Reacția Dunării Călărași după acuzațiile Chindiei că i-a ofertat mai mulți jucători și i-a „furat” doi. Dan Alexa: „Nu e adevărat. Vă spun eu cum s-a întâmplat”

La aproape trei săptămâni distanță după ce la Chindia Târgoviște izbucnea scandalul „Honciu-Ispas”, Dunărea Călărași vine cu o reacție oficială.

Liderul Ligii 2 fusese acuzat de conducătorii formației dâmbovițene că „a urmărit destabilizarea noastră” prin ofertarea mai multor jucători importanți ai echipei. Fundașul Denis Ispas și mijlocașul Georgian Honciu au încercat să obțină un contract mai bun de la Chindia, însă, cum oferta Dunării a fost net superioară, au semnat cu formația antrenată de Dan Alexa. Ambii jucători se află în ultimele șase luni de contract, au fost excluși din lot și au fost înștiințați că până la vară nu vor mai fi folosiți, conducerea târgovișteană considerând oferta călărășenilor de transfer imediat „o batjocură”.

Astăzi, într-o conferință de presă desfășurată la sediul clubului Dunărea, antrenorul Dan Alexa a vorbit despre lotul de care dispune în acest moment, despre adversarele la promovare și despre scandalul „Honciu-Ispas”.

„Au fost acele discuții cu cei de la Chindia pentru Honciu și Ispas. Țin foarte mult să aduc niște lămuriri, pentru că s-a creat, așa, o părere că le-am fi furat jucători. Nu au fost adevărate. Vă spun eu cum s-a întâmplat. Le-am făcut o ofertă celor doi, iar ei au așteptat două săptămâni. Au așteptat oferta Chindiei. Cei de la Chindia trebuie să-și asume faptul că au pierdut cei mai buni jucători ai lor. Honciu și Ispas au așteptat oferta de la Chindia pentru prelungirea contractele. Oferta a venit, dar a fost prea mică. Cred că cei doi ar trebui să fie respectați mai mult. Sunt doi dintre cei mai buni jucători ai Ligii a 2-a. Pentru faptul că am reușit să-i luăm din vară nu poate decât să ne bucure. Au fost multe lucruri neadevărate, că am fi contactat mai mulți jucători, nu doar liberi de contract. Mi l-aș fi dorit foarte mult și pe Cherchez, dar mi-a promis că din vară vine la noi în eventualitatea în care vom promova. Apoi au fost discuții că l-aș fi vrut și pe Licu. Licu este unul dintre transferurile foarte bune ale Chindiei. El îmi este și neam cumva, prin alianță. L-am dorit pe Licu, dar aveam de ales între el și Stoica. Știți foarte bine că Stoica a confirmat aici la Călărași, este ca și un copil al orașului și am decis să-l iau pe el. În momentul în care l-am luat pe Stoica, nu ne-am mai gândit la Licu. Eu cred că Licu pentru Chindia este un transfer reușit. Este unul dintre cei mai buni juniori din Liga a 2-a. În rest, una peste alta, cei din conducerea Chindiei trebuie să-și asume faptul că greșeala este a lor. Nu poți să pierzi atât de ușor doi jucători de o asemenea valoare. Altceva noi nu am făcut. Ne-am făcut treaba, ne-am văzut de interesul nostru”, a spus Dan Alexa.

„Sunt mulțumit de lot. Trebuie să integrăm repede jucătorii nou-veniți. Pentru a promova avem un lot care să ne permită acest lucru. Așteptăm returul de campionat. Hermannstadt a luat jucători doar de la Liga 1, e o echipă care chiar s-a întărit. Avem șapte puncte față de Chindia. Pentru noi este foarte important să menținem distanța față de locul 3. Primele două clasate vor promova direct”, a spus Alexa despre adversari.

Ghergu: „Nici pentru 100.000 de euro nu ar fi plecat acum la Dunărea, contracandidata noastră la promovare”

Reacția lui Alexa vine după ce președintele Chindiei, Marcel Ghergu, declara într-o conferință de presă susținută pe 22 ianuarie că Dunărea le-a ofertat mai mulți jucători prin intermediul agentului apropiat antrenorului echipei călărășene. Ghergu fusese acuzat că l-ar fi amenințat cu moartea pe Ispas fiindcă nu vrea să-și prelungească înțelegerea cu Chindia. Oferta primită pentru Honciu și Ispas i s-a părut o batjocură, însă, oricum, nu i-ar fi cedat nici pentru 100 de miii de euro unei contracandidate la promovare.

„Anamaria Prodan ne-a transmis că oferă 10.000 de euro pentru ambii jucători, Honciu și Ispas, cu trecere imediată la Călărași. Am considerat oferta o batjocură. Oricum, era exclus să le dăm drumul la Dunărea, contracandidata noastră la promovare. Nici pentru 100.000 de euro nu ar fi plecat acum. Rețineți că nu a fost nici măcar vreo propunere scrisă, ci două telefoane din partea doamnei impresar. Pentru Ispas, ca să știe toată lumea, a existat o variantă din Liga 1, de la Juventus București, care ar fi dat 30.000 de lei dacă ar fi rămas în Liga 1, cu fundașul de la noi în teren. Adică vreo 7.000 de euro pentru un jucător precum Ispas… Nu am amenințat pe nimeni cu moartea, cei doi au înștiințat pe toată lumea că nu vor nici măcar să negocieze cu Chindia prelungirea contractelor. Le vom onora contractele până la capăt, dar nu vor mai face parte din lot”, spunea Marcel Ghergu.

„Honciu și Ispas sunt doi jucători importanți, doi titulari de bază ai echipei noastre. Honciu e căpitanul și golgheterul echipei, sigur că reprezintă o pierdere. În momentul în care ne asumăm un obiectiv, trebuie să ni-l asumăm cu toții și în totalitate. Dacă era ofertă de Liga 1, sigur ar fi fost discuții, însă aici vorbim despre o contracandidată la promovare. Cred că este un caz singular în fotbal, ca o contracandidată să contacteze cinci-șase jucători de la un adversar, cel puțin la nivel de Liga a 2-a. Mie îmi este greu să cred că intenția celor de la Dunărea Călărași este de a transfera neapărat niște jucători, ci mai degrabă a urmărit destabilizarea clubului nostru”, a comentat și antrenorul Nicolae Croitoru.

Contracte valabile de la 1 iulie

A doua zi după conferință, Georgian Honciu și Denis Ispas semnau cu Dunărea, contractul urmând a intra în vigoare de la 1 iulie 2018. Ghergu a revenit cu declarații și i-a numit pe toți jucătorii care fuseseră ofertați de călărășeni.

„Vă explic eu cum au stat lucrurile: au fost sunați – de către Anamaria Prodan sau Dan Alexa – Honciu, Ispas, Martac, Cherchez, chiar și Licu, jucător de care antrenorul de la Călărași a aflat din presă că e la noi în pregătiri. Licu le-a transmis clar că el acolo nu mai revine, doar ce a fost dat afară, Cherchez și Martac au semnat în continuare cu noi, Ispas probabil a fost păcălit, iar Honciu rămăsese că vine la negocieri”, a vorbit președintele Chindiei.

Ispas: „După șase ani petrecuți la Târgoviște, cred că meritam și eu să ies pe ușa din față de la club și nu pe cea din spate”

Fundașul Denis Ispas știe că, doar pentru el, Dunărea a făcut către Chindia o ofertă și mai consistentă, spune când a semnat cu echipa călărășeană și că singurul lucru pe care și-l dorește este să fie lăsat să plece.

„Am semnat a doua zi după ce m-a dat afară din vestiar domnul președinte Ghergu, pe motiv că nu am vrut să-mi prelungesc contractul cu Chindia. Dacă nu mai ești bine primit undeva, trebuie să-ți găsești altceva. Prima dată m-am întâlnit cu Anamaria Prodan, impresarul meu de pe 6 ianuarie, după care am fost contactat telefonic de cei de la Călărași. Din câte știu eu, Călărași a mai făcut o ofertă pentru mine, 15.000 de euro și un jucător. După șase ani petrecuți la Târgoviște, cred că meritam și eu să ies pe ușa din față de la club și nu pe cea din spate. Nu mai vreau să reproșez la nimeni nimic, tot ce vreau este să fiu lăsat să plec. Am program separat la Chindia, de unde nu se vrea să reziliem contractul de niciun fel, nici cu bani, nici fără bani. Nu mi-am primit salariul pentru luna decembrie”, spunea Denis Ispas pentru Jurnal de Dâmbovița.

Denis Ispas a jucat pentru Chindia în 19 meciuri, dintre care în 17 ca titular, și nu a înscris niciun gol în acest sezon.

Honciu: „99 la sută dintre colegii mei nu ar fi stat pe gânduri dacă ar fi avut oferta pe care mi-a făcut-o mie Călărași”

Mijlocașul Georgian Honciu s-a simțit deranjat de mai multe lucruri petrecute la Chindia în ultimul timp și spune că 99 la sută din colegii săi nu ar fi stat pe gânduri dacă ar fi primit oferta pe care Dunărea i-a făcut-o lui. Căpitanul echipei târgoviștene crede că cei de la Călărași vor mai face o ofertă financiară pentru ca transferul să se facă în această iarnă.

„Am luat presiunea asupra mea. Poate să scrie orice, eu știu ce am avut de făcut și ce a trebuit să fac. Când mă duc la farmacie sau la alimentară nu plătesc cu sufletul. Cu Călărași am semnat în weekend, dar am hotărât să nu înregistreze contractul. După conferința de presă și după tot ce s-a spus, le-am spus celor de la Călărași să-l înregistreze. M-au deranjat unele lucruri, dar acum sunt imun. Eu știu cel mai bine ce a fost în sufletul meu, cât am dat eu pentru echipa asta și pentru toată lumea. Vă spun sincer că 99 la sută dintre colegii mei nu ar fi stat pe gânduri dacă ar fi avut oferta pe care mi-a făcut-o mie Călărași, de trei ori peste ce câștig la Chindia și de două ori mai mult dacă plec de acum. Eu cred că Dunărea va mai încerca să vină cu o ofertă, prin care să fie împăcat și clubul Chindia. Aici mi s-a propus 500 de lei în plus față de ce aveam până în vară, deci am negociat prelungirea contractului. A fost decizia mea și mi-o asum. O să mă pregătesc separat, o să-mi văd de treaba mea, nu vreau să deranjez pe nimeni și nici să mă cert cu nimeni de la echipă”, a declarat și Honciu.

Georgian Honciu a evoluat în 17 meciuri, în 16 ca titular, dintr-un total de 21, și a înscris 9 goluri, fiind golgheterul echipei, alături de Cristian Cherchez. Sezonul trecut, Honciu a jucat în 31 de jocuri și a înscris 13 goluri, fiind printre cei mai buni fotbaliști ai Chindiei.

Articol scris de Marius ANGHEL

Pe aceeași temă