Un nou club de tradiție urcă în Liga 2? Actuala echipă a Reșiței a preluat palmaresul fostei campioane din Valea Domanului. Ambiția primarului, condițiile de Liga 1 și implicarea lui Chivu

Marius ANGHEL 18 Apr. 2019, 13:52 Stiri

Rezultatele din ultima etapă desfășurată în campionatul Ligii 3 au dus din nou la schimbarea liderului în Seria a 4-a, în locul arădenilor de la Șoimii Lipova urcând acum CSM Școlar Reșița. Echipa bănățeană se chinuie de doi ani să promoveze în Liga 2, iar acum are, în sfârșit, prima șansă să-și îndeplinească obiectivul în seria în care evoluează. Trupa unde președinte este Cristian Bobar are un punct avans față de Lipova, cu șapte etape înainte de finalul sezonului.

În cazul în care va promova, CSM Școlar Reșița va mări numărul echipelor de tradiție care vor evolua în noul sezon al Ligii 2. Clubul roș-negru a reușit în această iarnă să intre în posesia palmaresului CSM Reșița, formație care are în istoria sa un campionat și o Cupa României, însă schimbarea oficială o va face abia în vară, înaintea startului noului sezon.

Prezent în emisiunea ProSport Live, Bobar a vorbit despre palmaresul în care a intrat în posesie CSM Școlar Reșița și schimbarea care va avea loc la vară. „În acest an am reușit să ne recuperăm și noi palmaresul, să fim din nou CSM Reșița, pentru că în momentul de față de numim CSM Școlar. Am reușit cu ajutorul autorităților să recuperăm palmaresul și vom fi din nou CSM Reșița, care are și un campionat și o Cupă României în palmares, contra lui Dinamo, după ce a câștigat cu 2-0. Este important pentru suporterii noști, pentru echipă, să aducem acasă ceea ce este al nostru”, a spus Cristian Bobar.

Pierdut în urmă cu aproximativ 20 de ani, palmaresul CSM Reșița a fost recuperat la începutul acestui an, în urma insistențelor primarului Ioan Popa, de la Robert Bentzik, un fost oficial al clubului, care l-a câștigat după o luptă în instanță cu Dinel Staicu. Bentzik l-a cedat acum în mod gratuit municipalității, adică principalului finanțator al echipei actuale.

CSM Reșița, club înființat în 1926, are în palmares un titlu, în 1931, și o Cupa României, câștigată în 1954, iar ultima dată a activat în prima ligă în sezonul 1999-2000. De-a lungul timpului, la această echipă au jucat fotbaliști importanți, cum ar fi: Atodiresei, Ioan Ilieș, Ioan Florea, Cristian Chivu, George Ogăraru, Dorinel Munteanu, Ștefan Iovan, Basarab Panduru, Aurică Belgeanu, Dudu Georgescu, Dan Potocianu, Daniel Oprița sau Cosmin Moți.

În noul sezon al Ligii 2 vor juca echipa de tradiție ca: Universitatea Cluj, Petrolul Ploiești (dacă nu reușesc să promoveze), FC Argeș, UTA Arad, Poli Timișoara, Ripensia Timișoara, Pandurii Târgu Jiu, Farul Constanța, Rapid și CSM Reșița.

„CSM Reșița merită să fie cel puțin în Liga a 2-a. Primarul își dorește să vadă din nou stadionul plin”

În prezent, echipa din Reșița a recuperat în opt etape desfășurate în 2019 distanța de opt puncte care o despărțea la finalul turului de liderul Șoimii Lipova, iar de sâmbătă a preluat conducerea Seriei a 4-a a Ligii 3, trecând cu un punct în fața echipei arădene și devenind principala favorită la promovarea în Liga 2, cu șapte meciuri rămase de disputat până la finalul sezonului. În iarnă, Reșiței era abia pe locul 7.

Sâmbătă, clubul din Valea Domanului a câștigat pe teren propriu meciul cu Cetate Deva, scor 3-1, după ce a întors rezultatul, a profitat de egalul cu o zi înainte înregistrat de Șoimii Lipova pe terenul penultimei clasate CSM Lugoj (2-2) și s-a instalat în poziția de lider.

Cristian Bobar spune că Reșița merită să aibă echipă măcar la nivelul Ligii 2, iar un merit pentru renașterea fotbalului în oraș în are primarul Ioan Popa, cel care nu este străin de acest fenomen. „Am venit la Reșița să creștem copii, dar ne-am trezit pe locul 1 la echipa de seniori. Eu zic că CSM Reșița merită să fie cel puțin în Liga a 2-a. Odată ce am ales să mă reîntorc acasă, la Reșița, vă spun că am avut și un noroc, pentru că, vă spun sincer, primarul nostru a fost în ’96-’97 sponsor principal la CSM Reșița și Poli Timișoara, prin Monte Banato. El știe fenomenul, vine la toate meciurile și spune zilnic că își dorește că vină Rapidul, Dinamo și să vadă din nou 10 mii de spectatori în tribună, să vadă în mandatul lui din nou stadionul plin”, a mai spus Bobar la ProSport Live.

„Stadionul nostru, fără lipsă de modestie, se apropie la standarde de Liga 1”

Președintele echipei din Reșița a vorbit și despre condițiile de care benficiază echipa, unele care se apropie de cele pentru activarea în Liga 1, dar și de sprijinul galeriei Guardia Rosso-nera.

„Stadionul nostru, fără lipsă de modestie, se apropie la standarde de Liga 1. Avem un mini-hotel, avem două terenuri de antrenament, avem sală de ședință, de refacere. În Liga 2 puține echipa au astfel de condiții. Ne-ar mai trebui pentru Liga 1 nocturnă, turnicheți, camere video și schimbare gazonului. Cred că cu câteva sute de mii de euro am avea o bază bună de Liga 1. Dar contează foarte mult să ai terenuri de antrenament, cantonament, sală de mese, angajați, echipamente și noi avem toate lucrurile acestea. Noi scoatem tot timpul la vânzare 400 de bilete și se vând toate. Totuși, ne bucurăm și de Guardia Rosso-nera, galeria celebră care era pe toate imaginile în ’96-’97, și în deplasări și acasă. Un grup de 50-60 de băieți care sunt tot timpul după jucători, îi încurajează”, a declarat Bobar, care s-a alăturat actualei echipe din Reșița din iarnă.

„Vrem să creștem un nou Cristi Chivu, ne dorim asta, pentru că Reșița și rosso-nerii au dat mereu fotbaliști”

Bun prieten cu Cristian Chivu, reșițean și el, Cristian Bobar spune că se consultă des cu fostul internațional în special în privința dezvoltării centrului de copii și juniori al clubului.

„Chiar săptămânile trecute am vorbit despre centrul nostru de la Reșița. L-am întrebat cum sunt organizați cei de la Inter, Ajax. Este clar că este foarte greu să ajungem la nivelul acela. Mi-a dat o idee foarte bună să îmi numesc un coordonator foarte bun la Reșița, în primul rând, să construiesc o piramidă și mă ajută tot timpul cu sfaturi, pentru că are experiența necesară. În momentul de față, în România, clar, Viitorul este cel mai bine pus la punct, dovadă că sunt și mulți jucători tineri în Liga 1 și ceea ce a construit Gică Hagi este nemaipomenit în fotbalul românesc. Și noi încercăm să copiem modelul acesta și cred că mai multe cluburi încearcă să-i copieze pe Viitorul, dar cred că este destul de greu, pentru că trebuie răbdare multă. Noi avem un centru de 200 de copii, avem antrenori care au jucat pentru Reșița, cum este Sandu Roco, Dan Potocianu, Vali Boșca, la echipa de seniori este Leontin Doană, probabil vi-l mai amintiți. Este din perioada aceea de 96-97, când Reșița juca 10-12 mii de oameni în tribune. Avem niște condiții foarte bune. Nu centrul ne stoarce de puteri, pentru că noi suntem susținuți de autoritările locale, de primărie, de consiliu. Sunt câteva miliarde, undeva la 3 miliarde. Nu cred că sunt cheltuieli foarte mari. Am încercat acum să-i îmbrăcăm pe toți la fel, să le luăm materiale. În general, o problemă foarte mare sunt părinții la centrele de copii, peste tot în țară. Pentru că ei își aduc de mic copilul la fotbal și îl văd deja Cristiano Ronaldo. Pun presiune mai degrabă pe copii decât pe antrenori. Trebuie să aibă răbdare, să asculte de antrenori. Ei vor să-i vadă foarte repede milionari. Și noi vrem să creștem un nou Cristi Chivu, ne dorim asta, pentru că Reșița și rosso-nerii au dat mereu fotbaliști. Ne dorim și muncim zilnic. Ă‚sta a și fost obiectivul meu când am venit la Reșița”, a mai transmis Cristian Bobar la ProSport Live.

După 23 de etape desfășurate în Liga 3, CSM Școlar Reșița e lider în Seria a 4-a, cu 47 de puncte, însă lupta pentru promovare este una foarte strânsă, șanse având chiar și ocupanta locului 5. Sub Reșița sunt situate imediat echipele: Șoimii Lipova (46 pct.), ACS Dumbrăvița (45 pct.), Metalurgistul Cugir (44 pct.) și Gloria Lunca Teuz Cermei (43 pct.).

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 18 Apr. 2019, 13:52 Stiri
Pe aceeași temă