Rapid a câștigat la Pitești derby-ul cu Campionii FC Argeș (scor 2-0) și se pregătește de un nou meci tare în campionat. Duminică, de la ora 12:30, o întâlnește pe teren propriu pe SCM Gloria Buzău, formație care nu are drept de promovare, însă care are un lot puternic și care are rezultate bune în acest debut de sezon, locul 2 ocupat în acest moment fiind concludent. Conducerea clubului din Giulești ar fi dorit să joace partida cu formația antrenată de Ilie Stan pe stadionul Dinamo, a purtat discuții în acest sens, însă nu a ajuns să semneze contractul, deoarece suporterii „câinilor” au amenințat că Rapidul nu are ce să caute în „Ștefan cel Mare”.
UPDATE 2: Meciul dintre Rapid și SCM Gloria Buzău nu se va disputa pe stadionul Dinamo, așa cum își doreau șefii echipei din Giulești. Mutarea a picat din cauza suporterilor trupei din „Ștefan cel Mare”.
Rapid explică printr-o postare pe pagina de Facebook motivele care au făcut să își dorescă să se mute pe stadionul Dinamo pentru următoarele două meciuri de acasă, inclusiv cel cu UTA, și a ambalat într-o poveste frumoasă această nereușită.
„EPOPEEA STADIONULUI
Explicăm, pentru că e important ca tu, suporter al Rapidului, să cunoști situația așa cum este, direct de la sursă.
În momentul în care am decis că stadionul din Regie va deveni casa Rapidului, pentru cel puțin un sezon și jumătate, suprafața de joc s-a transformat în prima și principala provocare administrativă. Și asta pentru că, abandonat vreme de mai bine de trei ani, terenul s-a deteriorat, transformându-se într-un tăpșan inutilizabil. Astfel, înainte de returul campionatului ligii a treia, investiții financiare semnificative (de ordinul a zeci de mii de euro) au fost făcute pentru a readuce la viață gazonul Regiei: însămânțare, tratamente specifice, drenare, netezire, sistem de irigație. De menționat faptul că, înființat cu foarte mulți ani în urmă, terenul din Regie nu a fost conceput cu sisteme de drenaj si irigație moderne.
După încheierea campionatului, gazonul a fost supus operațiunilor obișnuite de întreținere, astfel încât el să se prezinte în condiții optime la reluarea campionatului. Temperaturile ridicate de peste vară au activat însă un inamic nevăzut și neașteptat – cuiburile de coropișnițe aflate sub gazon – și au impiedicat aplicarea unor tratamente eficiente înainte de startul competiției. Inamic aflat în special pe terenul de joc, cel mai probabil datorită îngrășământului natural cu care gazonul a fost „ajutat” în trecut și care a distrus pe zone semnificative rădăcină firului de gazon.
Odată cu scăderea temperaturilor medii diurne, imediat după partida cu ACS Viitorul Pandurii, am luat decizia de a interveni cu tratamente complexe (dezinsecție, îndepărtare dăunători și pir, scarificare, nisip, însămânțare), astfel încât gazonul să aibă suficient timp să prindă și să se maturizeze până la venirea sezonului rece). Atât pe terenul 1 (de joc), cât și pe terenul 2 (de antrenament). Pentru realizarea acestei operațiuni am contractat unul dintre cei mai buni specialiști de pe piața locală, compania care se ocupa de întreținerea gazonului pe stadionul și baza de antrenament a Viitorului de la Ovidiu.
Am încercat, ținând cont de calendarul încărcat, să oferim timp gazonului să se regenereze, mutând temporar (cel puțin până după jocul cu UTA) echipa pe un alt stadion. Am apelat la ajutorul și bunăvoința colegilor de la Astra și Voluntari, mizând nu doar pe argumentul proximității, ci si pe cel al oamenilor cu trecut alb-vișiniu, de la cele două cluburi. Din păcate, din varii motive (obiective, suntem convinși), nu am putut primi suportul scontat. În lipsă de alternative, am apelat la ultima soluție disponibilă – stadionul Dinamo. Precizare importantă: stadioanele din Clinceni, Tunari, Berceni etc. nu sunt omologate pentru Liga 2, iar procesul de omologare, prin care și stadionul din Regie a trecut în vară, durează 30-45 de zile, fiind implicate mai multe instituții, printre care si ISU.
În ciuda faptului că am găsit înțelegere din partea clubului Dinamo, contractul a picat în ultimul moment datorită opoziției suporterilor dinamoviști (a caror poziție suntem nevoiti, de asemenea, să o înțelegem).
Așadar, în lipsa opțiunilor, meciul cu Gloria Buzău programat duminică, se va disputa acasă, în Regie. Ne bucurăm de suportul total al specialiștilor care se ocupă de refacerea gazonului, primind asigurări că se vor depune toate eforturile necesare pentru ca gazonul să se prezinte în condiții optime la ora jocului.
Ne revedem duminică, pentru a-i purta pe băieți spre victorie, așa cum numai #FamiliaRapid știe să o facă!”, a anunțat Rapid.
Peluza Cătălin Hîldan: „Pe Dinamo nu va juca niciodată rapid!”
UPDATE 1: Intenția Rapidului de a disputa meciul cu SCM Gloria Buzău pe stadionul Dinamo se lovește de un refuz puternic din partea suporterilor clubului din „Ștefan cel Mare”. Contractul cu administratorul arenei „câinilor” încă nu a fost semnat, iar Peluza Cătălin Hîldan are un mesaj clar:
„Pe Dinamo nu va juca niciodata rapid!
Balanescu si prunea vor pleca imediat dacă ajung rapidistii in parcare, nu la vestiare”.
Nemulțumit de starea gazonului stadionului Regie, Daniel Pancu a cerut în repetate rânduri ca șefii clubului și administratorii arenei să facă lucrări de modernizare. Acestea au fost demarate de săptămâna trecută, astfel că Rapidul nu poate juca acolo cel puțin meciul cu SCM Gloria. În aceste condiții, s-a căutat un alt stadion unde echipa giuleșteană să-și poată desfășura jocul de acasă cu formația buzoiană. S-a ajuns la varianta stadionului Dinamo, casa uneia dintre marile rivale.
„Am avut parte de două zile cu un gazon bun, extraordinar la Buftea, iar astăzi ne-am exprimat cu totul și cu totul altfel. Dacă eu am cerut prea mult la început de campionat: să am un gazon bun de antrenament și un gazon bun în Regie… Lucruri care au fost foarte, foarte greu de rezolvat. Văd că acum, când apar anumite zvonuri (n.r. – legate de aducerea lui Mircea Lucescu, lansate de primarul Sectorului 1), s-a intrat în reparații și cu modernizarea terenului de antrenament și al celui de joc. Când v-am spus că Rapidul se exprimă foarte bine, fiind o echipă tehnică, care atacă, pe o suprafață bună, mulți au râs și au spus că și adversarii joacă. Nu. Și încă suntem departe de adevărata valoare a echipei”, a spus Daniel Pancu la finalul meciului desfășurat de Rapid la Pitești, 2-0 cu Campionii FC Argeș.
Înaintea etapei a 8-a, Rapid ocupă locul 5, cu 13 puncte, iar SCM Gloria Buzău se află pe poziția a 2-a, cu 16 puncte. Echipa lui Ilie Stan s-a clasat de două ori în acest sezon pe primul loc al clasamentului, în etapele 3 și 4, și este una dintre cele mai bune atât în atac, unde are 14 goluri marcate, cât și în apărare, unde are trei goluri primite. Prin comparație, Rapid are 10-7 golaverajul.
Așteaptă finalizarea stadionului „Arcul de Triumf”
Daniel Pancu s-a plâns în repetate rânduri de calitatea gazonului stadionului Regie, iar în ultima perioadă s-a vorbit tot mai des despre faptul că Rapid își caută o nouă casă până când stadionul din Giulești va fi gata. Alb-vișinii au lansat varianta de a se muta pe arena „Arcul de Triumf”, când va fi dată în folosință.
„Sigur va fi gata ‘Arcul de Triumf’ înainte. Când va fi gata ‘Arcul de Triumf’, Rapid se va muta acolo pentru meciurile oficiale”, a spus Pancu la TelekomSport.
„Stadionul Rapid, cu 15.000 de locuri, care, sper eu, ca în toamna viitoare să fie gata, și mai avem o alternativă, stadionul de la Arcul de Triumf, care va avea 10.000 de locuri. Din vara anului viitor, Rapid va fi o echipă privilegiată, pentru că va avea la dispoziție două terenuri de joc”, a spus și primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, într-un interviu acordat pentru ProSport.
După ce stadionul din Giulești a fost predat Companiei Naționale de Investiții, rapidiștii s-au mutat în Regie. Se întâmpla în ultimele etape ale campionatului Ligii 3, la începutul anului 2019. Primul joc a fost în luna mai, cu SC Popești Leordeni. Clubul a scos la lumină arena pe care, în vremurile bune, evolua Sportul Studențesc. Atmosfera din Regie ne reamintește de perioadă romantică a fotbalului, astfel că suporterii vin cu plăcere la jocuri. Cu toate acestea, ar fi nevoie de investiții serioase pentru ca stadionul să fie la cel mai înalt nivel.
Distanța dintre stadionul din Regie și șantierul de la fostul „Valentin Stănescu” este de 1.5 km. După ce Sportul Studențesc a sucombat, Viitorul Domnești și FC Juniorul au mai evoluat în Regie, dar nu pentru mult timp. Amplele lucrări de renovare executate în această primăvară la arena din Regie au fost executate de Administrația Domeniului Public Sectorul 1, deși baza sportivă aparține administrativ de Sectorul 6, iar administrator este Institutul de Arhitectură.
Foto: FC Rapid 1923