Echipa cu nevoie mai mare de puncte a câștigat! ASU Poli se impune în derby-ul local cu Ripensia cu un gol marcat în prelungiri, din penalty

Marius ANGHEL 20 Apr. 2019, 17:59 Campionat
  • „Sperăm să se păstreze tradiția, ca echipa care are mai mare nevoie de puncte, să câștige”, spunea, înaintea meciului, Cosmin Petruescu, antrenorul echipei ASU Politehnica. Iar dorința i s-a îndeplinit. Alb-violeții au câștigat cu 1-0 derby-ul local cu Ripensia, în care au fost oaspeți pe „Dan Păltinișanu”, golul decisiv fiind marcat de Alin Ignea în prelungiri, din penalty.
  • Ripensia și ASU Politehnica sunt despărțite acum de un singur punct, în favoarea roș-galbenilor, cele două formații timișorene aflându-se la mijlocul clasamentului, însă destul de aproape de ultima poziție retrogradabilă.

 

În prezența a 2500 de spectatori, mult mai mulți decât au fost pe stadion la meciul tur (800), cele două echipe timișorene aflate deasupra locurilor retrogradabile din Liga 2 au oferit un meci destul de slab, plictisitor, însă au creat și câteva situații de gol.

Cea mai mare situația a Ripensiei din acest meci, gazdă astăzi, s-a consumat în minutul 5. Atunci, după o pasă lungă a lui Străuț, Drăghici a trecut printre adversari și a tras în bara din dreapta lui Murariu, care era bătut. Apoi ASU Poli a răspuns cu o bară, transversala de această dată. Scutaru (16) a tras din 6 metri, însă a nimerit transversala, iar Ignea nu l-a putut învinge pe Moldovan de lângă bară. A urmat apoi o serie de transformări ca la rugby, și de o parte și de alta, însă Ignea (41) putea da lovitura înainte de pauză. Mijlocașul a profitat de relaxarea defensivei adverse, a trimis plasat din 10 metri, însă a nimerit bara din stânga lui Moldovan.

În partea secundă, poliștii au arătat că-și doresc mai mult victoria. Cristian Ene (55) putea marca din câțiva metri, dar Moldovan, cu un reflex salvator, a reușit să blocheze. Drăghici (62) a avut și el o replică slabă la poarta lui Murariu, în timp ce Bedea (63) a tras pe lângă buturile lui Moldovan. Acesta din urmă a salvat încă o dată din fața lui Bedea (77), după o centrare periculoasă a lui Jurj din stânga.

Meciul părea să se îndrepte către un egal, după ce Murariu a parat încercarea lui Dumiter (84), iar centrarea lui Mansour (86) n-a creat pericol. Totuși, când nimeni nu se mai aștepat, Stoi l-a faultat pe Ursu în careu, iar arbitrul a dictat penalty. Alin Ignea (90+1) l-a executat pe Moldovan, iar jocul s-a terminat cu victoria Politehnicii cu 1-0, așa cum Ripensia câștiga în tur.

Cu 39, respectiv 38 de puncte, Ripensia și ASU Politehnica se află pe locurile 9, respectiv 10, și merg la braț în Liga 2. Totuși, lupta pentru evitarea retrogradării rămâne deschisă și pentru cele două echipe timișorene, care nu sunt departe de Daco-Getica (33 pct.), ultima clasată pe locurile care duc în Liga 3.

Etapa viitoare, ASU Poli joacă acasă cu ACS Poli, vineri, de la ora 19:00, iar Ripensia are meci tot atunci, dar de la ora 18:30, la „U” Cluj.


 

Pe Chindia a încercat să o învingă profitând de stadionul din Ciarda Roșie, însă nu i-a reușit deloc, iar cu ASU Politehnica a ales să joace pe cel mai mare stadion din oraș, pe „Dan Păltinișanu”, pentru a strânge mai mulți spectatori în tribune. Spectatori ai alb-violeților, fiindcă Ripensia degeaba spune că e o echipă de tradiție, fiindcă suporteri strânge la meciurile ei cât are acasă mult hulitele Clinceni, Snagov sau Balotești.

Astăzi, de la ora 16:00, la „Marele Oval”, se întâlnesc Ripensia și ASU Politehnica, într-un derby al orașului Timișoara, ținând cont că cele două echipe stau mai bine în clasament decât a treia echipă bănățeană prezentă în Liga 2, ACS Poli. Evoluțiile celor două echipe care se întâlnesc în etapa a 31-a au lăsat de dorit în acest sezon, Ripensia având 39 de puncte și situându-se pe locul 9, iar ASU Poli are 35 de puncte și e pe 13. Pare o poziție bună cea a roș-galbenilor, însă, sunt la doar șase puncte peste ultimul loc retrogradabil.

Munteanu: „Pentru meciurile de acest gen, băieții vin de obicei montați, nu trebuie noi foarte mult să lucrăm”

Ripensiștii nu se pot baza în acest joc pe Ungureanu, accidentat de o bună perioadă de timp, și nici pe Alexandru Stoica, suspendat. Toată echipa e montată însă pentru un succes în fața poliștilor. „Ambele echipe vin după două victorii. Noi după meciul de la Energeticianul, unde a fost un meci cu adevărat de infrarct, în care am câștigat în ultimul minut. Am trecut de la agonie la extaz, am câștigat în ultimele minute. ASU Poli după o victorie foarte frumoasă în fața celor de la Brăila, conturată în prima repriză, 4-0. Ne așteaptă un meci greu, deschis oricărui rezultat. Pentru meciurile de acest gen, băieții vin de obicei montați, nu trebuie noi foarte mult să lucrăm la capacitatea lor. Întotdeauna își doresc maximul de la meciul respectiv. Noi sperăm să câștigăm în continuare. Stadionul va fi același, nu se știe cine joacă acasă, noi sau ei. Suporterii vor fi din nou aceiași. Sperăm să vină cât mai mulți suporteri să ne susțină pe noi. Știm că galeria celor de la ASU va fi prezentă. Sper să fie un meci frumos, cu o atmosferă frumoasă și cel mai bun să câștige”, a declarat secundul Iulian Munteanu.

„Secundul” lui Alex Pelici a punctat un lucru împărtășit și de alți timișoreni interesați de fotbal, și anume că rivalitate dintre cele trei echipe timișorene e una prea încrâncenată. „În mod normal, tot clubul are o ambiție legată de rivalitatea aceasta între echipele timișorene, pe care, sincer, nu o înțeleg de ce e dusă la asemenea nivel. Dar, bineînțeles, stafful, conducerea, toți vor să câștige meciul acesta. Toată lumea spune ce vei face cu Poli, ce vei face cu Ripensia. E normală chestia până la urmă. Și băieți se cunosc, sunt din același oraș. Când se întâlnesc pe stradă despre asta, discută, că a bătut Poli, că a bătut Ripensia. Ultimul meci cu ASU a adus victoria noastră. A fost un meci foarte important pentru noi atunci, eram într-o foame de rezultate. Ne-am ridicat un pic. Acum, stăm un pic mai bine ca cei de la ASU, dar avem nevoie de trei puncte. Vrem să ieșim cât mai repede din ecuațiile retrogradării”, a mai spus Munteanu.

Petruescu: „Sperăm să se păstreze tradiția, ca echipa care are mai mare nevoie de puncte, să câștige”

De partea cealaltă, mult superioadă în întâlnirile directe de la înființarea celor două cluburi, ASU Poli se află acum într-o poziție inferiorară în clasament, însă speră să demonstreze pe teren contrariul. „Urmează o serie de trei jocuri importante atât pentru noi, cât și pentru suporterii noștri. Suntem conștienți de importanța meciurilor și calitatea adversarilor noștri. Din punctul meu de vedere, pozițiile din clasament contează mai puțin în derby-urile locale și zonale. Strict despre jocul cu Ripensia, ne așteaptă o partidă împotriva unei echipe bine organizate, bine așezată în teren, atât din punct de vedere ofensiv, cât și defensiv, cu niște trasee de joc bine stabilite, periculoase la fazele fixe. Și care nu întâmplător se află pe locul 9 în clasament. Ambele am înregistrat trei înfrângeri anul acesta, diferența din clasament o fac victoriile lor. Se întâlnesc două echipe care se cunosc foarte bine, niște antrenori care cred că nu ne mai putem surprinde unul pe celălalt, jucători care se cunosc foarte bine și care au jucat de multe ori unii împotriva celorlați. Decisivă în meciul de sâmbătă va fi inspirația în fața porții”, a declarat Cosmin Petruescu, care nu se poate baza pe Dalin Munteanu și Marvin Schieb.

Antrenorul Politehnicii știe că prezența lui Alex Pelici pe bancă se făcea simțită la Ripensia. „A adus un plus de experiență competițională. Este un antrenor care a activat la nivelul Ligii 1. A schimbat puțin așezarea în teren, chiar dacă au transferat puțini jucători și din acest punct de vedere omogenizarea e un plus la ei. Pentru mine contează spectacolul, mă refer în primul rând la suporteri. Îmi doresc să vină câ mai mulți suporteri (n.r.- întrebat dacă nu era mai bine în nocturnă). În tur, Ripensia era într-o situație mai delicată decât noi la momentul respectiv și sperăm să se păstreze tradiția, ca echipa care are mai mare nevoie de puncte, să câștige”, a mai spus Petruescu.

În meciul tur, Ripensia s-a impus pe „Dan Păltinișanu”, atunci din postura de oaspete, cu 1-0, prin golul marcat de Alexandru Popovici în minutul 31. Atunci doar 800 de spectatori au fost în tribune.

În precedentele trei întâlniri de când cele două echipe activează în Cupa României, ASU Poli s-a impus de fiecare dată, cu 2-0 și 2-1 în campionat și cu 2-1 în Cuoa României. Când activau amândouă în ligile județene, alb-violeții îi puneau la respect de fiecare dată pe roș-galbeni.

Partida care se dispută pe stadionul „Dan Păltinișanu” din Timișoara, de la ora 16:00, va fi arbitrată de centralul Paul Unimatan (Zalău) și de asistenții Petrică Ionuț Cîmpeanu (Cluj-Napoca) și Alexandru Filip (Timișoara). Rezervă este Claudiu Gaitin (Timișoara), în timp ce observatori au fost delegați Ioan Mureșan (Timișoara) și Adrian Lucaci (Arad).

VEZI CLASAMENTUL LIGII 2 și GOLGHETERII

VEZI celelalte REZULTATE înregistrate în ETAPA 31

COMENTARIUL LIVE:

â–ºRipensia: H. Moldovan – Străuț, Tînc, Hecsko, C. Toma (cpt.) – Stoi, Anghelina – Al. Popovici (Zaluschi 60′), Dumiter, Chera (Monea 70′) – Oct. Drăghici (Mansour 83′)
Rezerve neutilizate: Păduraru – Apro, Ad. Popa, Dobie
Antrenor: Alexandru Pelici

â–ºASU Poli: Murariu – C. Jurj, Scutaru, Mera (cpt.), Cherecheș – Dros (Oct. Ursu 46′), Bg. Vasile – Bedea, Alin Ignea, Alin Manea (Motreanu 73′) – Cr. Ene (Vidrăsan 83′)
Rezerve neutilizate: Borbei – Coadă, Dr. Cojocaru, F. Trip
Antrenor: Cosmin Petruescu

â–ºMin 90+3 Final de partidă. ASU Poli se impune cu 1-0, dintr-un penalty transformat în prelungiri, în derby-ul local cu Ripensia

â–ºMin 90+1  0-1 Alin Ignea șutează din lovitura de pedeapsă în stânga lui Horațiu Moldovan și deschide scorul. Portarul a fost pe direcție, dar n-a ajuns la minge

â–ºMin 90 Meciul e prelungit cu trei minute

â–ºMin 90 Ursu e faultat în careu de Stoi și arbitrul dictează penalty

â–ºMin 86 Centrare Mansour, din stânga, deviată bine de Murariu, iar pericolul e îndepărtat

â–ºMin 84 Dumiter e găsit de o centrare din dreapta la 6 metri, reia, dar Murariu se interpune și salvează

â–ºMin 83 Dublă schimbare. La ASU Poli iese Cristian Ene, accidentat, și intră Raul Vidrăsan, iar la Ripensia iese Octavian Drăghici și intră Gueye Mansour

â–ºMin 80 Ursu se împiedică în careu, după o lansare în adâncime

â–ºMin 77 Jurj centrează periculos din stânga. Moldovan deviază cu mâna ridicată, iar mingea ajunge la Bedea, care, din lateral stânga, trage, dar portarul ripensist intervine

â–ºMin 73 Alin Manea este schimbat cu Motreanu

â–ºMin 70 Chera e înlocuit de George Monea

â–ºMin 63 Bedea trage de la 20 de metri ușor lateral dreapta pe lângă poarta lui Moldovan

â–ºMin 62 Zaluschi pasează pentru Drăghici, aflat în poziție centrală la 10 metri. Șutul însă nu-i pune probleme lui Murariu

â–ºMin 60 Alexandru Popovici e schimbat cu Adrian Zaluschi

â–ºMin 55 După un corner de pe stânga bătut de Bogdan Vasile, mingea ajunge în câțiva metri la Cristian Ene, dar Moldovan are un reflex senzațional și blochează

â–ºMin 48 Chera trimite peste poartă un șut din 8 metri, după o centrare din dreapta. De data aceasta, mingea s-a dus periculos

â–ºMin 46 S-a reluat meciul

â–ºMin 46 Petruescu face o schimbare la pauză. Cristian Dros e înlocuit cu Octavian Ursu

â–ºMin 45+1 Pauză. Cele două echipe întră la egalitate la vestiare

â–ºMin 42 Lovitură liberă de la 25 de metri lateral dreapta, bate Bogdan Vasile, Moldovan respinge în fața, iar faza se stinge ulterior

â–ºMin 41 Cea mai mare ocazie a meciului. Ignea speculează bine o fază la care defensiva ripensistă „dormea”. Joacă pasul la ofsaid și trimite din 10 metri lateral stânga în bara din stânga lui Moldovan, la o fază ce cauta vinclul

â–ºMin 35 Greșeală de sincronizare în apărarea ripensistă. Ignea interceptează o pasă la portar, dar Moldovan nu se pierde cu firea, iese din poartă și îl blochează în stânga, până s-a ieșit cu mingea într-un corner rămas fără rezultat

â–ºMeciul e destul de slab ca ritm, se joacă mult la centru

â–ºMin 30 Lansare în adâncime pentru Manea, care trimite slăbuț din 18 metri, cu capul, iar mingea se duce pe lângă poartă

â–ºMin 20 Ripensia încearcă să atace, însă fără succes, fiindcă nu poate intra în careu. Anghelina trage de la 25 de metri, peste poartă și el

â–ºMin 18 Chera trage de la 22 de metri, din poziție centrală, mult peste poartă

â–ºMin 16 Ocazie mare pentru ASU după un corner. Scutaru, venit în careu, trage din 6 metri, dar mingea ricoșează din transversală. Balonul ajunge la Ignea, aflat în câțiva metri lângă bara din stânga lui Moldovan, trage, dar portarul pune corpul și respinge

â–ºMin 14 Drăghici trage de la 20 de metri central peste poartă

â–ºMin 7 Șut de la distanță a lui Dros, Moldovan reușește să rețină

â–ºMin 5 Prima ocazie a meciului. Străuț lansează o minge lungă în careu, unde apărea alb-violetă e visătoare. Drăghici trece cu mingea printre doi fundași, dar trage fără efect în bara din dreapta lui Murariu, care era depășit

â–ºDacă la meciul tur, desfășurat tot pe „Dan Păltinișanu”, au fost doar 800 de spectatori, acum, în tribune sunt aproximativ 2.000 de persoane

â–ºMin 1 A început partida de la Timișoara

Marius ANGHEL 20 Apr. 2019, 17:59 Campionat
Pe aceeași temă