bucureștene să îl trimită pe teren și pe tânărul fundaș Gabriel Plumbuitu (foto), care a debutat oficial, astfel, la doar 15 ani și trei luni, la prima echipă a celor de la Daco-Getica, dar și în Liga 2. În minutul 79 i-a luat locul lui Daniel Cârjan, iar după doar patru minute a și marcat în poarta lui Iulian Moldoveanu. Puștiul a înscris din 6 metri, după o centrare a lui Vladimir Georgescu.

Plumbuitu este internațional U15 și e văzut ca o mare speranță a fotbalului românesc. Unul dintre oamenii de fotbal care susțin acest lucru este Dumitru Dragomir, fost președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal.

„La 14 ani cred că poate juca în Divizia A. Fiți atenți aici. Țineți minte numele ăsta! Plumbuitu. Notați-l undeva. De la fosta Juventus. Băi, fraților, dacă în lume sunt cinci ca ăsta, eu mă împușc. 14 ani are, măi, fraților. Eu i-am spus lui Ciuclea (n.r. – Ilie Ciuclea, finanțatorul clubului Daco-Getica): ‘Dacă eram la Juventus, îl bagam titular’. Joacă fundaș central și când conduc oaspeții îl bagă în atacant. Orice îl bagă, joacă de nota 10″, spunea Dragomir, la finalul anului trecut, la ProSport LIVE.

Unul dintre cluburile importante din România care au pus deja ochii pe Plumbuitu este FCSB. Antrenorul său de la grupa 2004 a clubului Daco-Getica, Cristian Cîmpeanu, a recunoscut interesul vicecampioanei.

„Acest copil este descoperit de mine. Într-adevăr, FCSB este un club mare care și-l dorește, dar mai sunt și alte cluburi de o anvergură mult mai mare cu care noi ținem legătura. Deocamdată, copilul nu pleacă nicăieri până nu analizăm împreună ce este bine pentru el”, spunea Cîmpeanu în luna ianuarie a acestui an, după ce tot Dumitru Dragomir transmitea că tânărul jucător ar fi semnat cu FCSB.

Plumbuitu poate juca atât ca fundaș, cât și ca atacant.

Alte debuturi la vârste fragede în fotbalul românesc:

Cătălin Vulturar (la UTA) – 8 decembrie 2018, la 14 ani și nouă luni
Nicolae Dobrin – în 1962, la 14 ani și 10 luni
Florin Răducioiu – în 1986, la 15 ani și o lună
Răzvan Popa (acum la U Craiova) – în 2012, la 15 ani, două luni și 21 de zile
Marius Niculae – în 1996, la 15 ani și cinci luni
Denis Radu (la ASU Politehnica) – astăzi, 8 decembrie 2018, la 15 ani și nouă luni
Răzvan Stanciu – în 2014, la 15 ani și 9 luni
Amir Jorza (acum la Rapid) – în 2015, la 16 ani și o lună
Dorin Mateuț  – în 1981, la 16 ani și două luni

DACO-GETICA BUCUREȘTI – DACIA UNIREA BRĂ‚ILA     5-2
Philippe Nsiah 43′, 67′, Andrei Vladimir Georgescu 48′, Ion Prodan 60′, Gabriel Plumbuitu 83′ / Vlad Motroc 57′ – autogol, Momodou Jallow 86′

Gavrilaș (cpt.) – Călințaru, I. Prodan, Motroc, Mușat – D. Cârjan (Plumbuitu 79′), Cotigă (Tudorică 46′) – C-tin. Dedu, Vl. Georgescu, Bustea (Raph. Stănescu 53′) – Nsiah
Rezerve neutilizate: Irimiea – Rob. Neacșu, Rz. Prodan, Rob. Grecu
Antrenor: Marius Baciu

Iul. Moldoveanu – Coteț, Diakite, Subțirică, Van den Driest (cpt.) – Șt. Sava (Băcanu 46′), Căruță, Val. Robu (Duțu 79′), M. Mihalcea, Ciucureanu – Jallow
Rezerve neutilizate: Stroe – Cl. Popa, Em. Ion
Antrenor: Florentin Petre

Stadion: Juventus (București); Spectatori: 300; Arbitru: Sorin Costreie (Buftea – Ilfov); Asistenți: Ștefan Dumitrache (Palanca – Prahova) și Marilena Cătălina Nan (Alexandria); Rezervă: Valentin Naidin (Turnu Măgurele); Observatori: Lucian Măiereanu (Brașov) și Petre Badea (Tulcea).

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 18 May. 2019, 19:11 Campionat
Pe aceeași temă