Istorie glorioasă, prezent diferit! UTA – „U” Cluj, 0-4, într-un derby care n-ar avea ce să caute în Liga 2

Istorie glorioasă, prezent diferit!** UTA -

Atâta istorie, tradiție și atâtea povești pluteau deasupra meciului UTA – „U” Cluj că este imposibil să amintești de trecutul celor două mari branduri ale fotbalului românesc în doar 90 de minute. Nici micul stadion de la Arad, Motorul, n-avea cum să fie casa onorabilă pentru echipe cu asemenea istorie. Undeva la mijlocul terenului, un banner prins parcă în cuie și deranjat de vânt anunță că UTA este „campioana provinciei”. O imagine tragi-comică, deoarece echipa care ar trebui să fie cea mai respectată din afara Bucureștiului, pentru cele șase titluri luate până acum, nu-și găsește respectul nici măcar în propriul oraș.

Sunt momente când istoria triumfătoare devine o corvoadă, o obligație prea mare pentru unii oameni, incapabili de lucruri mari. Din nou probleme cu banii la Arad, veșnicele amenințări cu plecări sau memorii și un viitor incert. Parcă refuzând prezentul deloc onorabil, lumea a umplut, duminică, arena nedemnă de un asemenea meci. Două galerii, cântece și echipe care interesează, care au adepți și fani înflăcărați. Suporterii celor două echipe sunt mânați spre stadion de trecut, dar trăiesc în viitor, pentru că prezentul îi doare.

„U” Cluj, cu Mircea Cojocaru: cel puțin trei goluri pe meci

La „U” Cluj lucrurile sunt mult mai bune, în acest moment. Acolo, perioada grea pare că a trecut. Echipa are finanțare, cu Sabău la cârmă și un obiectiv clar: promovarea.

Asta s-a văzut și pe teren. După maniera rușinoasă în care a ieșit din Cupa României, unde Astra a învins cu 4-3, deși „U” Cluj a avut 3-0, pentru Universitatea era nevoie de un succes clar, fără dubii.

Chiar și fără Florescu sau Goga, clujenii și-au însumat statutul de favoriți și au arătat superioritate în joc. În mod logic a venit și golul. Giurgiu (17) a marcat din 12 metri, sub transversală și a deschis calea ardelenilor spre victorie. UTA părea neputincioasă în tentativa de a da o replică, iar nefericitul Benga a luftat penibil în careu, lăsându-l pe Alexandru Coman (39) să facă 2-0. Acesta a fost scorul pauzei. UTA nu oferea deloc emoții, galeriile cântau în continuare, dar atmosfera plăcută avea să fie definitiv de partea oaspeților. Gavra (62) a deviat perfect cu capul, după un corner și s-a făcut 3-0. Meciul era jucat, prezentul era clar pentru cele două echipe, iar „U” Cluj a prins momentul perfect să-și repare moralul după meciul cu Astra. Marius Coman (70) a marcat și el, dintr-o defensivă debusolată a celor de la UTA.

Două echipe cu o istorie grea, care nu va putea fi ștearsă niciodată de lipsa banilor, ori de erorile unor conducători. UTA și „U” Cluj vor rămâne la fel de importante în inimile fanilor și în viitor. Un viitor în care cele două s-ar putea revedea în Liga 1. Deocamdată, prezentul este al Universității, iar scorul înregistrat astăzi, în etapa a 15-a a Ligii 2, pe modestul stadion arată clar acest lucru.

UTA ARAD – UNIVERSITATEA CLUJ    0-4
Gabriel Giurgiu 17′, Alexandru Coman 39′, Cristian Gavra 62′, Marius Coman 70′

Orlic – Cr. Costin, Al. Manea, S. Benga, Copaci – N. Janos (Cubleșan 55′), Coulibaly, Andr. Enescu (Miculescu 65′), Vădrariu (L. Oprea 43′) – Al. Pop, Cip. Rus (cpt.)
Rezerve neutilizate: Bodea – R. Iuga, D. Dan, Dav. Popa
Antrenor: Ionuț Popa

Dur-Bozoancă – Al. Coman, Andr. Cordoș, Abrudan (cpt.), Sepsi – D. Dumitrescu (Berci 67′), Gab. Giurgiu, Taub (Oct. Ursu 73′) – Hațiegan (Cr. Ene 80′), Gavra, M. Coma
Rezerve neutilizate: Albuț – Goga, Hordouan
Antrenor: Mircea Cojocaru

Stadion: Motorul (Arad); Spectatori: 2.500; Arbitru: George Cătălin Găman (Craiova); Asistenți: Romică Bîrdeș (Pitești) și Doru Zamfir (Slatina); Rezervă: Dorin Petru Voina (Reșița); Observatori: Nicolae Grigorescu (Timișoara) și Daniel Sabou (Zalău).

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN
Foto: Sport Arad

Pe aceeași temă