Există și nemulțumiri după ce Guvernul a emis Ordonanța de Urgență de modificare a Legii Sportului. Un club s-ar putea retrage din campionat: Va permite atribuirea a doar 5% din bugetul local

Marius ANGHEL 27 May. 2017, 10:54 Special
Există și nemulțumiri după ce Guvernul a emis Ordonanța de Urgență de modificare a Legii Sportului.** Un club s-ar putea retrage din campionat: Va permite atribuirea a doar 5% din bugetul local

Modificarea Legii Sportului 69/2000 este privită cu ochi buni de majoritatea persoanelor din țară implicată în activitatea sportivă, fie că vorbim de autorități locale, finanțatori privați, conducători de cluburi sau jucători. Posibilitatea ca autoritățile locale să poată direcționa 5% din venituri către sport dă speranțe că se va ieși din această criză financiară care în ultima perioadă a dus la dispariția multor cluburi de tradiție sau mai puțin din România.

Nu este însă și cazul primăriei comunei Aninoasa, care finanțează o echipă de fotbal în campionatul Ligii 3. Săptămâna trecută, edilul Constantin Maricescu anunța că se gândește să retragă clubul din campionat și că ia în calcul înscrierea acestuia în Liga a 4-a Dâmbovița fiindcă nu mai vrea să dea bani și rezultatele sportive să nu vină.

Între timp, după ce Guvernul a emis Ordonanța de Urgență de modificare a Legii Sportului 69/2000, Cristian Mitrea, președintele FC Aninoasa, a spus că o asemenea decizie nu s-ar lua doar din cauza rezultatelor modeste din ultima perioadă ale echipei, ci și din cauza legii care urmează să fie pusă în practică. Cu 5% din bugetul local alocat pentru sport, echipei din Aninoasa i-ar fi greu să supraviețuiască în Liga a 3-a, scrie Jurnal de Dâmbovița. Cristi Mitrea speră totuși ca echipa să continue la acest nivel și spune că parcursul a fost unul bun, câtă vreme s-a evitat retrogradarea.

„Domnul primar Maricescu s-a gândit la retragerea echipei, din cauza legii care va permite atribuirea a doar 5% din bugetul local pentru sport, coroborat cu rezultatele slabe din ultima vreme. Rămâne de văzut după ultimul meci ce se întâmplă. Domnul primar ne-a transmis care ar fi bugetul și să alegem dacă vrem să continuăm aici sau în Liga a 4-a. Săptămâna viitoare o să venim cu un răspuns. Eu sper să rămânem în Liga a 3-a. O să discut cu băieții, sper să fie înțelegători și să putem continua. Per ansamblu, nu pot să spun că sunt nemulțumit de parcursul din acest an. Nu știu ce s-a întâmplat în meciurile de acasă din retur, dar am obținut trei victorii în deplasare, ceea ce nu e rău pentru echipa noastră, mai ales că am și reușit să evităm retrogradarea. Noi am scăzut în clasament și din cauza retragerii echipei de la Podari, pentru că alte echipe au obținut punctele fără a juca, în timp ce noi oricum am câștigat cu ei”, a spus Mitrea, conform sursei citate mai sus.

Cum veniturile financiare ale comunei Aninoasa or fi mici, bineînțeles că 5% pentru sport va reprezenta puțin față de cât dădeau autoritățile financiare până acum echipei din Liga 3 FC Aninoasa.

„S-ar putea să ne retragem și să încercăm să ne înscriem în Liga a 4-a. Faptul că am mers așa prost acasă, în fața propriilor suporteri, e inadmisibil. Vreau să discut cu președintele, să le transmită jucătorilor să își caute alte echipe, pentru că s-ar putea să ne retragem. Am fost și la Pitești după ei, au făcut niște gafe și acolo”, a spus săptămâna trecută primarul Maricescu.

Ieri, 26 mai, în ultima etapă a campionatului Ligii 3, FC Aninoasa a câștigat meciul pe care l-a avut în deplasare la FC FCSB II. Dâmbovițenii s-au impus cu 1-0 prin reușita lui Tiberiu Calofir din minutul 17. În urma acestui rezultat, Aninoasa a încheiat sezonul pe locul 10 în Seria 3, cu 37 de puncte acumulate în 28 de meciuri. Tot atâtea puncte are și ACSO Filiași, însă gruparea olteană stă mai slab la rezultatele directe cu dâmbovițenii (1-1 la Filiași și 0-0 la Aninoasa).


 

Guvernul a emis de curând o Ordonanță de Urgență de modificare a Legii Sportului 69/2000 care poate deschide Cutia Pandorei. Autorităților locale li se va da voie să cheltuiască, fără restricții, până la 5% din bugetul localităților pentru activitățile sportive. Problema acestei OUG este că permite orice fel de cheltuieli. Asta însemnând inclusiv plata salariilor pentru personal (iar sportivii sunt incluși aici). Într-o țară în care corupția a scăpat demult de sub control, această prevedere va multiplica dramatic posibilitățile ca banii publici să fie risipiți sub umbrela cheltuielilor cu sportul.

„Corupția e la fel de nocivă fie că vorbim de sport, sănătate sau unde doriți dumneavoastră. O să vă spun că eu și echipa mea avem toleranță zero față de acest fenomen. MTS-ul trebuie să aibă un rol extrem de important”, a răspuns premierul Răzvan Grindeanu despre această Ordonanță de urgență care poate genera tentanții într-un INTERVIU acordat pentru ProSport și pe care îl puteți citi apăsând linkul atașat.

Marius ANGHEL 27 May. 2017, 10:54 Special
Pe aceeași temă