Motivul care a dus la retragerea echipei CS Afumați din Liga 2, explicat de antrenorul Vasile Neagu. „Până atunci nu a existat nici măcar un zvon”. Ce se întâmplă mai departe cu clubul

Marius ANGHEL 23 Jul. 2018, 15:15 Campionat

Decizia de a renunța la participarea în noul campionat al Ligii 2 și de a coborî la Liga 3 a fost un adevărat șoc pentru colegele de campionat și mulți oameni de fotbal din România. Din postura de cea mai bine clasată echipă ilfoveană în ultimele două sezoane ale eșalonului secund, CS Afumați a decis, subit, să iasă pe ușa din spate, chiar dacă nu acuza nicio problemă, de finanțare sau de ordin sportiv.

Hotărârea de a merge la Liga 3 a venit cu două zile înainte de expirarea termenului limită de înscriere în campionat, iar antrenorul Vasile Neagu a explicat, pentru Liga2.ro, motivul care a dus la acest abandon.

„Decizia, foarte grea, am luat-o chiar în ziua în care am depus cererea (n.r. – pe 13 iulie), la ora 15:00 sau 16:00, atunci când i-am pus pe băieți de la club să trimită hârtia către Competiții. Până atunci nu a existat nici măcar un zvon. Noi am făcut procesul de licențiere pentru Liga 2, pe care l-am încheiat înaintea tuturor echipelor.

A fost un moment și o alegere a întregului staff, administrativ și de conducere, în care am luat o decizie pentru binele comunității și pentru tot ce există, fenomen sportiv, la Afumați. Omul care și-a dorit sport la Afumați (n.r. – primarul Gabriel Dumănică) trebuie să facă și alte lucruri pentru comunitate. Cu revenirea în Liga a 2-a într-un an de zile. E un moment ca, poate, în orice domeniu în care mai trebuiesc făcute și alte lucruri. Dar sportul nu va fi neglijat. Vom avea obiectiv promovarea imediată. Clubul. Eu…”, a explicat antrenorul Vasile Neagu, proaspăt licențiat PRO, care spune că el nu va continua să stea pe banca Afumațiului la Liga 3, dar îl va ajuta până când va primi o ofertă de nerefuzat: „Despre mine, ce pot să spun, e că nu m-am decis ce o să fac. Au apărut deja ofertele, dar, deocamdată, până se liniștesc lucrurile la mine, am să ajut Afumațiul în continuare mulți ani de acum încolo, dar, dacă apare o ofertă tentantă, nu spun nu sub nicio formă. Până atunci, am să ajut Afumațiul chiar și la promovare. Pe banca Ligii a 3-a nu cred că o să mai stau, dar, din spate, o să-i ajut cu tot ce pot. Sunt cu contract încă doi ani de zile, voi antrena, voi ajuta, dar pe bancă nu o să mai stau la Liga a 3-a”.

„Nu am vrut să facem act de prezență, doar pentru a fi la Liga a 2-a”

Întrebat dacă nu s-ar fi putut continua la Liga 2 cu un buget mai mic și cu un lot bazat pe tineri jucători, așa cum au făcut și alte echipe de la acest nivel și care au întâmpinat probleme financiare, omul care a condus formația din Afumați inclusiv în Liga a 4-a și pe care o consideră ca pe un copil de-ai săi spune că nu s-a dorit un astfel de plan, deoarece ar fi însemnat să nu respecte competiția.

„Nu sunt probleme financiare absolut deloc, toate lucrurile sunt normale. Nu au existat niciun fel de presiuni. E o decizie care să vină în sprijinul comunității și al Consiliului Local. Vom avea un buget mai mic pentru Liga a 3-a. Mai sunt și alte lucruri, investiții și proiecte, care trebuiesc duse spre soluționare. Nu ne doream să mergem cu un buget de Liga 3 în Liga 2 pentru că nu voiam să stricăm competiția. Afumațiul, la imaginea pe care și-a căpătat-o, își dorește în continuare, chiar dacă am fi mers doar cu copii și juniori de dragul de a fi la Liga a 2-a, să facă o figură frumoasă, ceea ce am și demonstrat până acum, nicidecum să mergem doar să facem act de prezență, doar pentru a fi la Liga a 2-a. Mai bine facem un an o pauză, să spunem, la Liga a 2-a, să revenim și să continuă ceea ce am făcut până acum”, a declarat Vasile Neagu pentru Liga2.ro.

„Nu a existat nici Curtea de Conturi, nici audit, absolut nimic nu s-a întâmplat la clubul din Afumați”

Antrenorul a mai transmis că nu se vede în măsură să spună care sunt proiectele pe care autoritățile locale din Afumați doresc să le dezvolte în perioada următoare, lucru care a dus la decizia de a oferi un buget mai mic clubului de fotbal.

În schimb, Neagu a respins zvonurile publicate de 100% sport, cum să CS Afumați s-a retras din Liga 2 după ce la Consiliul Local a avut loc un audit, în urma căruia s-au descoperit nereguli în contractul de asociere dintre primărie și clubul de fotbal.

„Nu există, nu a fost niciun audit. Sursele care au dat astfel de informații false, cât și cei care au scris vor fi citați în instanță. Nu a existat nici Curtea de Conturi, nici audit, absolut nimic nu s-a întâmplat la clubul din Afumați. Stabilitatea este aceeași, jucătorii sunt la zi cu salarizarea și tot ce a fost, vor merge în continuare la nivelul Ligii a 3-a exact cu salarizarea și contractele pe care le au, pentru că jucătorii actuali sunt sub contract cu Afumațiul în continuare. Vor merge pe aceleași criterii de plată”, a comentat Vasile Neagu.

Jucătorilor li se va permite să continue la Liga 2

Vestea retragerii din campionatul Ligii 2 a fost anunțată jucătorilor a doua zi după ce la FRF a fost trimisă decizia oficială. Acestora li s-a cominicat că li se va permite să continue la același nivel dacă vor primi oferte mai bune și nu vor dori să continue la Liga 3.

„E foarte greu și pentru jucători, pentru că sunt de valoare. Au venit și i-am adus aici pentru un alt obiectiv. Nu le-a rămas decât decizia lor, personală, indiferent că sunt sub contract pe o perioadă îndelungată, dacă vor merge în continuare cu Afumațiul sau vor să meargă în altă parte. În condițiile în care vor să meargă în altă parte, sigur, vom discuta, vom analiza și, dacă asta e dorința lor, vor merge în altă parte. Până atunci, le-am dat timp de gândire, pentru că așa e omonește, pentru că sunt sigur că și lor le este foarte greu de decizia care s-a luat”, a spus Vasile Neagu, care, personal, a și refuzat câteva oferte de a continua pe banca unor echipe din Liga 2, fiindcă decizia retragerii Afumațiului din Liga 2 încă îl afectează: „Într-un moment foarte delicat și pentru mine, nu pot să vorbesc anumite lucru în vestiar, ca, imediat, să sar apoi într-o altă barcă. Vreau să mi se vindece și mie un pic rana. Cu siguranță, nu duc lipsă de oferte”.

Dintre jucătorii pe care CS Afumați îi avea în lot și care au plecat după retragerea din Liga 2 se numiră portarul Andrei Marinescu, ajuns la Sportul Snagov, sau Vlad Tudorache și Daniel Lăscani, ambii ajunși la ACS Energeticianul.

În cele două sezoane petrecute în Liga 2, CS Afumați a fost cea mai bună echipă dintre cele ilfovene prezente în competiție. În ediția 2016/2017 a terminat pe locul 6, iar în cea precedentă, 2017/2018, s-a clasat și mai bine, pe locul 5. Clubul care a beneficiat de retragerea Afumațiului a fost Metaloglobus, bucureștenii rămânând în Liga 2, după ce sezonul precedent îl încheiase pe loc retrogradabil.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 23 Jul. 2018, 15:15 Campionat
Pe aceeași temă