Iencsi: „Aș fi vrut să simt conducerea aproape de mine. Aveam semnale că voi fi schimbat de la Voluntari”

Mihai Andries 09 Jun. 2014, 06:00 Stiri
Iencsi:**

FC Voluntari, câștigătoarea play-off-ului seriei a doua din Liga a III-a, a surprins pe toată lumea prin decizia de a renunța la serviciile antrenorului Adrian Iencsi, cel care a promovat-o, imediat după penultimul meci al sezonului, disputat pe 30 mai. Siteul IlfovSport a publicat ieri un amplu interviu cu fostul tehnician care a vorbit despre perioada petrecută la Voluntari, al cărui conținut îl puteți lectura în rândurile ce urmează.

Sursa citată povesteșe că Adrian Iencsi a venit într-un moment critic la echipa de la marginea Bucureștiului, după ce Voluntariul abia se salvase de la retrogradare după ce a exploatat o gaură din regulament. Fost antrenor la CS Corbeanca și CS Popești Leordeni, cu ultima câștigând și faza județeană a Cupei României, Iencsi a fost propus la echipa din Voluntari pe care a dus-o în play-off după un parcurs de excepție, avându-l ca secund pe Ilie Poenaru.

Cu o etapă înainte de finalul sezonului, fostul fundaș al Rapidului a fost pus pe liber de conducerea clubului. Mai mulți jucători au declarat pentru IlfovSport, sub protecția anonimatului, că Iencsi este, ca  antrenor, preocupat pentru a face perfomanță și extrem de exigent, motiv pentru care nu permitea nimănui să intre în vestiar, indicațiile la echipă le dădea doar el, fapt ce i-a deranjat pe conducătorii clubului și i-a fost fatal.

Adi, ai luat o echipă în derivă și într-un an ai promovat-o lejer în Liga a II-a. Nu te doare că ai fost înlocuit?

Vă dați seama că bine nu are cum să-mi fie. Eu, însă, sunt mulțumit de ceea ce am realizat la Voluntari. De când am început meseria de antrenor, am demonstrat, ușor-ușor, că se poate. Am pornit chiar de la Liga a IV-a, spre surprinderea multora, la Corbeanca, iar la Popești am câștigat Cupa României, faza județeană. Să nu mai vorbesc de Voluntari. S-au păstrat aproape toți jucătorii care retrogradaseră sportiv, la care am adăugat o infuzie de fotbaliști foarte tineri de la Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, unii dintre ei chiar au ajuns să joace în Liga I. Și rezultatele s-au văzut, după un singur an am reușit să promovez în Liga a II-a.

I-a lansat în fotbalul mare pe Florin Tănase și Bogdan Țîru

Despre cine este vorba?

Florin Tănase și Bogdan Țîru. Doi jucători foarte tineri, care au crescut enorm la Voluntari, care nu jucaseră niciodată la nivel de seniori, iar acum impresionează în primul eșalon, la Viitorul, după jumătate de an petrecut în Liga a III-a. Aș vrea să se vadă lucrurile acestea. Și mai sunt fotbaliști tineri despre care veți mai auzi, pe care i-am promovat la Voluntari: Cosmin Achim, rețineți acest nume, pentru că e un tânăr fundaș de mare viitor și cu o maturitate în joc ieșită din comun, titular la naționala României U19. Mai sunt Mitache, Cureteu, Alex Ghiță, Mihai Vasile, Marinkovici si Voduț, iarăși fotbaliști de care veți mai auzi.

Nu ai primit niciun motiv pentru care ai fost dat afară de la Voluntari?

Prefer să nu discut despre acest subiect. Mi-am asumat multe responsabilități și riscuri în calitate de antrenor, și probabil că am deranjat prin stilul meu de lucru strict, bazat pe disciplină și severitate. Altfel, nu aș fi obținut aceste rezultate. A fost un an special pentru mine, am deja o promovare în primul meu an de antrenorat și vreau să le mulțumesc în primul rând băieților. Noi am fost o echipă: jucători, staff, conducere. Niciunul dintre aceste elemente nu poate funcționa unul fără cealalt. Mi-aș fi dorit ca după ce am promovat matematic, înainte cu 4 etape de finalul sezonului, să simt conducerea mai aproape.

Jucătorii pe care i-ai pregătit au declarat că ești un tip care nu acceptă compromisuri și că dacă pierzi o faci doar pe mâna ta…nu crezi că asta poate afecta într-un fotbal unde își dau toți cu părerea?

Aici este adevărat, nu pot și nu voi face compromisuri. La mine joacă doar cine este pregătit, doar cine cred eu că merită să joace. Pun mare accent pe caracterul jucătorilor și nu pot trece cu vederea acte de indisciplină. Nu voi accepta să mi se impună vreun fotbalist fără valoare, pentru că vorbim de câțiva ani de redresarea fotbalului. Așa am învățat și de la Mircea Lucescu, cel care a fost ca un tată pentru mine, la Rapid, că antrenorul are ultimul cuvânt în vestiar. Am furat din meserie câte puțin și de la Mircea Rednic, Puiu Iordănescu, Victor Pițurcă și  Ioan Andone. Și dacă tot suntem dați afară, de ce să nu pierdem pe mâna noastră?

Mulțumit de cum a arătat echipa?

Ați văzut și voi cum am jucat. Ne-am dominat toți adversarii, am câștigat în Cupa României, 5-0 cu Unirea Slobozia, care a fost în play-off-ul Ligii a II-a, iar în meciul cu Rapid am ratat cât pentru un campionat, iar la singura fază a lor am primit gol. Echipa a avut posesie în toate meciurile, am pasat foarte mult, ne-am dominat toți adversarii, am avut cel mai bun atac și cea mai bună apărare din seria a II-a, considerată cea mai puternică din cele 6 de Liga a III-a. Și am promovat la o diferență de 14 puncte de locul secund, Viitorul Axintele, și 17 puncte față de CS Afumați, principala noastră rivală. Cum să nu fiu mulțumit?

Care crezi că a fost diferența între anul trecut și ce s-a jucat în sezonul 2013-2014?

Am avut cam aceeași jucători. M-au ajutat mult și jucătorii experimentați. Echipa a jucat fiecare meci de parcă ar fi fost o finală, au ascultat de mine, de filozofia mea de joc, o filozofie care a preluat conceptul lui Gică Hagi, pe care nu am reușit să îl implementez în totalitate, din cauza presiunilor pentru promovare, un obiectiv care a fost propus din mers. Deși am părut mult prea serios, am reușit să mențin în vestiar o armonie totală, cu bună dispoziție și entuziasm. Trebuie să mulțumesc aici și conducerii, am avut stabilitate financiară, condiții excelente de pregătire, cantonament de pregătire în Antalya, plus cantonamente înaintea jocurilor oficiale. Jos pălăria! Contează enorm, astăzi, într-un fotbal tot mai sărac, să știi că îți încasezi banii pentru ceea ce ai muncit. Și băieții mei au tras enorm.

Ce vei face în continuare?

Aștept oferte, ca orice antrenor. Între timp, studiez fotbalul, în programul licența PRO, urmez cursurile de masterat la ASE în Economie Internațională și Afaceri Europene, îmi petrec timpul cu familia, alături de cei doi băieți ai mei, dar cu un gust amar că m-am trezit fără angajament, deși am promovat FC Voluntari în Liga a II-a. Nu mă sperie nicio provocare, am luat-o de jos, eu așa sunt, vreau să demonstrez că până sus ai nevoie de o fundație foarte puternică.

Nu te-am întrebat nimic de Rapid…

Mă doare, pentru că Rapidul este a doua mea casă. Parcă s-a abătut un blestem asupra echipei și nimeni nu mai vrea să dea o mână de ajutor. Ar fi păcat să se stingă o echipă de mare tradiție, una iubită la nivel național. Fotbalul românesc și așa și-a pierdut din farmec, prin dispariția echipelor de tradiție, dacă dispare și Rapidul ar fi o dramă. Sper să apară oameni cu bani, pentru că de doi ani, echipa suferă, e ca un pacient care poate fi vindecat, dar n-are bani de medicamente. Sper să îmi îndeplinesc într-o bună zi visul, de a antrena echipa mea de suflet, Rapid!

Sursa: IlfovSport

 

 

Mihai Andries 09 Jun. 2014, 06:00 Stiri
Pe aceeași temă