Opinia lui Ionuț Lupescu despre formatul campionatului Ligii 2 și problemele cluburilor. Soluția fostului internațional, candidat la președinția FRF, pentru creșterea ligilor inferioare

Marius ANGHEL 17 Feb. 2018, 10:50 Special

Pe lângă Liga 1, Federația Române de Fotbal, sub conducerea lui Răzvan Burleanu, a decis și schimbarea sistemului competițional pentru campionatul Ligii 2. Trecerea de la două serii la una singură, efectuată odată cu startul sezonului 2016/2017, a fost făcută cu promisiunea că FRF se va implica mai mult, iar competitoarele vor beneficia de mai mulți bani din drepturile TV, deoarece și interesul pentru campionat va crește odată cu unificarea.

S-au promis peste 700 de mii de euro pe sezon, cu mult sub cota Ligii 1, însă suma reală care a fost împărțită la 20 de cluburi nu a ajuns nici măcar la jumătate. Echipele și-au mărit cheltuielile după trecerea la o singură serie, însă veniturile au fost aceleași ca și atunci când erau repartizate în două grupe. În tot acest timp, cluburile care activau în Liga 2 au continuat să se desființeze din cauza problemelor financiare. În ultimii ani trei ani au dispărut o serie impresionantă de cluburi, ca: Rapid, Petrolul, Oțelul, „U” Cluj, FC Brașov, Ceahlăul, Farul, SC Bacău, FC Bihor, Gloria Buzău, FCM Baia Mare, CSM Râmnicu Vâlcea, ACS Berceni, Unirea Tărlungeni, Șoimii Pâncota, FC Caransebeș, Bucovina Pojorâta și, mai nou, Olimpia Satu Mare și ASA Târgu Mureș.

Pentru a se revanșa într-un fel față de cluburi și banii puțini aduși din drepturile TV, FRF a micșorat anumite taxe pe care echipele erau obligate să le plătească. Cheltuielile nu s-au redus însă cu mult, astfel că situația financiară este una la fel de precară.

„Dacă erai de bună credință, puteai să dezvolți Liga a 2-a cu acei bani de la UEFA”

Principalul contracandidat al lui Răzvan Burleanu la președinția FRF, Ionuț Lupescu, a spus ce schimbări ar face în Liga 2 dacă va fi ales președinte. Fostul internațional crede că eșalonul secund ar trebui să aibă din nou două serii, însă este de acord și cu una singură, însă doar dacă FRF se va implica într-adevăr în ajutorarea cluburilor.

„Nu e o problemă să ai o singură serie de 18, 20 de echipe, dar dacă ai parte de susținere financiară. Dacă îi ajuți, o singură serie e bună. Federația nu a susținut financiar echipele! Dacă cluburile nu se descurcă cu banii de transport, împarți țara în două. În Liga a 2-a se pot dezvolta jucătorii români. Unde ne creștem jucătorii? M-am bucurat că la meciul cu Lazio (n.r. – al FCSB, desfășurat joi seară) am văzut șapte jucători români în primul 11″, a spus Lupescu, invitat la DigiSport.

Ionuț Lupescu spune ce ar face pentru început. „În primul rând voi face un audit pentru a vedea care este situația. Mi-e greu să spun din afară. Știu cum vin banii. Pot cu siguranță să aduc programe mai avantajoase pentru Federația Română de Fotbal și mai mulți bani. Am avut anul trecut congresul din Finlanda. UEFA a împărțit câte un milion de euro pentru toate federațiile, ca urmare a Campionatului European. Dacă erai de bună credință, puteai să dezvolți Liga a 2-a cu acei bani”, a mai declarat fostul fundaș dinamovist.

Lupescu, implicat direct în 2009 în creșterea campionatului Ligii 2

Ionuț Lupescu nu este străin de activitatea campionatului Ligii 2. În martie 2009, pe când era director general al FRF, participa la o conferință de presă în care anunța primul sponsor al eșalonului secund. Atunci, Astra Sport Bets devenea partenerul Ligii a 2-a, iar ProSport, prin intermediul site-ului www.liga2.ro, era partener media.

Iată ce spunea atunci Ionuț Lupescu despre campionatul Ligii 2 și despre parteneriatul dintre FRF, Liga2.ro și Astra Sport Bets: „Încercăm de aproximativ doi ani de zile să creștem această competiție și, pe fondul acestei crize, am reușit să branduim și numele ligii a doua. Începând cu acest retur, Astra Sport Bets va avea dreptul să folosească numele ligii a doua. Este un pas important pentru cluburile noastre. Sunt multe probleme în ligile inferioare și încercăm de fiecare dată să găsim o soluție de finanțare pentru ele. Toți banii din parteneriatul cu Sport.ro si Astra Sport Bets vor reveni în totalitate cluburilor din liga a doua și a treia. Prin această colaborare, scopul federației este să crească nivelul competiției și al tinerelor valori. Pentru liga a doua e un pas înainte, un început bun în a promova noi fotbaliști către primul eșalon. Credem că este o combinatie care va atrage mai multi parteneri pentru divizia secundă”.

AICI poți urmări VIDEO-ul cu întreaga declarație a lui Ionuț Lupescu despre parteneriatul Liga2.ro – FRF – Astra Sport Bets

Sub conducerea lui Răzvan Burleanu, Federația Română de Fotbal oficializa, pe 20 octombrie 2017, parteneriatul cu Casa Pariurilor. Compania de betting devenea sponsorul oficial al campionatului Ligii 2 de fotbal și al Cupei României, două dintre principalele competiții pe care le organizează. Parteneriatul se întinde pe o durată de patru ani.

Iată ce spunea în cadrul acelei conferințe de presă președintele FRF, Răzvan Burleanu: „Sunt foarte bucuros să putem continua cu succes strategia comercială pe care ne-am asumat-o și care a dovedit în ultimii trei ani că reprezintă un model pentru asigurarea suportului optim pentru performanța sportivă. Branduri importante, atât românești, cât și de anvergură europeană, au descoperit și descoperă continuu, în proiectele Federației Române de Fotbal, platforme pentru finanțarea fotbalului și suntem mândri că am putut reconstrui reputația acestei instituții. Casa Pariurilor devine sponsor al Cupei României, o competiție care a renăscut în urma proiectului FRF de rebranding și promovare, și, totodată, devine naming sponsor al competiției Liga 2. Proiectul nostru prin care am creat, împreună cu membrii FRF, noul brand Liga 2 la începutul acestui an se consolidează acum și vedem consecințele unei strategii eficiente. Casa Pariurilor devine și premium sponsor al Ligii 2. Am pus pe picioare un nou brand pentru Liga 2 și vedem rezultatele acum. Îi felicit pe reprezentanții Casei Pariurilor pentru inspirația de a investi într-o competiție care crește cum nu a mai făcut-o niciodată. Marea performanță începe de aici, de la Liga 2.


 

Campionatul Ligii 2 este în acest sezon la a doua ediție în care este format dintr-o singură serie de 20 de echipe. Anul trecut s-au retras sau au fost excluse din competiție patru cluburi, în timp ce în această ediție, la jumătatea ei, au făcut-o două.

Ionuț Lupescu a vorbit și despre schimbarea sistemului competițional în Liga 1, spunând că îl prefera pe cel cu 18 echipe, nu pe cel cu play-off și play-out, care acum este la a treia ediție. „Kaiserul” dă exemplul celor mai importante campionate din Europa, care atrag foarte mulți telespectatori.

Alegerile pentru președinția FRF vor avea loc pe 18 aprilie, iar până acum s-au mai înscris în cursă Răzvan Burleanu, Sorin Răducanu și Marcel Pușcaș. Lupescu își va prezenta programul pe 26 februarie. Acesta a renunțat la funcția de șef al Comisiei Tehnice a UEFA pentru a putea candida. Fostul jucător al lui Dinamo se bucură de susținerea „Generației de Aur”.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 17 Feb. 2018, 10:50 Special
Pe aceeași temă