Șlefuit în „laboratorul” La Masia, Iloie e pariul de promovare al Săgeții

Mihai Andries 23 Jul. 2014, 01:34 Special

E vara lui 2004. Familia Iloie din Feldru lasă Țara Năsăudului și îngroașă numărul românilor ce-și caută fericirea în Spania. O nouă familie se alătură celei mai mari comunități străine de pe tărâm iberic, ce duce spre 900.000 de suflete și își pune viitorul în mâinile destinului.

Drept răsplată, Iloie-tatăl, muncitor în construcții, îi face o promisiune băiatului său Alexandru. „Tati, faci școală aici și te dau și la fotbal”, e jurământul cu care puștiul de 8 ani lasă bucuria ludică de pe dealurile din Feldru pentru tărâmul iberic.

De la Praga, direct în La Masia

Puștiul explodează de entuziasm pe teren la juniorii lui CF Villanova și, la scurt timp, e chemat la antrenamentele echipei mari ce evolua în liga a III-a.

„Am prins și meciuri oficiale. Cu Nastic Taragona a venit și Sergi Barjuan, antrenorul de la Barca B de atunci. Nu-mi venea să cred! M-a urmărit tot meciul, iar la final m-a invitat să dau niște probe. Am mers, m-au pus să joc, să arăt ce pot, după care, pentru că aveau lipsă un fundaș stânga, m-au băgat pe teren”, mărturisește Alexandru, prima clipă în universul La Masia. Și aici, surpriză! E chemat în turneu cu Barca B, la Praga, iar după 10 zile, e chemat de șefii lui Messi și Iniesta să semneze contract cu Barcelona!

I-a furat ochii lui Lucescu

Timpul trece iute, nu are răbdare cu oamenii. Fabrică de „Messi”, Barça Under 17, câștigă turneul de la Donetsk, organizat pentru a celebra cei 75 de ani de existență ai Șahtiorului. Inter, Ajax sunt „victime”, dar și România Under 17. Lucescu e cu ochii pe el, dar și Belodedici. Dar un „scurt circuit” face că puștiul să nu își facă loc și la lotul de Under 17 al tricolorilor. „Nu știu de ce, dar eu la loturi nu am fost chemat niciodată. Nu fac o dramă, este timp. Să fiu sănătos și să-mi iasă jocul”, e încrezător Iloie. Vorbește românește cu puternic accent spaniol. „Păi ce să fac, dacă am vorbit mai des spaniolă?!”, își explică puștiul stângăciile lingvistice.

Nouă casă: „orașul unde soarele sărută marea”

Iloaie face un an excelent în La Masia, dar un scenariu nebănuit avea să îl urmărească pe puști. După un an la Barcelona B, Alexandru se accidentează la genunchi. Se reface greu și e împrumutat la Gimnastic Tarragona, în Segunda B, iar apoi anul ulterior la Cornella (foto, în verde), unul din „sateliții” Barcelonei. Un telefon venit din România îl bulversează însă în vară. „Au sunat cei de la Năvodari, au vorbit cu tata și așa am ajuns aici. Atât mie, cât și tatălui meu ni s-a părut o oportunitate foarte bună să progresez!”, spune ferm Iloie, singurul român aflat în ultimii ani la juniorii B ai Barcelonei (2011-2012).

Coleg de generație cu Munir El Haddadi

Românul a fost coleg de generație la Juvenil B cu câteva dintre talentele care au cucerit la mijlocul lui aprilie UEFA Youth League, după un categoric 3-0 cu Benfica în finală. Dintre colegii lui Iloie din acel sezon cel mai cunoscut este noua senzație de la Barcelona B, Munir El Haddadi, autorul unui gol superb în finala competiției mai sus amintite, cu un șut de dincolo de mijlocul terenului. Dintre finaliștii din aprilie mai fac parte și portarul Ondoa și jucătorii de câmp Godswill, Riera, Quintilla, Ebwelle și Rolon.

DECLARAȚII

„Stafful tehnic, împreună cu mine, credem că am câștigat un fotbalist care ne poate ajuta să promovăm. Și, cine știe, poate și noi să îl > la națională”
Aurelian Băbuțan, manager general Săgeata Năvodari

„Nu am niciun regret că am revenit în România! E totuși țara unde m-am născut și unde cred că pot progresa foarte mult”
Alexandru Iloie, fundaș stânga Săgeata Năvodari

ALEXANDRU FLAVIU ILOIE
Data nașterii: 21.11.1995
Locul nașterii: Feldru
Înălțime: 1,80 metri
Poziție: fundaș stânga
Cluburi la care a evoluat: Pro Someș Feldru, FC Villanova, Barcelona, Gimnàstic de Tarragona, UE Cornellà

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ
Foto: Alexandru RAITA

Mihai Andries 23 Jul. 2014, 01:34 Special
Pe aceeași temă