Situație disperată la Bistrița. Jucătorii neplătiți de un an ai Gloriei au protestat, Coroian se gândește să renunțe

Marius ANGHEL 21 Sep. 2014, 17:07 Stiri

Trimiși în Liga 3 de conducători pentru că nu au găsit finanțarea necesară să continue în Liga 2, echipa de fotbal din Bistrița, acum numită FC Gloria Progresul, se află într-o situație disperată și ar putea părăsi competiția după doar patru etape desfășurate în noul sezon.

Aflată în pragul colapsului, FC Gloria Progresul, continuatoarea Gloriei Bistrița II, a acumulat doar trei puncte în clasamentul Seriei a V-a, iar în ultima etapă a pierdut pe teren propriu, scor 1-2 cu CSM Sighetu Marmației, înregistrând a treia înfrângere consecutivă în Liga 3. Acest meci ar putea fi ultimul al echipei bistrițene înainte de desființare.

Înainte de meciul de sâmbătă, jucătorii Gloriei au protestat vizavi de faptul că sunt neplătiți și administrația locală nu oferă niciun sprijin. Mai mult, au intrat pe teren cu cinci minute întârziere față de ora de începere a partidei și au purtat banderole pe braț. Antrenorul Cristian Coroian se gândește să renunțe.

Coroian este extrem de supărat după înfrângerea cu Sighetu și spune că e greu să motivezi jucători neplătiți de un an de zile. „A fost un meci penibil făcut de noi, nici în cele mai negre vise nu mă gândeam că putem să jucăm atât de prost. Cu toate greutățile, cu toate problemele pe care le avem la echipă nu aveam voie să tratăm meciul cum l-am tratat noi. Din păcate, nu e ușor să motivezi jucători care n-au fost plătiți de un an de zile. Regretul mai mare e că jucătorii nu înțeleg că atunci când intră pe teren trebuie să demonstreze că au valoare. Valoarea unui jucător se vede pe teren, acolo se scrie CV-ul, nu pe hârtie. Am avut iarăși 1-0, n-am știut să gestionăm avantajul. Este o situație foarte grea. Am încercat să și protestăm un pic, să atragem atenția asupra noastră, asupra faptului că suntem neplătiți, dar cu toate astea n-aveam voie să arătăm cum am arătat acum, sub orice critică, mi-e și rușine. Oaspeții au venit foarte determinați, au alergat foarte mult, au pus presiune. Am luat iarăși gol din fază fixă, iar al doilea a venit pe o greșeală personală. E inadmisibil ca o echipă cu pretenții să facă asemenea erori. Dar poate că asta este valoarea, poate că lotul a fost supraevaluat, am crezut că suntem mai buni. Pierzând trei meciuri la rând nu poți să spui că au altă valoare decât aceasta. Cu toată situația grea, nu aveam voie să ne facem de râs, am stabilit că obiectivul e promovarea, sunt jucători care au evoluat și în Liga 1. Mă gândesc să renunț, probabil nu am valoare pentru această echipă și poate altcineva o să facă treabă mult mai bună. Poate că altcineva va reuși mult mai multe”, a spus după meci, citat de timponline.ro, Coroian.

Daniel Brumă a deschis scorul pentru Gloria în minutul 12, însă Sighetu a egalat în minutul 25 prin Marius Pistol. Golul victoriei oaspeților a fost marcat în minutul 49 de Gabriel Roatiș. În acest meci, Coroian a folosit 11-le de start: R. Pop – Budăcan, Sg. Costin, Hlinca, B. Dobrea – Fl. Alexandru, Țegle, Jarda, O. Bucur – Al. Pop, Brumă. Au intrat pe parcurs: Fizeșan, Cilean și Colța.

„Au fost doar vorbe în vânt, pentru a alina durerea de atunci

Săptămâna viitoare va avea loc și o ședință a Consiliului Director, iar dacă nu se vor găsi soluții imediate meciul de sâmbătă ar putea fi ultimul pentru Gloria. A fost greu în Liga a II-a, am ales Liga a III-a pentru a se putea susține mai ușor echipa și totuși condițiile au rămas aceleași: fără bani. Fiecare avem problemele noastre, așa nu se mai poate continua. Dacă nu se rezolvă rapid problemele, întrerupem activitatea. Supărarea este cu atât mai mare cu cât primarul a venit în fața jucătorilor și ne-a explicat tuturor că dacă se creează o nouă echipă se poate face finanțarea, că în bugetul local au fost prinsă o sumă în acest sens (n.r. – 2 milioane de lei). Practic au fost doar vorbe în vânt, pentru a alina durerea de atunci. Este o echipă nouă, așa cum și-a dorit Bistrița, formată din bistrițeni, dar probabil că sunt alte interese, ca Gloria să nu mai existe, nu pot să-mi dau seama. Cariera mea a fost legată mulți ani de Gloria Bistrița, dar așa ceva nu am mai trăit”, a menționat Coroian.

VEZI o GALERIE FOTO de la meci

„Suntem într-o situație critică. Primarul Bistriței a spus la vremea respectivă că municipalitatea nu poate finanța o echipă aflată în insolvență și tocmai de aceea a fost creată o nouă entitate, Gloria Progresul, pentru ca Primăria să poată da bani, dar iată că nu s-a întâmplat nimic. Se pare că Primăria nu vrea să ne ajute. Peste tot în țară primăriile, inclusiv cele de comune, ajută sportul local, echipele de fotbal, handbal și așa mai departe. La noi, se pare că Primăria s-a săturat de sporturile de echipă, pentru că am înțeles că nu mai vrea să ajute nici handbalul, s-a săturat de sportul local”, a mai spus pentru timponline.ro antrenorul echipei din Bistrița.

După patru runde în Seria a V-a, FC Gloria ocupă locul 11 din 14. Până acum, bistrițenii au înregistrat rezultatele: 3-0 cu Unirea Dej (a), 1-2 cu FC Zalău (d), 0-1 cu CSC Sânmartin (d) și 1-2 cu CSM Sighetu Marmației (a). În etapa viitoare, a V-a, Industria Galda ar trebui să fie viitorul adversar al echipei lui Coroian, dacă va mai continua în campionat.

Proteste asemănătoare și la echipa de handbal

Probleme financiare nu sunt doar în cadrul clubului de fotbal, ci și la echipa de handbal CSM Bistrița. La fel ca jucătorii Gloriei, și handbalistele au protestat față de lipsa de susținere financiară din partea municipalității. CSM a pierdut în prima etapă a Diviziei A, Seria B, scor 24-26 cu HC Alba Sebeș.

Inscripția „Consiliul Local” de pe tricouri a fost acoperită, în timp ce în interiorul Sălii Polivalente, pe un perete, au fost puse mesajele „Merele și struții apar, banii pentru sport dispar!” și „Primăria susține sportul fără bani!”.

Directorul Clubului Sportiv Municipal, Adrian Moldovan, a precizat că doar cu promisiuni nu se poate face performanță. „Este o situație dificilă, discuțiile cu decidenții locali s-au referit la o susținere financiară mai mare și despre un obiectiv îndrăzneț, promovarea. Ni s-a dat aproape garanția că în acest tur de campionat vom fi finanțați cu 550.000 de lei, 220.000 de lei de la Consiliul Județean și 330.000 de lei de la Consiliul Local, iar în retur cu aceeași sumă, obiectiv promovarea. Acum avem 100.000 de lei primiți de la Consiliul Județean, bani cu care vom mai plăti din datoriile către fete și vom păstra o sumă pentru a participa la următoarele etape de campionat”, a spus Moldovan citat de timponline.ro.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Timp Online

Marius ANGHEL 21 Sep. 2014, 17:07 Stiri
Pe aceeași temă