A fost sau nu premeditată plecarea finanțatorului de la Petrolul? Marius Stan venise la conferință cu două demisii în alb. Situațiile în care voia să plece de la club

Marius ANGHEL 14 Jun. 2019, 14:53 Campionat
A fost sau nu premeditată plecarea finanțatorului de la Petrolul?** Marius Stan venise la conferință cu două demisii în alb. Situațiile în care voia să plece de la club

Venirea lui Marius Stan (62 de ani) la Petrolul a picat odată cu ieșirea din club a partenerului finanțator Veolia. Tot planul de viitor al grupării ploieștene s-a năruit odată cu conferința în care Mădălin Mihailovici, reprezentantul firmei franceze, s-a supărat și a părăsit încăperea în care era prezentat președintele propus.

La scurt timp după fiasco, Veolia a lansat presei comunicatul în care își anunța oficial încheierea, începând de pe 13 iunie 2019, a parteneriatului cu Petrolul, iar multe voci nu au ezitat să spună că acesta era deja pregătit de o bună perioadă de timp, fiindcă zvonuri de retragere existau de mai bine de o săptămână. Dar și faptul că Mihailovici, care era iritat încă din startul conferinței, a urmărit să fie provocat și să anunțe abandonul.

Însă, totodată, omul pe care Mădălin Mihailovici l-a propus ca președinte a venit pregătit la Ploiești să se alăture proiectului, astfel că planuri de viitor existau. Stau dovadă cele două demisii în alb pe care fostul oficial al Oțelului și primar al Galațiului le-a prezentat presei după conferință.

În discursul său cu ceea ce vrea la Petrolul, Stan a vorbit despre planuri mari. Promovarea era văzută ca un obiectiv îndeplinit lejer, iar marea țintă era câștigarea campionatului în anul în care clubul ar fi împlinit 100 de ani, în 2024, și participarea în cupele europene.

Prima demisie era datată pe 13 iunie 2019, adică la finalul sezonului viitor, și intra în vigoare dacă echipa nu promova în Liga 1. „Asta era valabilă dacă nu promovam. Dacă eu, care nu am ratat niciodată un obiectiv asumat nu reușeam promovarea la Petrolul, plecam singur. Nu trebuia să mă dea nimeni afară”, a spus Stan.

A doua avea ca dată 13 iunie 2024, atunci când Petrolul se dorea a fi campioana României. „În 2024 vreau să mă retrag pe criterii de vârstă. Se împlinesc și 100 de ani de existență. Mi-am propus ca atunci, în 2024, cu mine la acel moment sau poate fără mine, Petrolul să fie campioană en-titre”, a explicat Stan.

Ambele vizau obiective clare.

„În opinia mea, performanță majoră nu înseamnă să promovezi în Liga 1, să fii acolo o echipă de de pluton. Înseamnă să promovezi pe un proiect sănătos, un proiect serios, să devi o echipă puternică de Liga 1, astfel încât din anul al doilea de participare în Liga 1 să te bați pentru cupele europene și mi s-ar părea formidabil, fantastic, dar la îndemână, să știți că nu este poveste, ca aniversarea de 100 de ani să vă prindă, să ne prindă, dacă o fi să fac parte din acest proiect, în postura de campioni en-titre sau campioni în devenire. Asta este obiectivul pe care ni l-am propus împreună. Partenerul finanțator știe ce are de făcut, pentru că am discutat, în linii mari, evident, pentru că nu putem vorbi de amănunte la momentul de față. Alte amănunte despre strategie, cred că nu este momentul, deocamdată, să discutăm, pentru că mi se pare corect și decent să urmăm toate procedurile statutare. Atunci când oficial voi fi numit președintele clubului, putem vorbi deschis, oricând, despre strategia clubului, despre ceea ce ne dorim să facem la acest club și eu am ferma convingere că putem reuși fără nicio problemă. A promova în Liga 1 mi se pare un obiectiv mai mult decât facil. N-ați făcut-o până acum pentru că, probabil, s-au făcut greșeli. Nu e cazul să fac eu analize, dar nu cred că ați fost o familie. Familie când spui, spui la un loc, finanțator, antrenor, echipă, suporteri. Dacă o verigă din acest lanț nu funcționează, să știți că șansele de reușită sunt minime. Adversarii vor avea ei o șansă în plus. Vă mulțumesc deocamdată”, a spus Marius Stan în conferința de presă, înainte ca Mihailovici să plece și să abandoneze clubul.

Ulterior, Stan a rămas să vorbească cu cei prezenți la conferință și spera ca reprezentantul Veolia să se răzgândească față de cele spune atunci când s-a ridiciat și a plecat. „Dacă vreți să respectați întâlnirea, o respectăm. Dacă nu, mă ridic și plec. Vreți să plec? (n.r. – din sală se aude „Plecați. Da”). Mulțumim frumos. În acest moment, Petrolul nu mai are finanțare (n.r. – fanii aplaudă ironic și spun că Petrolul a fost al lor, iar replica lui Mihailovici a fost că Petrolul a fost întotdeauna al lor), a spus Mihailovici înainte să iasă din sală.

„Păcat că sunt interese mici puse înaintea unui proiect care putea fi senzațional”

Cum anunțul oficial nu a întârziat prea mult, Marius Stan a spus că, în aceste condiții, nici el nu rămâne la Petrolul. „Nu mai e de comentat, când ai un finanțator atât de puternic, de mare, să te agăți de lucruri atât de mărunte este irațional. Cred că Petrolul fără Veolia n-o să meargă foarte bine. Va fi greu să reziste și în liga a doua. Păcat că sunt interese mici puse înaintea unui proiect care putea fi senzațional. Îi înțeleg supărarea lui Mihailovici, nu poți să fii tratat la modul ăsta. Eu am avut cu dânșii o discuție, dacă colaborarea cu Petrolul pică (n.r. – parteneriatul cu Veolia), pică și angajamentul meu”, a spus Marius Stan pentru Realitatea Sportivă.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 14 Jun. 2019, 14:53 Campionat
Pe aceeași temă