„Când nu am fost defavorizați am câștigat aici, la Voluntari”. Lăzărescu vorbește despre cea mai controversată fază a derby-ului

Marius ANGHEL 03 May. 2015, 13:24 Campionat

Academica Argeș nu a reușit să se impună în meciul tur din play-off cu FC Voluntari, scor 1-1, și a rămas la cinci puncte în spatele liderului. Până la finalul campionatului mai sunt de disputat cinci etape, iar runda următoare, la Pitești, are loc revanșa dintre echipele aflate pe primele două locuri în Seria I.

Președintele clubului piteștean, Dan Lăzărescu, a criticat dur arbitrajul din acest meci și a spus, la Sport Total FM, că centralul partidei și-a schimbat decizia după protestele jucătorilor din Voluntari. În minutul 34, arbitrul Dan Dreve a acordat penalty în urma unui duel în careu între Mitache și Guerra, însă a revenit asupra deciziei și i-a acordat cartonaș galben spanionului pentru simulare. Mai apoi, ibericul a fost eliminat pentru cumul de galbene.

„Meciul a fost la discreția noastră, dar nu se poate așa ceva! S-a repetat același scenariu ca în meciul retur, din prima parte a campionatului. În meciul pe care l-am pierdut acasă a fost fault în atac grosolan. Andrei Chivulete dă lovitură liberă indirectă, firesc, după care asistentul îi semnalează să dea penalty. Astăzi, în minutul 32, fault clar la Guerra. Arbitrul dă penalty, scoate cartonașul galben să i-l acorde lui Rădoi care mai avea unul. Cei de la Voluntari protestează, arbitrul întoarce decizia și îi dă lui Guerra galben pentru simulare. Apoi Guerra ia al doilea galben și e eliminat. În loc să am eu 1-0 și să joc 11 la 10, e 0-0 și joc eu în 10. Asistentul spune că nu i-a spus nimic. Nu avea cum să intervină asistentul pentru că el deja plecase în suprafața de pedeapsă. Acest arbitru nu a mai arbitrat la Liga 1 din noiembrie. În mod normal, trebuia să fie un arbitru FIFA.

Hai să zicem că Guerra merita roșu direct la acea intrare, dar, tu, arbitru, iei o decizie și apoi o întorci la insistențele jucătorilor?

Toți mi-au spus că, în 10 oameni, am fost peste echipa gazdă. Nu-mi fac griji în legătură cu meciul retur. Îmi fac probleme că, de etapa viitoare, Voluntariul nu va mai pierde niciun meci.

Ne-am săturat să se tot facă experiențe. Pe cei doi asistenți îi știam oarecum, că am lucrat cu ei, dar erau necunoscuți pentru lume. Am înțeles că erau monitorizați pentru promovare. Asta nu e meci în care să promovezi arbitri. În două meciuri am fost defavorizați cu Voluntari. Când nu am fost defavorizați am câștigat aici, la Voluntari. În cele mai multe dintre situații, arbitrii greșesc pentru că nu au valoare. Eu chiar m-am ocupat, am promovat chiar eu doi asistenți, care se vor găsi pe lista FIFA, dar, vă spun, nu vine nimic din urmă. Din păcate, aceasta va fi cea mai gravă problemă a arbitrajului românesc.

Din păcate, am încercat să am contacte cu cei de la Voluntari, dar nu prea au vrut. Eu mi-am dorit să jucăm meciul de la Pitești în nocturnă.

Am mai plătit o amendă de 20 de milioane, pentru că, la DolceSport, am zis că Istvan Kovacs este arogant. Am primit avertisment în calitate de președinte de club, deși am spus aia în calitate de salariat la postul de televiziune. Eu nu comentez meciurile echipei mele, când eram observator nu comentam, îmi spuneam părerea în raport. O practică de acest gen se practică și în alte țări. Un fost mare arbitru francez era președinte la un club de liga secundă și, în același timp, era analist pe probleme de arbitraj la un post, mi se pare că la TF1.

Cum mie nu mi-a convenit niciodată să am parte de presiuni din partea conducătorilor, nu voi face nici eu asta. Consider că la CCA sunt oameni maturi, care nu trebuie să primească sfaturi în vederea delegărilor”, a declarat Lăzărescu în emisiunea „Fotbal la matineu”.

Foto: Alexandru HOJDA

Marius ANGHEL 03 May. 2015, 13:24 Campionat
Pe aceeași temă