INTERVIU | Ioan Ovidiu Sabău dă cărțile pe față! Rămâne sau nu la „U” Cluj? Cum și de cine a fost ales antrenor Lobonț și ce spune despre varianta surpriză din conducere

Marius ANGHEL 18 Jun. 2019, 09:38 Campionat

Ioan Ovidiu Sabău (51 de ani) este omul în jurul căruia s-a construit noul proiect la Universitatea Cluj, după ce acest club a fost nevoit să o ia de la zero, din Liga a 4-a.

Managerul sportiv și-a depus demisia vineri, de la singura echipă unde a fost și jucător și antrenor și conducător. Sabău își asumă vina pentru ratarea promovării și responsabilitatea pentru numirea ca antrenor a lui Bogdan Lobonț, chiar dacă nu a avut niciodată ultima decizie.

În organigrama lui „U” Cluj, Sabău n-a avut bugetul „pe mână” și hotărârile cu privire la partea sportivă au fost luate după consularea celorlalți membri din conducere, Cosmin Irimieș sau Radu Constantea.

Dacă va decide să rămână, Sabău ar dori să se ocupe doar de Centrul de copii și juniori, pe care l-a clădit de la zero, când noul proiect a început, pentru că clubul a pierdut toți juniorii după intrarea vechii societăți în faliment.

„Prea multe reacții din partea așa-zișilor suporteri, care nu vor să se răsfrângă asupra clubului”

Domnule Sabău, veți mai rămâne la „U” Cluj?
Este adevărat că vineri am anunțat că renunț. Mi-am asumat că singurul vinovat, dacă nu se va reuși promovarea, voi fi eu. Restul, tot ce s-a făcut bun în acești ani, nu contează, nu mai are valoare. Mi s-a propus să rămân în club, urmând să vedem ce ar însemna asta. Eu am stabilit că o să mă gândesc, ținând cont că m-am implicat de la început în acest proiect. În momentul de față nu aș vrea. Au fost prea multe reacții care nu vreau să se răsfrângă asupra clubului și de aceea vreau să mă gândesc bine.

Din partea cui?
Din partea unor așa-ziși suporteri. Și pe Facebook și peste tot. Acolo unde ai curaj, în spatele unui buton. Dar mă deranjează foarte mult. Dacă aș rămâne, aș rămâne să mă ocup de Centrul de copii și juniori, acolo unde am început de la zero barat și la juniori A am ajuns în primele patru pe țară. Este ceva ce mă mai poate motiva, dar, în momentul de față, n-am luat nicio decizie. Nu știu ce se întâmplă la club, nu știu dacă se negociază cu vreun antrenor. Văd că sunt foarte mulți care fac presiuni să mă întorc. Eu am fost manager sportiv și îmi asum că n-am reușit. Mi s-a propus să rămân, dar nu se știe în ce calitate. Nu s-a discutat care va fi rolul meu. În câteva zile mă voi hotărî.

„Lobonț a fost agreat de toți. Mi s-a spus să încerc să-l aduc. Au fost și alte variante, precum Bergodi, Gâlcă, Ciobotariu”

Numirea lui Bogdan Lobonț a fost o greșeală?
Omul a încercat să-și facă treaba, era dedicat meseriei… Lucrurile nu au funcționat așa cum trebuie. Au fost acele două meciuri (n.r. – U Cluj – CS Mioveni 1-2, U Cluj – Ripensia 2-3) și apoi au rămas puține jocuri. Am colaborat profesional foarte bine, cât a depins de noi, dar nu întotdeauna cele mai bune intenții aduc și rezultate.

Dar Bogdan Lobonț nu a fost numit doar de Ioan Ovidiu Sabău…
A fost o soluție agreată de toți. Fiecare a venit cu propuneri. Eu i-am mai propus pe Bergodi, Gâlcă, Ciobotariu. Au fost contactați, dar s-a propus și această variantă, la care toți, începând cu cei din stafful de atunci și din conducere, am concluzionat că va fi o lovitură de imagine și o decizie foarte bună. Un om care a stat atâta în Italia, care vede altfel fotbalul, după Ajax, AS Roma… Știam că nu are experiență și noi trebuia să-l ajutăm, să se consulte cu noi. Am agreat cu toții această variantă. Din calitatea mea de manager sportiv, eu trebuia să vin cu propuneri. Mi s-a spus să mă gândesc la o soluție. Eu n-am impus pe nimeni. Sigur, este greșit pentru că un manager sportiv are un buget și un obiectiv. Așa ceva nu s-a întâmplat. Eu doar propuneam, dacă erau de acord bine, dacă nu se trecea la altul.

Și de ce opinia generală este că dumneavoastră l-ați adus pe Lobonț?
Mi se pare normal să fiu tras la răspundere. Cel mai mult eu mi-am dorit să promovăm. Sunt implicat și emoțional pentru că iubesc acest club și responsabil. Era an centenar, era perfect să promovăm și sigur că te implici și sufletește.

„Patrițiu Abrundan ar fi o variantă extraordinară”

Se zvonește că Patrițiu Abrudan ar putea să ajungă în conducere. Puteți să confirmați această variantă?
Nu știu nimic, dar ar merita. Un om de fotbal cu multă experiență, despre care pot spune doar lucruri foarte bune. N-am auzit, dar ar fi o variantă extraordinară, dacă cineva s-a gândit la el. Un om foarte bine pregătit, un om care ar aduce plus valoare. Ar fi o super variantă. Ar putea ajuta din orice postură.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Marius ANGHEL 18 Jun. 2019, 09:38 Campionat
Pe aceeași temă