Pomană de la FRF pentru Sebiș! Național va întâlni UTA în turul 4 al Cupei cu toate că a pierdut cu Șoimii Lipova. Lacuna din regulament și decizia Comisiei de Disciplină

Marius ANGHEL 29 Sep. 2017, 14:01 Campionat

În turul 4 al Cupei României, faza națională, ediția 2017/2018, UTA Arad nu o va întâlni pe Șoimii Lipova, echipa care a obținut pe teren acest drept de a accede în faza superioară, ci pe Național Sebiș. Acest din urmă club a câștigat la „masa verde” întâlnirea din turul 3 al Cupei cu Șoimii Lipova la ședința din 27 septembrie a Comisiei de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal, cu toate că pe teren, în iarbă, acolo unde se joacă fotbalul, nu a fost în stare, pierzând cu 1-2. Argumentul contestației Sebișului, care s-a bazat pe interpretabilitatea unui punct din ROAF (Regulamentul de organizare a activității fotbalistice), a convins membrii comisiei, profitând astfel de o nouă lacună a regulamentului fotbalului românesc.

Comisia de Disciplină și Etică a FRF a dat verdict în acest caz după ce a cerut opinia juristului FRF Adrian Stângaciu, nu și cea a Departamentului Competiții al FRF, cel care se ocupă de organizarea Cupei României și, printre altele, a campionatului Ligii 3. „Cele citate de juristul FRF nu apar nicăieri în ROAF”, acuză președintele clubului Șoimii Lipova, care mai spune că se declară nedreptățit și va face contestație: „Am primit o palmă pe care nu o meritam. Mă consider nedreptățit și mă gândesc să depun contestație. Totodată, suntem foarte dezamăgiți de cum merg lucrurile la Federație”. Felix Grigore, șeful Departamentului Competiții, spune că departamentul său nu putea fi consultat în acest caz și că nu are altceva de făcut decât să respecte verdictul Comisiei de Disciplină și Etică.

1-0 Șoimii. Sebișul a plătit jumătate din baremul de arbitraj atribuit câștigătoarei fazei județene a Cupei, adică unei echipe de Liga 4

Încapabilă de a o învinge în Cupa României, turul 3, pe Șoimii Lipova, o echipă inferioară ca lot, buget și condiții, Național Sebiș s-a legat de o lacună din ROAF pentru a câștiga meciul cu conjudețeana arădeană. Președintele Călin Cojocaru a contestat că Șoimii Lipova nu participă în Cupă ca reprezentantă a Ligii 4, ca și câștigătoare a etapei pe județ a Cupei, ci ca reprezentantă a Ligii 3, campionat unde evoluează acum după ce a promovat în vară. Și i s-a dat dreptate, cu toate că însăși Național Sebiș a profitat de o situație care confirma că Lipova e considerată de Departamentul Competiții al FRF echipă de Liga 4 în această ediție a Cupei.

Intrată în competiție încă din turul 1, în calitate de câștigătoare a Cupei României faza județeană, deci trofeu pentru care se bat doar echipele din ligile 4, 5 sau 6, Șoimii Lipova s-a considerat, pe drept, reprezentantă de Liga 4 și a evoluat în meciurile Cupei fără cei trei jucători under 19 cum se cere în campionatul Ligii 3. Sebișul a jucat cu cei trei juniori tocmai pentru a face contestația, dar a și profitat de regulamentul în privința baremului de arbitraj atribuit unei competitoare de Liga 4.

„Până în faza 16-imilor, echipa gazdă are obligația asigurării costurilor de organizare, cu excepția baremurilor de arbitraj care vor fi suportate în procente egale 50%-50% de către ambele echipe. Echipa gazdă are obligația de a achita baremul de arbitraj în întregime, echipa oaspete având obligația de a achita ulterior către clubul gazdă jumătate din valoare.

Pentru faza a patra a Cupei României, în meciurile în care echipa gazdă este câștigătoare a fazei județene a Cupei României baremurile de arbitraj sunt nete, în cuantum de 940 RON, după cum urmează:
– Arbitru: 340 RON
– Arbitru asistent (1 și 2): câte 300 RON

În meciurile în care echipa gazdă a evoluat în sezonul precedent al Ligii 3, baremurile de arbitraj sunt nete, în cuantum de 1.996 RON, după cum urmează:
– Arbitru: 764 RON
– Arbitru asistent (1 și 2): câte 601 RON”
, spune regulamentul Cupei în privința baremului de arbitraj. Iar Sebișul s-a conformat, plătind jumătate din cuantumul banilor ceruți Lipovei, adică un barem atribuit câștigătoarei fazei județene a Cupei României (940 lei), nu unul unei echipe de Liga 3 (1.996 lei). I-a convenit acest aspect cu baremul arbitrajului și a făcut contestație pe regula juniorilor.

2-0 Șoimii. Lipova este una dintre cele „42 echipe câștigătoare ale etapei de județ”, nu „47 echipe din campionatul Liga 3”. Adică e echipă de Liga 4 în această ediție națională a Cupei

Al doilea punct care o avantajează pe Șoimii Lipova în acest proces cu Național este votul dat de Comitetul Executiv al FRF în ședința din 1 august 2017. Membrii acestuia au aprobat atunci referatul Departamentului Competiții al FRF în care formatul Cupei României, ediția 2017/2018 arată astfel:

„ETAPA PE JUDEȚ: se desfășoară în fiecare județ, respectiv, în Municipiul București, conform programării efectuată de fiecare asociație județeană de fotbal / AMFB. Echipele câștigătoare ale etapei județene participă la etapa națională.

ETAPA NAȚIONALĂ‚: se desfășoară conform programării prezentate mai jos cu un total de 123 de echipe participante, calificare astfel:

– 14 echipe din campionatul Liga 1
– 20 echipe din campionatul Liga 2
– 47 echipe din campionatul Liga 3
– 42 echipe câștigătoare ale etapei de județ

Programul etapei naționale este următorul:

Faza I – 9 august 2017

Participă 52 de echipe: 42 de echipe calificate din faza pe județ și 10 echipe din Liga 3. Se vor disputa 26 de meciuri”.

Logic, cele „42 de câștigătoare alte etapei de județ” a Cupei sunt în această ediție a Cupei României, faza națională, echipe de ligi inferioare, adică de Liga 4 sau mai jos, pentru că altfel ar fi fost incluse la capitolul „echipe din campionatul Liga 3”. Însă membrii Comisiei de Disciplină și Etică a FRF nu gândesc logic și corect.

Șoimii Lipova a intrat în fața națională ca una dintre cele 42 de echipe câștigătoare de cupă județeană, adică echipă de Liga 4, nu de Liga 3, deoarece în Cupa României acest statul de club de Liga 3 îl au formațiile care s-au aflat în acest campionat în sezonul 2016/2017. Deci nu e cazul Lipovei, dar e al Sebișului. Iar meciurile din turul 1 și rezultatele le puteți observa AICI.

În faza națională a Cupei României participă echipe câștigătoare de cupă județeană, echipe din Liga 3, 2 și 1 din sezonul precedent. În sezonul precedent, Șoimii Lipova era în Liga a 4-a Arad.

3-0 Șoimii. Regula utilizării obligatoriu a jucătorilor under 19 pică și ea. Șoimii e de Liga 4, Național e de Liga 3

Cât privește regula juniorilor, cea contestată de Național Sebiș, care trebuie utilizați în anumite condiții, iată ce scrie în regulamentul Cupei:

„Echipele din Liga 1, Liga a 2-a și Liga a 3-a, participante la jocuri din Cupa României, sunt obligate să respecte dispozițiile privind numărul minim de jucători sub 21 de ani, respectiv 19 ani pentru cluburile de Liga a 3-a pe tot parcursul competiției astfel:

– Echipele din Liga 1 sunt obligate să respecte condițiile mai sus menționate în toate jocurile din cadrul Cupei României;
– Echipele de Liga a 2-a și Liga a 3-a sunt obligate să respecte regulile anterior menționate dacă joacă cu echipe din aceeași categorie competițională.

În situația în care cluburile de Liga a 2-a și/sau Liga a 3-a joacă cu o echipă de nivel superior ambele echipe vor trebui să respecte regulile respective astfel cum sunt acestea prevăzute pentru clubul de categorie superioară (de ex. dacă o echipă de Liga a 3-a joacă cu una de Liga a 2-a, atunci ambele echipe vor trebui să folosească pe toată durata partidei numărul minin de jucători prevăzut pentru cluburile de Liga a 2-a).

– Prin excepție de la situațiile de mai sus prevăzute, în cazul în care una din echipe este de nivelul Ligii a 4-a sau inferior, niciuna dintre echipele participante la jocul respectiv nu va trebui să respecte regulile anterior amintite”.

Acest ultimul punct e aplicabil în cazul meciului Șoimii Lipova – Național Sebiș. Cum Șoimii Lipova e una dintre cele „42 echipe câștigătoare ale etapei de județ”, deci echipă de Liga 4, indiferent că acum joacă în Liga 3, niciuna dintre regulile enumerate mai sunt nu mai trebuie respectate. Astfel, regula celor trei jucători under 19, aplicabilă la echipele de Liga 3, nu se aplică. Tocmai de aceea, Șoimii nici nu a folosit acești jucători în jocul din turul 3 al Cupei cu Național Sebiș.

3-1 Șoimii. Comisia de Disciplină și Etică a FRF dă verdict favorabil Sebișului după o opinie a Departamentului Juridic. Departamentul Competiții, organizatorul Cupei, a fost ignorat

Și în ciuda tuturor celor trei argumente enumerate mai sus, pe care Sebișul le știa foarte bine, CS Național a făcut contestație, motivând că nu se specifică foarte clar în ROAF că Șoimii Lipova, ca participantă în Cupa României – faza națională ca una dintre cele 42 echipe câștigătoare ale etapei de județ, e echipă de Liga 4. Activând în prezent în Liga 3, Șoimii a fost considerată echipă din acest campionat, lucru pe care membrii Departamentului Competiții FRF nu l-au confirmat atunci când li s-a cerut opinia de către conducătorii clubului din Lipova.

„În conformitate cu prevederile art. 26 din ROAF, admite contestația CS Național Sebiș împotriva echipei CS Șoimii Lipova.

În baza art. 30/12 din ROAF cu aplicarea art. 34 din RD clubul CS Șoimii Lipova se sancționează cu Forfait (3-0 în favoarea echipei CS Național Sebiș)”, e verdictul final al Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, care judecă exact după regulamentul expus chiar deasupra, cel referitor la jucătorii under 19.

Înainte să dicteze acest verdict, Comisia de Disciplină și Etică a FRF a consultat Departamentului Juridic al FRF, nu și Departamentul Competiții al FRF, cel care se ocupă de organizarea Cupei României, cât și a campionatului Liga 3.

Mai jos, vă prezentăm actul emis de șeful Departamentului Juridic al FRF, Adrian Stângaciu, cel după care Comisia de Disciplină și Etică a FRF a decis să dea dreptate în acest caz clubului Național Sebiș.

„Nivelul competițional al unei echipe participante în Cupa României este determinat de campionatul național sau județean în care aceasta participă efectiv la data disputării jocului din Cupa României”, e concluzia lui Stângaciu.

Pop: „S-au luat în calcul doar câteva rânduri de la Departamentului Juridic, ce nu apar și în ROAF”

După aflarea verdictului Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, Radu Pop, președintele clubului Șoimii a tunat la adresa federalilor și se consideră că echipa sa a fost eliminată pe nedrept din Cupa României, cu toate că a fost mai bună decât Național Sebiș.

„Cu toate că nu am furat pe nimeni, cu toate că am respectat competiția în care am pornit de anul trecut din faza județeană, astăzi am primit o palmă pe care nu o meritam. Comisia de Disciplină de Etică și Disciplină a cerut doar punctul de vedere al Departamentului Juridic, nu și cel al Comisie de Competiții, comisie ce organizează Cupa României și campionatul și de la care noi am luat verbal informații legate de regulile partidelor de Cupă. Am jucat trei runde și tot de atâtea ori am cerut și am primit asigurări de la membrii acestei comisii că nu suntem obligați să folosim juniori. Acum, această comisie nu a trimis un punct de vedere, nici nu i s-a cerut. Degeaba, am venit cu argumentele noastre, ele nu s-au luat în considerare. În schimb, s-a ținut cont de cele câteva rânduri scrise de Adrian Stângaciu de la Departamentul Juridic. Cele citate de juristul FRF nu apar nicăieri în ROAF, dacă erau scrise acolo, nu s-ar fi ajuns la această situație. Mă consider nedreptățit și mă gândesc să depun contestație. Totodată, suntem foarte dezamăgiți de cum merg lucrurile la Federație. Cum este posibil ca eu să cer la prima înfățișare un punct de vedere scris de la Comisia de Competiții și aceștia să-mi spună azi că nu li s-a cerut nimic”, a spus Radu Pop pentru Sport Arad.

Între timp, Pop a fost sfătuit de specialiști în drept să nu renunțe la luptă pentru că are dreptate. „Am consultat juriști și avocați și, cel puțin, pe textul redactat de domnul Stângaciu ieri mi s-a spus că dreptatea este în continuare de partea noastră. Am pregătit cei 1.500 de lei necesari pentru recurs, însă nu putem face nimic până ce nu primim motivarea oficială, detailată”, a mai mărturisit președintele Lipovei.

Cum săptămâna viitoare meciul cu UTA din turul 4 ar trebui să aibă loc, e de urmărit dacă acesta va fi programat în cele din urmă de FRF sau se va aștepta un verdict după ce Șoimii Lipova va face contestație. Dacă Național Sebiș – UTA se va disputa, atunci FRF va avea o mare problemă dacă Șoimii Lipova va trebui readusă în Cupă în situația în care i se dă dreptate.

Felix Grigore, șef Departamentul Competiții: „Nu putem decât să o respectăm decizia Comisiei de Disciplină”

Felix Grigore, șeful Departamentului Competiții al FRF, spune reporterului Liga2.ro că departamentul pe care îl conduce nu se poate autosezisa în acest caz și nici nu avea cum să i se ceară un punct de vedere de către Comisia de Disciplină și Etică.

„Nu există posibilitate regulamentară să faci asta. Departamentul Competiții este unul administrativ, nu e format din juriști ca să poată da un punct de vedere la legii. Regulamentul e o lege. Decizia Comisiei de Disciplină, conform regulamentului, este executorie și noi, ca Departament al Competițiilor, nu putem decât să o respectăm și să o aplicăm”, a spus, pentru Liga2.ro, Grigore.

Membru CEx: „În acest moment sunt asimilați în Cupa României tot ca echipă de Liga a 4-a”

În schimb, contactat imediat după meci, atunci când s-a aflat că s-a făcut contestație, pentru a-și spune punctul de vedere despre acest caz dintre Șoimii Lipova și Național Sebiș, Auraș Brașoveanu, unul dintre membrii Comitetului Executiv al FRF, le dă dreptate celor de la Șoimii. „Din punctul meu de vedere, plecând de la faptul că cei de la Lipova au început competiția ca echipă de Liga a 4-a și în acest moment sunt asimilați în Cupa României tot ca echipă de Liga a 4-a, toate obligațiile lor fiind de nivelul Ligii a 4-a, automat și obligația folosirii anumitor jucători este cea pentru Liga a 4-a. Baremul de arbitraj e de Liga 4 pentru că ei vin din Liga 4, așa cum asimilați în această ediție a Cupei României. În regulament spune că dacă o echipă de Liga a 4-a participă în această ediție atunci nu se respectă nicio regulă. Echipa de Liga 4 este cea care a prins competiția ca și câștigătoare de cupă județeană. Nu știu cine e la Sebiș, dar nu are dreptate”, a spus, pentru Liga2.ro, Brașoveanu.

Cojocaru: „Nu am făcut decât să apărăm interesele clubului nostru”

Atunci când echipa lor se teme de vreun adversar sau pierde pe teren, conducătorii clubului Național Sebiș s-au învățat să se lege de orice chichiță din regulament și să conteste victoriile oponenților. Așa au făcut și în sezonul trecut al Ligii 3, când au fost incapabili să obțină o promovare pe teren, și au contestat un jucător al Performanței Ighiu pentru a obține toate punctele dintr-un joc pierdut și a mai spera la primul loc și la fel au făcut și acum, cu Șoimii Lipova, când au pierdut cu 1-2 în turul 3 al Cupei României.

Președintele Naționalului, Călin Cojocaru e mândru de succesul său. „Trebuie să se știe că le țin pumnii Cermeiului și Lipovei, în afara meciurilor cu Sebiș. Respect și apreciez eforturile pe care le fac cele două conduceri, antrenorii și jucătorii lor, doar că există un regulament după care se dispută competițiile oficiale. Aș fi vrut ca echipa noastră să câștige pe teren meciul de Cupă cu Lipova, însă nu s-a putut și pentru că cele două echipe au jucat după reguli diferite. Trei zile mai târziu, s-a dovedit că, respectând regula jocului, Sebișul a câștigat meciul de campionat. Nu aș vrea ca cei de la Lipova să fie supărați pe noi, nu am făcut decât să apărăm interesele clubului nostru. Orice alt club ar fi fost în culpă, făceam la fel, dovadă că sezonul trecut am câștigat un memoriu împotriva Ighiului. Așteptăm UTA în Cupă, încercăm să mergem mai departe, deși suntem conștienți că ne va fi foarte greu”, a spus, pentru Sport Arad, Cojocaru.

În aceste condiții, după primul verdict al Comisiei de Disciplină și Etică, Național Sebiș merge în turul 4 după o victorie la „masa verde” cu Șoimii Lipova și o va întâlni pe UTA Arad. Meciul are loc la Sebiș, miercuri, 4 octombrie de la ora 14:30.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 29 Sep. 2017, 14:01 Campionat
Pe aceeași temă