3 meciuri din Liga 2, suspecte de „trucare pentru pariuri”. FC Brașov apare în două dintre acestea. Reacția antrenorului: „Nu am avut niciun control asupra jucătorilor” | EXCLUSIV

Marius ANGHEL 04 Jul. 2016, 18:47 Special

Corectitudinea meciurilor de fotbal din campionatul Ligii 2 e pusă din nou la îndoială. Trei partide din play-off-ul sezonului recent încheiat apar într-un raport anual întocmit de FederBet – o agenție belgiană de monitorizare a pariurilor – privind meciurile trucate în intervalul iunie 2015 – mai 2016. FC Brașov, UTA Bătrâna Doamnă, CS Mioveni, FC Academica Clinceni și Dacia Unirea Brăila sunt echipele de ligă secundă care au apărut în raportul prezentat în fața Parlamentului European, raport pe care ProSport l-a publicat astăzi.

Potrivit FederBet, lista completă a evenimentelor suspecte de a fi fost aranjate pentru pariuri și în care au fost implicați români arată astfel:

  • Viitorul – ASA Târgu Mureș 6-1 (play-off Liga 1)
  • CS Mioveni – FC Brașov 4-2 (play-off Liga 2)
  • Dacia Unirea Brăila – FC Academica Clinceni 2-1 (play-off Liga 2)
  • FC Brașov – UTA 2-3 (play-off Liga 2)
  • Debrecen – FCM Baia Mare 3-1 (amical)
  • CFR Cluj – UFA 0-2, suspendat (amical)
  • Monica Niculescu/Anna-Lena Friedsam – Anna Morgina/Ling Zhang 6-0,6-3 (turneu la Guangzhou)
  • Daiana Negreanu – Tadeja Majeric 6-4, 6-3 (turneu la Gyor)
  • Petru Alexandru Luncanu – Iliya Marchenko 3-6, 1-6 (Andria Challenger)
  • Bonus: Olimpik Donețk – Șahtior Donețk 2-3 (Ucraina)

 

Metoda de diagnosticare a meciurilor suspecte este similară celei folosite de mult mai cunoscutul sistem de detecție a fraudei, Fraud Detection System, pus la punct de compania Sportradar și folosit de UEFA pentru descoperirea anomaliilor de pe piața pariurilor. Pe scurt, FederBet analizează mișcările cotelor raportate de bookmakeri din întreaga lume.

Două penalty-uri făcute de „stegari” la Mioveni. Szabo l-a schimbat imediat pe primul autor

CS Mioveni – FC Brașov 4-2 s-a jucat pe 30 aprilie 2016, iar agenția belgiană a remarcat mișcări suspecte ale cotelor acordate pentru victoria echipei lui Iordan Eftimie și pentru marcarea peste 2,5 goluri. Meciul care a contat pentru etapa a 5-a a play-off-ului Seriei a II-a a Ligii 2 a avut o desfășurare spectaculoasă. În prima repriză s-a înscris doar un gol, pe final, din penalty, argeșenii au condus la un moment dat cu 3-0, între timp primind încă o lovitură de pedeapsă, brașovenii au înscris apoi de două ori, iar gazdele au mai punctat o dată pentru a-și asigura victoria și diferența de două goluri.

Reporterii ProSport au analizat rezumatul partidei și prezintă filmul golurilor:

  • minutul 43: Pană are o intrare întârziată asupra lui Biceanu în interiorul careului brașovean și arbitrul acordă penalty.
  • 1-0, minutul 44: Năstăsie bate pe jos în stânga și înscrie. Mutu a sărit în partea opusă.
  • 2-0, minutul 47: Popa centrează din dreapta careului și Nilă, din 2 metri, cu poarta goală, împinge mingea în plasă
  • minutul 49: Azya pătrunde în careu și este faultat de Moraru, care ia cartonașul galben.
  • 3-0, minutul 50: Năstăsie transformă lovitura de pedeapsă în dreapta, lângă bară, și majorează scorul. Mutu sărise în colțul opus.
  • 3-1, minutul 52: Coman trage la colțul lung din marginea careului, ușor lateral dreapta, Popescu respinge în față și Matei, pe fază, trimite din șase metri în plasă.
  • 3-2, minutul 71: Contraatac FC Brașov, Horia Popa îi pasează pe culoar lui Buga, acesta urmărește și centrează din prima din dreapta careului, Horia Popa plonjează la bara a doua și reia cu piciorul sub transversală.
  • 4-2, minutul 74: Eduard Florescu avansează ușor până la 20 de metri de poartă, central, și trage spre vinclu, iar mingea intră în plasă după ce șterge bara.

 

ProSport a discutat cu antrenorul echipei FC Brașov, Adrian Szabo. Tehnicianul „stegarilor” spune că el nu e implicat în trucarea de meciuri și refuză să creadă că jucătorii săi ar fi putut să participe. Totuși, Szabo declară că în play-off nu a mai putut să le ceară ceva jucătorilor săi, având în vedere că nu le putea oferi nimic din cauza situației financiare precare de la club.

Antrenorul echipei brașovene își amintește că înainte de pauză un jucător de-al său (n.r. – Silviu Pană) a făcut un penalty ușor, iar la pauză a decis să-l schimbe, însă motivul a fost pur fotbalistic (n.r. – la pauză, Silviu Pană și Ionuț Manole au fost schimbați cu Răzvan Avram, respectiv Mădălin Livan).

„Suspect în ceea ce privește asta cu pariurile chiar nu știu, mă delimitez, nu am nicio treabă, cine, ce, dacă ar fi fost ceva, e problemă directă, personală, să răspundă în fața oricui. Eu nu am avut cunoștință nici înainte, nici în timpul, nici după că trebuie să înscriem sau să primim sau așa mai departe, nici vorbă. Ceea ce vă pot spune despre meciul de la Mioveni a fost că la pauză am schimbat un jucător pentru că mi s-a părut, pe motive pur fotbalistice, că a făcut un penalty, după un fault ușor, și l-am scos pentru acest motiv, dar, din punct de vedere al pariurilor, nu cunosc și nici nu am auzit comentarii de genul ăsta, habar nu am.

Eu nu zic că ar fi fost posibil sau nu, cert este că noi în play-off nu am mai jucat așa cum am jucat ca să obținem play-off-ul. Am avut meciul cu Chindia, primul sau al doilea meci din play-off, în care am bătut după ce am revenit, iar în celelalte, nu apatie, nu lipsă de implicare, eu am tot considerat că problemele echipei nu mai puteam să-i motivez. Dar în nicio secundă, eu unul personal, nu m-am gândit că ei pot să practice acest flagel, cu toate că eu habar nu am, nici nu știu cum se joacă. Vă garantez, nu am jucat niciodată la pariuri.

Pe mine personal mă surprinde apariția numelui echipei FC Brașov în acest raport. Nu m-am gândit nicio secundă și nici acum nu mă gândesc. Acum stau să dau firul înapoi să văd dacă…”, a spus Adrian Szabo pentru Liga2.ro.

De partea cealaltă, președintele Consiliului Director de la CS Mioveni, Dumitru Olteanu, a spus că jucătorii clubului pe care îl reprezintă și-au apărat șansele corect și nici nu a observat ceva ciudat la acest meci. „Nu pot să vă spun că mi s-a părut ceva suspect pentru că nu am simțit ceva. După aceea noi am făcut 3-3 la ei, așa rezultate pot fi… nu, deci nu pot să vă dau amânunte dacă a fost sau nu ceva în acest sens. Nu știu la ei, dar din partea jucătorilor de la Mioveni nu a fost nimic, în niciun caz. Jucătorii noștri au fost și sunt cu salariile la zi și nu cred că au făcut așa ceva. Cred și sunt sigur că jucătorii de la CS Mioveni și-au apărat șansele corect”, a spus și Dumitru Olteanu.

Desfășurarea meciului de la Brăila, identică cu meciul tur de la Clinceni, din urmă cu o săptămână

Al doilea meci suspect este Dacia Unirea Brăila – FC Academica Clinceni 2-1, care s-a jucat pe 11 mai 2016, în etapa a 6-a a play-off-ului Seriei I a Ligii 2. Brăilenii veneau fix după deplasarea de la Clinceni, acolo unde pierduseră cu 2-1 după ce au condus aproape o oră, însă primeau gol în ultima secundă a jocului. Interesant este faptul că desfășurarea meciului de la Brăila a coincis cu cea din urmă cu o săptămână, de la Clinceni: oaspeții au condus în prima repriză, iar gazdele au revenit în cea de-a doua. 2 pauză, 1 final, în termenii pariorilor, adică o cotă de minimum 23. Conform raportului FederBet, Dacia Unirea a fost favorită la victorie, iar în meci trebuia să se înscrie peste 2,5 goluri

Reporterii ProSport vă prezintă filmul golurilor:

  • 0-1, minutul 13: Darius Buia marchează, din 4 metri, în urma unei respingeri greșite a portarului Mitrea.
  • 1-1, minutul 48: Onofraș marchează cu un șut sub transversală, în urma unui corner executat de Petean.
  • 2-1, minutul 57: Pușcașu îi trimite lui Onofraș, aflat la 8-10 metri de poartă poziție centrală, iar acesta reușește dubla.

 

Brăila se află pentru al doilea an consecutiv în raportul celor de la FederBet. Anul trecut, atunci când clubul se numea CF Brăila, echipa lui Alin Pânzaru intra în atenție agenției cu sediul la Bruxelles pentru jocul de pe teren propriu cu Gloria Buzău, încheiat cu o victorie, scor 3-2.

Conducerea clubului de la malul Dunării a reacționat vehement atunci și a emis un comunicat prin care încerca să înlăture suspiciunile care planau asupra echipei. Șefii clubului din Brăila au cerut Departamentului de Integritate și Antifraudă al FRF să facă verificări în acest caz, la fel cerându-i și Poliției! Ulterior, federalii au analizat sesizarea clubului brăilean cu privire la acuzațiile de blat care i-au fost aduse și i-a disculpat. „Nu există elemente din care să reiasă că partida dintre CF Brăila și Gloria Buzău, și încheiată cu scorul de 3-2, ar fi fost aranjată în scopul obținerii unui profit din pariuri sportive ilicite”, acesta a fost răspunsul managerului Costin Negraru.

Și FederBet a răspuns solicitării conducerii clubului din Liga 2 și le-a declarat că raportul pe care l-au întocmit și în care introduceau și numele CF Brăila este „pur statistic”: „Raportul este pur statistic, acesta nefiind în măsură să stabilească dacă și cine a produs o eventuală fraudă. Nu există dovezi directe sau indirecte că CF Brăila ar fi participat la aranjarea acelui meci de fotbal”.

Acum, contactat de reporterul ProSport, Valentin Avramescu, președintele clubului Dacia Unirea, a dezmințit implicarea jucătorilor săi în „meciuri trucate”, însă a refuzat să comenteze imediat despre acest nou raport până nu îl vede personal. După mai multe ore de așteptat, seara, conducerea clubului din Brăila ne-a trimis un comunicat de presă prin care se delimitează de aceste practici necinstite, așa cum le numesc șefii echipei din Liga 2.

„ACS Dacia Unirea Brăila își reafirmă poziția fermă de delimitare și condamnare a oricăror practici necinstite ce pot influența desfășurarea corectă a competiților sportive. De asemenea, în postura de victimă colaterală și din experiența unor evenimente similare petrecute anul trecut, clubul nostru îndeamnă la analiza acestor informații nou apărute, cu mult discernământ, orice ”’goană după senzațional”” putând duce la grave prejudicii de imagine.

    Anul trecut, în contextul amintit mai sus, clubul nostru s-a situat în prima linie de luptă pentru apărarea integrității competițiilor sportive, sprijinind activ ancheta desfășurată de Departamentul de Integritate al FRF (cu toate repercusiunile de rigoare – vezi cele întâmplate la jocul dintre Gloria Buzău și Dacia Unirea Brăila din returul campionatului abia încheiat), ancheta finalizată în primavară acestui an cu o decizie cunoscută și mediatizată, decizie care dezincriminează total clubul nostru de asemenea acuzații.

    Considerăm în continuare că orice informații din acest domeniu foarte sensibil trebuie verificate de specialiștii în domeniu și pe cale de consecință stăm la dispoziția Departamentului de Integritate a FRF sau oricăror alte instituții competente pentru clarificarea tuturor aspectelor. Pe de altă parte reiterăm intenția noastră de a ne apăra imaginea cu orice preț față de orice fel de speculații apelând, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, la sprijinul instituțiilor cu atribuții în acest sens”, sună comunicatul emis de conducerea clubului Dacia Unirea Brăila.

În urma apariției pe site a articolului, conducătorii de la FC Academica Clinceni au transmis că, la rândul lor, resping orice implicare în meciuri trucate și că vor exclude imediat din cadrul clubului persoanele sau grupul de persoane dovedite că practică așa ceva: „În ceea ce privește respectivele meciuri considerate ca fiind suspecte, dorim să ne exprimăm clar poziția și afirmăm că Academica Clinceni nu a fost, nu este și niciodată nu va fi implicată în trucarea rezultatelor sportive obținute de clubul de fotbal. Mai mult, condamnăm aceste practici și în eventualitatea în care vom descoperi cu dovezi evidente faptul că cineva din interiorul acestui club de fotbal ar fi implicat în astfel de proceduri ilegale, persoana sau grupul de persoane dovedit, vor fi excluși de îndată din cadrul clubului!”.

UTA câștigă dramatic un meci decisiv pentru calificarea la baraj. Szabo: „Lucrurile au mers, așa, pe bunul simț al fiecăruia

Al treilea meci din campionatul Ligii 2 apărut în raportul FederBet a fost FC Brașov – UTA 2-3, în care arădenii erau cotați ca victorioși, iar meciul trebuia să se termine cu cel puțin 2,5 goluri marcate. Desfășurat pe 28 mai 2016, în ultima etapă a play-off-ului Seriei a II-a a Ligii 2, meciul disputat pe Stadionul Tineretului a avut un parcurs dramatic. Arădenii aveau nevoie de o victorie pentru a prinde locul 2, cel care ducea la barajul de promovare, în condițiile în care Chindia câștiga la Baia Mare, și au obținut-o într-un final, însă după un parcurs dramatic al scorului. Jucătorii lui Roland Nagy au avut 2-0, „stegarii” au egalat din penalty în minutul 85, iar golul victoriei arădene a fost reușit în minutul 89.

Reporterii ProSport vă prezintă filmul golurilor:

  • 0-1, minutul 45+2: Man deschide scorul cu o lovitură de cap din 5 metri după o centrare primită de la Burlă, care a executat o lovitură de colț.
  • 0-2, minutul 58: Tănase prinde un șut de excepție de la 23 de metri lateral dreapta, mingea s-a dus în vinclu la colțul lung
  • 1-2, minutul 59: Munteanu a pasat printre, lui Rusu, care ajuns în 10 metri l-a executat pe Miron cu stângul.
  • minutul 74: Penalty pentru Brașov! Rusu a tras din unghi, a respins Miron până la Popa, care e faultat de Botiț. Penalty și galben pentru jucătorul utist.
  • 2-2, minutul 75: Avram trage în dreapta lui Miron și e egalitate, UTA cade pe locul 3.
  • 2-3, minutul 89: Burlă centrează din corner de pe dreapta, Manea reia cu capul din 8 metri lângă bară la colțul lung.

 

Este al doilea meci din acest raport în care apare numele echipei FC Brașov.

„La ultimul meci, eu așa așteptam să se termine o dată campionatul pentru că nu am mai putut să-mi exersez meseria, prin prisma faptului că nu puteam să le cer nimic, știind că nu pot să le ofer nimic, și atunci lucrurile au mers, așa, pe bunul simț al fiecăruia. Nu am avut control la nimic ultimele etape. În ultima etapă, eu unul personal, mi-am dorit foarte mult să o câștig pentru că se termina campionatul, mă gândeam că intră în faliment și măcar să terminăm cu o victorie și pentru simplul fapt că nu câștigasem, în afară de meciul cu Târgoviște, niciun meci în play-off. Mi-am dorit foarte mult, dar nu s-a putut”, a mai spus Adrian Szabo pentru Liga2.ro.

Arădenii au spun în schimb că se delimitează total de astfel de speculații. „Este o aberație, toată lumea cunoaște politica și obiectivele clubului UTA. Nici nu are rost să discutăm, ne delimităm total de aceste speculații sau aluzii”, a fost reacția directorului general al UTA Bătrâna Doamnă, Codru Grădinariu.

FederBet a avertizat la două meciuri ale Gloriei Buzău

Numele agenției FederBet apare alături de denumirea asumată de „Organizație Anti Meciuri Trucate”. Conform prezentării de pe site, FederBet este o federație nonprofit, înființată prin decret regal în Belgia, în 2011, care „reprezintă interesele tuturor consumatorilor și clienților din sectorul de gaming”.

În piața de pariuri, reputația FederBet nu se ridică la nivelul celei deținute de Sportradar, firma care colaborează cu UEFA. În ultimii doi ani, agenția a fost vehement contestată de ligile din Anglia și Portugalia, după ce raportul anual prezentat la Parlamentul European a inclus partide din țările respective. În plus, cluburi precum Uniao Madeira sau Penafiel au amenințat cu o acțiune în instanță împotriva „prostiilor” prezentate de Federbet.

În precedentul raport anual prezentat în 2015, belgienii au trecut două partide din România, amândouă din Liga 2: Dacia Unirea Brăila – Gloria Buzău 3-2 și Gloria Buzău – Rapid Suceava 3-1. Ambele meciuri se regăsesc pe lista meciurilor trucate anchetate de FRF în dosarul Gloria Buzău, caz în care Comisia de Disciplină a dictat suspendări în cuantum de 14 ani și 6 luni, pentru 3 antrenori și 14 jucători.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 04 Jul. 2016, 18:47 Special
Pe aceeași temă