UTA a semnat cu golgheterul Ligii 2 și patru jucători cu care antrenorul a mai lucrat. Ce au spus la prezentarea oficială și cum i-a descris Laszlo Balint

UTA și-a prezentat astăzi primele cinci achiziții pentru noul sezon al Ligii 2, iar dintre aceștia doar unul nu a mai lucrat cu antrenorul Laszlo Balint. Doi dintre ei vin de la ultima echipă a noului șef al băncii tehnice arădene, Metaloglobus (Florin Iacob și Marius Tomozei), doi de la formația pe care a antrenat-o în tur, Sportul Snagov (Florin Ilie și Bogdan Stancu) și unul de la Aerostar Bacău (Valentin Buhăcianu), acolo unde a marcat 25 de goluri și și-a adjudecat titlul de golgheter al Ligii 2 în acest sezon. Acesta din urmă este cel pe care nu l-a avut niciodată sub comandă, ci l-a întâlnit doar ca adversar.

Mai jos regăsiți descrierile jucătorilor și declarațiile acestora despre venirea la UTA, cât și ale antrenorului Laszlo Balint.

Florin Iacob: „Am mai jucat și pentru FC Brașov și știu că e o mare responsabilitate să activezi la o echipă cu tradiție”


Florin Iacob (25 de ani) vine de la Metaloglobus, echipă unde a mers împreună cu Laszlo Balint în iarnă, după ce în prima parte au fost la Sportul Snagov. Portarul originar din Brașov este jucătorul pe care antrenorul îl ia aproape peste tot unde merge. Până acum, amândoi au colaborat la Unirea Tărlungeni, FC Brașov, ASA Târgu Mureș, Sportul Snagov și Metaloglobus. Iacob și-a început cariera la FC Brașov, iar pe lângă echipele enumerate deja, a mai jucat și la Concordia Chiajna.

În sezonul recent încheiat a evoluat în 18 meciuri pentru Snagov și în 14 pentru Metaloglobus.

„Mă bucur că am ajuns la UTA, o echipă cu tradiție în spate, Campioana Provinciei. Speram că, odată cu aducerea noastră și a staffului tehnic, să ne facem treaba cât de bine putem și să o ridicăm pe UTA, să o ducem acolo unde îi este locul. Am mai jucat și pentru FC Brașov și știu că e o mare responsabilitate să activezi la o echipă cu tradiție. Dar, îmi place provocarea și presiunea suporterilor”, a spus Florin Iacob.

„Cu portarul Florin Iacob am colaborat la mai multe echipe. Am încredere în el. El a demostrat că la nivelul Ligii a 2-a este printre cei mai buni, iar statistica vorbește în acest sens”, a spus Balint.

Bogdan Stancu: „Am ales să vin aici pentru că vreau să fac performanță”


Bogdan Stancu (25 de ani, fundaș stânga) e originar din Snagov și a avut, până acum, doar două experiențe în afara localității natală. A evoluat pentru FC Snagov (fostă în Liga 2), Voința Snagov și Sportul Snagov (inclusiv când echipa se numea Metalul Reșița, dar se mutase la Ghermănești, sat din comuna Snagov), dar, pentru scurte perioade, și pentru CS Afumați și Dunărea Călărași.

La Călărași a jucat doar opt meciuri, iar în ultimele două sezoane a revenit acasă, la Sportul Snagov, unde a fost titular în stânga defensivei. În campionatul recent încheiat al Ligii 2 a evoluat în 33 de meciuri, în 28 ca titular, fără să înscrie. În prima parte a sezonului a fost antrenat de Laszlo Balint.

„Vreau să mă pregătesc cât mai bine, iar Mister va decide dacă voi juca sau nu. Dacă voi intra pe teren, voi da totul. Asta e clar. Știu că UTA este un club cu tradiție, are suporteri frumoși și se dorește performanță. Sigur, e important că și Mister a ales UTA, dar, la rândul meu, am ales să vin aici pentru că vreau să fac performanță”, a declarat Stancu, citat de Sport Arad.

„Corespunde profilului dorit de noi, suntem convinși că se va integra foarte rapid și în proiectul de la Arad”, a spus Balint despre Stancu.

Marius Tomozei: „Sper că vom juca mai repede pe iarbă, pe noul stadion”


Marius Tomozei (28 de ani) are multe echipe trecute în CV-ul său, dar doar o colaborate cu Laszlo Balint. Cu antrenorul care l-a dorit la UTA a lucra în acest an, la Metaloglobus. Fundașul dreapta are experiența Ligii 2, însă singura șansă pe care a avut-o de a demonstra la Liga 1 s-a terminat rapid. În 2016 a ajuns la FC Botoșani, pentru care a prins doar două prezențe în prima ligă.

În cariera sa a jucat pentru CS Buftea, FC Snagov (în două rânduri), CSM Râmnicu Vâlcea (în trei rânduri), Metalul Reșița (actuala Sportul Snagov), ASA Târgu Mureș, FC Costuleni (Rep. Moldovan), Flota Swinoujscie (Polonia), FC Caransebeș, FC Botoșani, CS Mioveni, Dunărea Călărași, Energeticianul și Metaloglobus.

În sezonul recent încheiat a jucat pentru Energeticianul, în 10 meciuri, și apoi pentru Metaloglobus, în 15 jocuri. Cu echipa bucureșteană semnase înainte ca Laszlo Balint să fie antrenor.

Tomozei a fost sunat de Ionuț Popa și între pauza dintre tur și retur, dar a refuzat atunci. „Nu pot să spun că am refuzat oferta din iarnă, dar soția mea a născut și eram în altă situație. UTA are suporteri, te simti fotbalist la Arad. Am lucrat cu domnul Balint la Metaloglobus. Cred ca vom colabora bine și aici. Postul meu de bază este cel de fundaș dreapta, dar pot juca în oricare dintre benzi. În plus, sunt obișnuit și cu sinteticul după perioada de la Metaloglobus, dar sper că vom juca mai repede pe iarbă, pe noul stadion”, a spus Tomozei.

„Marius este fundaș lateral polivalent, ne-am dorit să avem consistență pe aceste posturi. Într-adevăr, avem doi jucători tineri, cu potențial și perspective bune (n.r. – Ivan și Gavrilă), dar dorim să avem soluții inclusiv în momentele în care vor fi chemați la loturile naționale, lucru de care suntem mândri. Are experiență inclusiv la Liga 1 (n.r. – două meciuri), a evoluat pentru echipe importante, are experiență, calitate, este foarte util și se încadrează în categoria jucătorilor de caracter, de vestiar”, l-a prezentat Laszlo Balint pe Tomozei, potrivit Sport Arad.

Florin Ilie: „UTA, o echipă importantă, cu suporteri minunați. Acesta a fost și principalul factor pentru care am venit”


Originar din Alba Iulia, Florin Ilie (26 de ani) s-a făcut cunoscut în fotbalul românesc la vechea Poli Timișoara, a lui Marian Iancu, după ce junioratul și l-a făcut la Unirea. Ulterior, prima lui experiență în Liga 1 a fost la Concordia Chiajna și au urmat Corona Brașov, Gaz Metan Mediaș, din nou Chiajna și apoi a ajuns în Liga 2, la FCM Baia Mare. Clubul s-a desființat și a trecut la Luceafărul Oradea și după a mers din nou în prima ligă, la Pandurii Târgu Jiu. S-a întors din nou în Liga 2, la ASA Târgu Mureș, CS Mioveni și Sportul Snagov.

În ultimul sezon, fundașul central a evoluat pentru Sportul Snagov în 32 de meciuri, în toate ca titular, și a înscris un gol. Cu Laszlo Balint a colaborat la ASA Târgu Mureș și la Snagov.

„Mă bucur că am ajuns să semnez cu UTA, o echipă importantă, cu suporteri minunați. Acesta a fost și principalul factor pentru care am venit, e cel mai important la o echipă. Suporterii te împing din spate, sper să-i avem alături de noi și să facem rezultate bune. Știu că mai sunt fundași valoroși în lot, dar concurența este benefică la orice club. Sper să facem treabă împreună și cine este cel mai bun, să joace. Sincer, nu mai puteam rămâne la Snagov în acele condiții, legate de teren și restul, dar sper să jucăm și aici cât mai puțin pe suprafața sintetică și să ajungem pe noul stadion cât mai curând posibil”, a spus Florin Ilie.

„Am mai lucrat împreună, CV-ul său e foarte bogat, cu prezențe inclusiv la nivelul primului eșalon. Ne-am folosit de toate resursele noastre de persuasiune pentru a-l convinge să vină aici, pentru că a fost intens ofertat”, a spus Balint.

Valentin Buhăcianu: „Nu e tocmai ușor să ieși golgheterul Ligii a 2-a la o echipă ce a retrogradat”


Originar din Vatra Dornei, Valentin Buhăcianu (25 de ani) a avut în acest sezon cea mai bună prestație din cariera sa. A ajuns la borna 25 de goluri marcate în 37 de partide și a urcat pe primul loc în topul marcatorilor eșalonului secund chiar în ultima rundă, cu trei în plus față de atacantul Universității Cluj, Cristian Gavra.

La UTA a ajuns după ce i s-a terminat contractul cu Aerostar, echipă cu care semnase în vara trecută. Până acum, masivul atacant a jucat doar pentru formații din Moldova, precum Bucovina Pojorâta, Atletico Vaslui sau Știința Miroslava, astfel că experiența de la Arad e prima din cariera de fotbalist. Buhăcianu a avut o scurtă perioadă în care s-a și lăsat de fotbal și a plecat la muncă în străinătate. S-a întâmplat după ce Atletico Vaslui s-a desființat. Ulterior a semnat cu Miroslava.

„Într-adevăr, până acum am jucat numai în Moldova, dar sunt pregătit să încep o experiență nouă la UTA, aici unde, din câte știu, suporterii sunt foarte aproape de echipa. Nu e tocmai ușor să ieși golgheterul Ligii a 2-a la o echipă ce a retrogradat, dar ceea ce a fost a fost, acum trebuie să-mi demonstrez calitățile la UTA. Mă consider un fotbalist matur, chiar dacă nu am jucat în Liga 1 și nu am încă 26 de ani. Am venit cu gândul de a-mi ajuta echipa, la sfârșitul sezonului vom vedea câte goluri voi marca”, a punctat Valentin Buhăcianu, citat de Sport Arad.

„Mă bucur mult că am reușit să îl aducem, l-au dorit foarte multe echipe, a ales UTA. Vorbesc cifrele pentru el”, a vorbit despre atacant Laszlo Balint.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: UTA Arad

Pe aceeași temă