Ilie Stan a alcătuit lista cu jucători pe care nu-i mai vrea la SCM Gloria. „Nu pot face față rigorilor sau la ceea ce vreau eu.” Analiza primei părți a sezonului și planurile de viitor

SCM Gloria Buzău s-a despărțit în mod oficial, până acum, după încheierea primei părți a sezonului Ligii 2, doar de Alexandru Bourceanu (34 ani), jucător care a luat această decizie fiindcă vrea să își încheie cariera și să se concentreze pe cursurile de antrenor. Lista cu jucători care nu mai sunt doriți la echipă de antrenorul Ilie Stan cuprinde zece nume, cele mai importante fiind cele ale foștilor prim-divizionari Andrei Enescu și Dragoș Balauru. Tehnicianul a tras câteva concluzii și despre evoluția Gloriei în cele 21 de etape, despre situația dreptului de a promova și ceea ce își dorește pentru următorul sezon.

Zece jucători nu mai sunt doriți de Ilie Stan la SCM Gloria

La fel ca orice echipă, și SCM Gloria Buzău vrea să facă schimbări în lot în această pauză de iarnă. Ilie Stan a tras concluziile după prima parte a sezonului și a anunțat conducerea clubului că nu vrea să mai conteze pe zece jucători, doi dintre ei nici măcar care nu au prins lotul primei echipe, dar care au contract cu gruparea buzoiană.

Dragoș Balauru, Robert Candrea, Moussa Konate, Lassana Camara, Andrei Enescu, Richardo Mihalache, Liviu Godin, Mădălin Calu, Cristian Chirițescu și Mickael Meira sunt jucătorii care nu mai intră în vederile antrenorului.

„Unii dintre ei au contracte și trebuie să găsim soluții, să vedem cum ne despărțim, dar este clar că nu o să mai rămână. Decizia asta trebuia să o iau imediat după ce am pierdut în Cupa României (n.r. – 2-3 la loviturile de departajare cu Metalul Buzău, după ce după 90 și 120 de minute scorul a fost unul de egalitate, 0-0). Rezultatul ăsta a fost un declin în cadrul vestiarului. Atunci mi-am dat seama că acești jucători nu pot face față rigorilor sau la ceea ce vreau eu să fac”, a spus Ilie Stan pentru Liga2.ro.

Jucătorii la care Ilie Stan renunță sunt aproape majoritatea celor care au evoluat puțin pentru echipă în acest sezon. Ruptura dintre antrenor și portarul Balauru s-a produs de ceva timp, în timp ce restul au avut apariții sporadice în primul „11”. Doi dintre cei zece chiar nu au evoluat deloc, printre care și portarul portughez Mickael Meira.

Jucătorii și aparițiile lor la SCM Gloria în acest sezon: Balauru (10), Candrea (5), Konate (2), Camara (1), Enescu (7), Mihalache (7), Godin (4), Calu (5), Chirițescu (0) și Meira (0).

Ilie Stan: „Vrem jucători, ca valoare, peste cei la care renunțăm”

În locul acestora, Ilie Stan își dorește achiziții care să ajute nu neapărat pentru partea a doua a sezonului, ci și pentru campionatul următor. Posturile principale unde antrenorul își dorește întăriri sunt cele de portar, fundaș central, mijlocaș central și atac.

„Cine o să vină? Suntem în discuții. Acum depinde și de situația lor contractuală pe unde se află ei. Ne dorim un portar, doi fundași centrali, un numărul 10 și un om de atac. Cam astea ar fi posturile pe care am dori să le acoperim. Vrem jucători, ca valoare, peste cei la care renunțăm. Vrem și jucători pe care îi luăm să-i pregătim pentru sezonul viitor, de 2001, 2002, atâta timp cât în acest moment nu avem drept de promovare sau între timp se dă acea lege de schimbare a regulamentului față de cluburile de drept public sau poate reușim noi să aducem un investitor. Poate așa a vrut Dumnezeu, să avem timp să creăm o echipă omogenă, cu relații, să fim pregătiți din toate punctele de vedere. Nu poți cere rezultate imediate. E nevoie de timp. Buzăul e echipa mea de suflet și chiar vreau să revină în Liga 1”, a declarat Ilie Stan.

„Avem timpul necesar pentru a forma o echipă puternică pentru anul viitor”

Cât despre parcursul echipei din prima parte a sezonului, în care SCM Gloria a avut un start excelent, în care a și fost în două etape lider, dar a și avut o perioadă de cădere și mai apoi de revenire, Ilie Stan spune că a contat mult și situația clubului. Inițial, jucătorilor li s-a transmis că se vrea promovarea, ca după aceea clubul să afle că nu poate accede în Liga 1 din cauza faptului că e de drept public.

Ilie Stan a vorbit și despre cei doi dintre cei mai buni jucători din lot, atacantul Valentin Alexandru și mijlocașul Valentin Munteanu, care au oferte de la alte cluburi, printre care și Rapid, însă niciunul nu va pleca dacă nu i se va plăti clauza de reziliere. Antrenorul vrea continuitate și e convins că rezultatele vor apărea în sezonul următor.

„Nu sunt mulțumit de acest loc 10, dar, în același timp, trebuie să fiți de acord cu mine că este foarte greu să antrenezi o echipă atâta timp cât aduci jucători și le spui clar că vrem promovarea și după aia să nu reușim să luăm acest drept de promovare. Sunt sigur că jucătorii, după pregătirea de iarnă, o să fie mult mai responsabili și chiar o să fie conștienți de faptul că ne așteaptă o perioadă pozitivă, din punctul meu de vedere, că avem timpul necesar pentru a forma o echipă puternică pentru anul viitor. Faptul că majoritatea jucătorilor au contracte cu noi pe doi ani de zile. Uitați, acum avem oferte și pentru Vali Alexandru și pentru Vali Munteanu, dar ei sunt legați de clauze și au contract pe doi ani cu echipa. Deci, în momentul în care am făcut această selecție, vizavi de ceea ce urmează, am zis să merg pe doi ani de zile, ca să pot să creez un lot puternic. Exact cum am făcut și la Brănești. Cei doi nu vor pleca, pentru că nimeni nu plătește clauza pe care am stabilit-o noi. Ei pot să plece, dar să plătească acea clauză. Pentru mine contează foarte mult să avem un an de zile împreună, trei-patru pregătiri împreună. Rezultatele și o echipă se crează în timp.

Avem și niște probleme legate de organizare. Fiind echipă finanțată din bani publici, noi mergem pe un program cu norme stabilite în urmă cu trei ani de zile, când s-a înființat clubul. Și atunci ne este foarte greu acum, ca, după doi-trei ani de zile, să vrem în Liga 1 și noi să mergem în aceeași notă ca atunci când eram în Liga a 4-a. S-au scumpit toate între timp, tot ce înseamnă alimentație, vitaminizare, cantonamente, cantonamentele înaintea jocurilor. Nu este atât de ușor.

Echipa a făcut jocuri foarte bune, iar, privind analiza, singura echipă care ne-a dominat mai mult de 70 la sută din joc a fost cel de la Petrolul Ploiești, când am câștigat cu 1-0. În celelalte jocuri, nimeni nu ne-a dominat, nici fizic, nici tehnic, nici tactic, dar am făcut greșeli, personale, colective, care ne-au costat. Au fost și câteva greșeli de arbitraj, dar nu mai contează. De asta spun că pentru anul viitor e foarte important să învățăm din greșelile pe care le-am făcut anul acesta și să fim mai puternici.

Îmi doresc și ca suporterii să rămână alături de noi, să ne susțină, să fim uniți, pentru că vom face lucruri frumoase împreună”, a mai spus Ilie Stan pentru Liga2.ro.

SCM Gloria Buzău a încheiat prima parte a sezonului Ligii 2 pe locul 10, cu 28 de puncte acumulate în 21 de etape.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Gloria Buzău Fotbal

Pe aceeași temă