Arbitrii din Sălaj vor scuze publice de la președintele AJF pentru a oficia din nou în campionat: „Ne-ați mințit”. Ce acuze i se aduc lui Sabou

Marius ANGHEL 24 Mar. 2015, 16:58 Ligi județene

Inedita situație apărută weekend-ul trecut în Liga a IV-a Sălaj, când cavalerilor fluierului au boicotat competiția și au refuzat să se prezinte la meciuri, e departe de a se încheia. Arbitrii au făcut public, astăzi, o scrisoare deschisă adresată președintelui Asociației Județene de Fotbal Sălaj, Daniel Sabou, în care îi cer oficialului să-și ceară scuze în mod public pentru acuzele și jignirile aduse acestora în campania de alegeri.

În scrisoarea deschisă semnată de „Arbitri din Județul Sălaj”, cavalerii fluierului îi reproșează lui Daniel Sabou că nu s-a ținut de promisiune atunci când a stabilit noul președinte al Comisiei de Arbitri, că nici până acum nu au fost organizate Consfătuirea Arbitrilor pe 2015 și vizitele medicale obligatorii.

Totodată, arbitrii scriu că la prima etapă au fost făcute delegări ale unor colegi plecați din țară sau aflați în indisponibilitate.

Iată scrisoare deschisă:

„Domnului președinte AJF, Daniel Sabou

    Grupul Arbitrilor din Județul Sălaj încă își continuă protestul, la aproape o lună de la începutul acestuia. În data de 25.02.2015 v-am solicitat, printr-o scrisoare deschisă, fiind proaspăt președinte al AJF Sălaj, să vă cereți scuze în mod public pentru acuzele și jignirile aduse arbitrilor în campania de alegeri, iar în calitate de antrenor al Clubului Sportiv Viitorul Zalău v-ați manifestat necorespunzător.
    La o lună de la scrisoarea noastră și investirea dumneavoastră în funcție, lucrurile au rămas neschimbate. Nu a existat niciun interes să vă apropiați cât de puțin de noi, arbitrii.
    Prima declarație a dumneavoastră ca „manager” a fost că ne veți consulta în alegerea unui președinte pentru Comisia de Arbitri. „Îi voi lăsa pe arbitrii să își desemneze președintele” (Daniel Sabou – 26.02.2015). Ne-ați mințit. Acest lucru nu s-a întâmplat. În data de 27.02.2015 ați desemnat o persoană în funcția de președinte al CJA, fără să ne consultați.
    În continuare arbitrii se pregătesc fizic și teoretic sub conducerea arbitrilor divizionari fără însă a avea obiectivele ce trebuiau stabilite de către dvs. În acest sens, precizăm faptul că nu a fost organizată Consfătuirea Arbitrilor pe 2015, în care să se realizeze testarea fizică și teoretică și să se precizeze obiectivele. Nu au fost organizate nici vizitele medicale obligatorii, dar nici alte activități. Venim încă o dată în întâmpinarea dvs. pentru a vă cere scuze public față de noi, arbitrii, pentru a se intra cât mai repede în normalitate.  
    
P.S.: Primele consecințe ale situației create au ieșit la iveală odată cu delegările arbitrilor la prima etapă: delegarea unor arbitri plecați din țară și delegarea unor arbitri care își anunțaseră indisponibilitatea înaintea publicării delegărilor etc. Mai mult, publicarea delegărilor în mod oficial a fost făcută cu doar 15 ore înaintea startului etapei.

Arbitri din Județul Sălaj”


În cadrul primei etape a returului Ligii a IV-a Sălaj majoritatea cavalerilor fluierului au boicotat competiția și au refuzat să se prezinte la meciuri. Dintre cele șapte partide care au fost programate în runda a XIV-a a campionatului județean al Sălajului, cinci au avut doar arbitru la centru, însă nu și asistenți.

Astfel, Sportul Sălăjean a anunțat că la partidele de la Jibou, Bălan, Șimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei și Bobota s-a apelat la jucători, persoane din stafful cluburilor, medicul prezent la stadion sau chiar și la simpli spectatori pentru a oficia la linie. În celelalte două meciuri ale etapei, unde nu au venit nici măcar centrali, problemele au fost mai mari, în condițiile în care meciul Benfica Ileanda – Real Crișeni nu s-a jucat deloc, reprezentanții celor două echipe solicitând deja daune financiare către AJF Sălaj.

În schimb, la Nușfalău s-a ajuns la un compromis, astfel că meciul dintre echipa locală CS Barcău și AS Chieșd a fost condus la centru de către observatorul Zoly Ardelean.

Conform sursei citate, la această situație s-a ajuns ca urmare a conflictului iscat între noul șef al AJF Sălaj, Daniel Sabou și cavalerii fluierului din județ. Aceștia din urmă s-au declarat indignați de o serie de declarații făcute de Sabou la mijlocul lunii trecute, atunci când, în cadrul unor emisiuni TV, ar fi susținut că „arbitrii sunt nepregătiți, nu cunosc regulamentul, știu doar să fugă, n-au obiective etc”. Ulterior, în Adunarea Generală a AJF Sălaj din data de 21.02.2015, acesta a mai afirmat că „unii arbitri n-au nicio treabă cu această activitate și o fac doar pentru cei 50-60 lei câștigați la o deplasare”. Răspunsul acestora a venit la acea vreme sub forma unui comunicat-protest.

Daniel Sabou (foto, dreapta) a fost recent ales în funcția de președinte al AJF Sălaj, dar numirea sa a fost contestată. În momentul în care a devenit președinte AJF, Sabou era managerul clubului CS Viitorul care evoluează în competițiile oficiale organizate de forul județean. Cum noul președinte nu a renunțat la funcțiile ocupate la CS Viitorul, se pune acum problema conflictului de interese.

Marius ANGHEL 24 Mar. 2015, 16:58 Ligi județene
Pe aceeași temă