EXCLUSIV: LPF 2 vrea să organizeze licitație pentru drepturile TV pe 5 noiembrie

Mihai Andries 29 Oct. 2014, 18:30 Campionat

Azi a avut loc la sediul FRF o întrunire a biroului executiv al LPF 2 cu conducerea federației, la care au participat și reprezentanții a 16 cluburi din eșalonul secund plus cei de la firma ISM, tema principală fiind comercializarea drepturilor TV. Forul federal a fost reprezentat de președintele Răzvan Burleanu, consilierul Gabriel Bădescu, secretarul general Gheorghe Chivorchian și juristul Adrian Stângaciu, lângă care a luat loc în prezidiu și Auraș Brașoveanu, șeful LPF2 și, totodată, președintele clubului Farul Constanța.

Consiliul Concurenței spune că drepturile TV se pot vinde doar individual

În deschiderea ședinței, Brașoveanu i-a anunțat pe cei prezenți în sală că demersurile făcute pentru vânzarea drepturilor TV pentru Liga 2 la comun, de către LPF2, s-a lovit de o adresă a Consiliului Concurenței. Conform acesteia, LPF2 nu are voie să vindă aceste drepturi la grup, deoarece acestea aparțin în mod individual, fiecărei grupări din eșalonul secund, așa cum prevăd actele semnate în urmă cu câțiva ani între federație și cluburi.

DigiSport, poziție de forță la negocieri

În continuare, oficialul clubului de la malul mării a prezentat și evoluția negocierilor cu principalele televiziuni interesate. „Împreună cu domnii Ivan și Tulpan am discutat cu cei de la Digi TV, care s-au prezentat pe poziție de forță, prin care au ținut să impună prețul pe meci, numărul de meciuri televizate și ce echipe să fie televizate” a explicat Brașoveanu, declarația sa fiind confirmată și de către ceilați doi colegi de eșalon prezenți în sală.

Oferta celor de la Digi a fost de 3.000 de euro pe meci, patru meciuri pe etapă, dar la alegerea lor, fapt ce ar fi dus la tratament preferențial pentru anumite cluburi.

TVR ar vrea, dar cu plata la anul

Și postul național a fost interesat de eșalonul secund, purtându-se discuții în acest sens cu Stelian Tănase, dar directorul economic a fost contra, din cauza problemelor financiare ale instituției. Ar fi existat o variantă teoretică, dar asta presupunea ca plata să se facă de abia la anul, context în care putea apare surpriza de a nu se primi niciun ban.

Această problemă a ridicat-o și Răzvan Burleanu, care a atras atenția asupra faptului că federația are de recuperat circa 2 milioane de euro de la postul național, care este acum în insolvență.

Cât despre Dolce, aceștia nu au negociat direct, ci au preferat să se folosească de intermediari, context în care s-au oprit discuțiile cu aceștia.

Chivorchian a reamintit că FRF a propus o singură serie și ajutor cu drepturile TV

Secretarul general al FRF a intervenit pentru a le reaminti celor prezenți de propunera făcută de forul federal în vară, prin care s-ar fi putut obține o sumă serioasă din drepturile TV.

„Astă vară, am propus o reducere a numărului de echipe la Liga 2 la 18-20 de echipe, pentru a face o competiție interesantă fotbalistic și comercial. V-ați opus cu vehemență și v-am lăsat în pace. Era posibilitatea ca Liga 2 să ia o sumă însemnată de bani, de milioane de euro” a comentat Chivorchian.

Acesta a mai sugerat ca variantă pentru sezonul viitor ca federația să preia drepturile și să negocieze în numele cluburilor pe același model ca la Liga 1, cu pachete de opțiuni. Și președintele federației a confirmat că, în acest moment, din punct de vedere legal, există doar varianta ca fiecare club să negocieze în parte pentru drepturile.

LPF 2 a venit cu soluția mandatării de către cluburi

După încheierea ședinței și plecarea conducerii FRF, reprezentanții cluburilor au mai rămas la discuții, prilej cu care Auraș Brașoveanu a venit cu un element nou în privința negocierilor pentru drepturile TV. Astfel, avocații firmei ISM, cea cu care s-a discutat în urmă cu aproape două luni la Tărlungeni pentru găsirea unui cumpărător pentru televizare, au găsit soluția mandatării LPF2 de către cluburi pentru a demara procedura de licitație, prin care se vor vinde drepturile TV.

Brașoveanu a prezintat în acest sens un model de mandat pe care reprezentanții au făcut câteva modificări în ședința de azi, forma finală urmând a fi semnată de toate cluburile și remisă celor de la LPF2 până vineri. În urma discuțiilor, s-a stabilit ca potențialii cumpărători să depună o garanție de 10% atunci când vor lua caietul de sarcini, pentru a preîntâmpina eventualele piedici puse de firmele în cauză și prin care ar fi puse cluburile în dificultate la încasarea banilor din drepturile TV. Dacă lucrurile vor decurge normal, licitația ar trebui să aibă loc miercurea viitoare de la ora 13.

Articol și foto de Mihai ANDRIEȘ

Mihai Andries 29 Oct. 2014, 18:30 Campionat
Pe aceeași temă